Kako sam ga upoznala upravo na jednom od tada još rijetkih natjecanja kuhara upravo u pripremanju zalogajčića koji se obično jedu prstima, fingerfooda, kad je taman prije tri-četiri godine stigao u Hrvatsku, pomislila sam kako bismo zajedno s čitateljima mogli provjeriti što je sjajni, samo po godinama mladi chef Robert Slezak u međuvremenu još iskreirao, a što bismo mogli iznijeti na raskošan blagdanski stol.
Dakako, donosimo ideje i za božićno i za druženje na novogodišnjem dočeku, koja ne zahtijevaju mnogo pribora za jelo, a ne samo što izgledaju raskošno nego su i raskošne izgledom i bojama te vjerujte! okusom. Ne nužno i novčano!
Bila je to prilika da čitateljima koji nisu ili neće ni imati priliku da u njega uđu, predstavimo restoran o kojem se unatrag mjesec dana piše kao ni o jednome drugom, ali i koji je jedan od rijetkih novootvorenih u hrvatskoj metropoli s pozitivnim recenzijama. Yaxx. U samome zagrebačkome središtu, na zelenom valu, u Hatzeovoj ulici, uistinu su kao rijetko gdje usklađeni interijer i hrana, sljubljeni hrana i pića, a ime-igra vjerojatno namjerno ispisana množina prema engleskom jack, što je i američki oblik engleskog John i fakin, klipan, prosječan čovjek itd. zapravo je duhovita fakinska zezancija, jer tu se jednostavno osjećate dobro.
Zacijelo stoga što su oni koji vas dočekuju u tome minimalističkome podrumu tu, bar donekle, uspjeli oživiti svoje pomalo fakinske gastrosnove. Jedan od vlasnika, glasoviti vratar hrvatske rukometne reprezentacije Vlado Šola, i voditelj chef Robert Slezak. Igrajući u Francuskoj i drugim zemljama, Šola je sa suprugom imao priliku upoznati ono što je poželio i u nas, da se izvrsno, birano, može jesti cijeli dan, a Slezak je napokon našao mjesto na kojem može dati oduška nepresušnoj mašti i iskazati impresivne natuknice svoje bogate profesionalne biografije, znanja i vještine iz francuske, argentinske, kineske i, dakako, materinske poljske kuhinje.
Restaurant-klub Yaxx nudi istančane gastroužitke, nesvakidašnje kreacije prema francuskoj kuhinji, ribu morsku i riječnu, stekove, slow food... Mi smo se zasad skromno zadovoljili fingerfoodom. U blagdane, dakle, prstima!