tragedija u tunelu Pont de l'Alma

25 godina od stravične nesreće: Svijet i dalje oplakuje princezu Dianu, a jedini preživjeli danas radi za AstraZenecu

Foto: profimedia
1/7
31.08.2022.
u 07:00

Tog kobnog 31. kolovoza 1997. princeza od Walesa sjedila je na stražnjem sjedalu luksuznog Mercedesa koji se zabio u potporni stup tunela Pont de l'Alma, a u nesreći je preminuo i Dianin ljubavnik, filmski producent Dodi Al-Fayed te vozač Henri Paul. Nesreću je jedini preživio Trevor Rees-Jones.

Dvadeset pet godina prošlo je od stravične prometne nesreće u Parizu u kojoj je život izgubila princeza Diana, prva supruga princa Charlesa te majka prinčeva Williama i Harryja. Kraljica srca, kako su je mnogi nazvali od milja, dirnula je mnoge svojom dobrotom i požrtvovnošću, a njezin prerani odlazak u 37. godini nije rastužio samo Britaniju nego i cijeli svijet.

Vide se ožiljci

Tog kobnog 31. kolovoza 1997. princeza od Walesa sjedila je na stražnjem sjedalu luksuznog Mercedesa koji se zabio u potporni stup tunela Pont de l'Alma, a u nesreći je preminuo i Dianin ljubavnik, filmski producent Dodi Al-Fayed te vozač Henri Paul, koji je pod utjecajem alkohola i antidepresiva izgubio nadzor nad vozilom. Fatalnu nesreću preživio je jedino Dianin tjelesni čuvar Trevor Rees-Jones (54), na čijem se licu i danas vide ožiljci koji ga neprestano podsjećaju na strašnu tragediju koja mu je obilježila život. Proteklih pet godina Rees-Jonesa gotovo da se nije moglo vidjeti u javnosti, a nakon što je nedavno Daily Mail objavio njegove nove fotografije, mnogi su se zapitali kako danas izgleda njegov život. Prema pisanju britanskih tabloida, Trevor živi povučeno s obitelji u kući vrijednoj 500.000 funti u Oswestryju. Njegova supruga Anne Scott zaposlena je kao učiteljica, a u braku su dobili i dvojicu sinova – Trevora Richarda i Davida. Čovjek od najvećeg povjerenja princeze Diane nastavio je marljivo raditi na svojoj karijeri pa tako danas radi kao šef sigurnosti u globalnoj biofarmaceutskoj kompaniji AstraZeneca, koja stoji iza cjepiva protiv koronavirusa.

– Živi mirnim životom, nije često u javnosti i ne govori o tragediji. Pokušao je nastaviti sa svojim životom – kazao je izvor blizak Trevoru za britanski The Sun. Zanimljivo je i da je, nakon što se oporavio od teških ozljeda, jedno vrijeme radio za milijardera Mohameda Al-Fayeda, čiji je sin Dodi poginuo u nesreći dok je bježao s Dianom od paparazza. Posao mu nije najbolje sjeo pa je Trevor odlučio svjesno ući u rizik i dati otkaz te se vratiti u rodni Shropshire, u kojem je neko vrijeme radio u lokalnoj sportskoj trgovini, a potom mu se otvorila nova poslovna prilika koju je objeručke prihvatio. Bogatstvo je stekao radeći za Halliburton, multinacionalnu naftnu kompaniju sa sjedištem u Teksasu, u kojoj je također bio zaposlen na poziciji voditelja osiguranja.

Foto: Profimedia

Poslovni izazovi motivirali su ga da krene dalje i iskoristi drugu priliku koju mu je život dao jer, zbog težine ozljeda koje je zadobio u nesreći, pravo je čudo što je ostao živ. Naime, tada 29-godišnji Trevor sjedio je na prednjem sjedalu Mercedesa, od siline udarca sve kosti na licu bile su mu slomljene, a imao je i teške ozljede prsnog koša. Od sigurne smrti spasio ga je jedino zračni jastuk i pojas kojim je bio vezan. Deset dana bio je u komi, a kirurzi su mu naposljetku rekonstruirali lice uz pomoć 150 titanskih dijelova. Iako je složena operacija prošla i bolje nego što se očekivalo, Trevor je nakon nesreće pao u duboku amneziju te je mogao komunicirati samo šaputanjem i zapisivanjem onoga što želi reći. Mjesec dana proveo je u bolnici, a nakon nesreće izjavio je da se ne sjeća što se točno dogodilo te da je posljednje čega se može sjetiti bio ulazak u Mercedes ispred hotela Ritz i bjesomučna vožnja bijelog Fiata Uno koji ih je pratio dok je princeza Diana u šoku zazivala Dodijevo ime.

Teorije zavjere

– Volio bih znati što se dogodilo. Ja sam jedina osoba koja ljudima može reći istinu, ali ne mogu se sjetiti – kazao je u jednom od intervjua Trevor, o čijem je životu 2000. godine objavljena i knjiga "Priča o tjelohranitelju", koja je razotkrila brojne do tada nepoznate detalje o nesreći i odbacila teorije zavjere prema kojima je upravo Trevor zataškavao plan britanske sigurnosne službe da ubije Dianu.

– Smatram to nesrećom koju je bilo moguće izbjeći i da je Henri Paul pogriješio kad je sjeo za volan automobila znajući da je pio, a da ni nama ni Dodiju nije rekao da nije sposoban za vožnju. To je bila greška. Bila je to obična nesreća u vožnji pod utjecajem alkohola uzrokovana brzinom. I to je sve – kazao je Rees-Jones. A je li doista bila riječ o nesreći, pitanje je na koje odgovor pokušava dati i novi dokumentarac "Istraga o Diani: Smrt u Parizu", koji je uoči 25. godišnjice Dianine smrti počeo s emitiranjem na Channelu 4. U četiri nastavka dokumentarne serije svoju stranu iznijeli su i pripadnici francuske policije Brigade Criminelle, ali i britanskog Metropolitan Policea. U prvoj epizodi glavni istražitelj Eric Gigou otkrio je kako su nakon nesreće do najsitnijeg detalja rekonstruirali rutu kojom se kretao automobil u kojem je bila Diana.

Foto: Pa/Pixsell

– Pokušali smo pronaći sve svjedoke, bilo koga tko je mogao vidjeti ili čuti bilo što. Nekoga tko je mogao vidjeti aute, motocikle, išta što se moglo dogoditi u minutama ili sekundama prije nesreće – otkrio je Gigou o istrazi koja i danas, četvrt stoljeća nakon, privlači golemu pozornost Dianinih štovatelja koji se i dalje teško mire s tragičnim ishodom i preranim odlaskom omiljene princeze.

VIDEO Nakon 25 godina braka Rocky se razvodi od 22 godina mlađe supruge 

 

Komentara 2

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
12:53 31.08.2022.

Meni je bila zgodna. Ali imala je ozbiljnih nedostataka za život u koji se upustila. Imala je samo osnovnu školu gdje su joj priznali nekoliko godina školovanja kod kuće, srednju s ograničenim predmetima "za djevojke" je upisala ali je to trajalo kratko, nije je nikada završila. Tako neuka zaposlila se kao pomoćna radnica u privatnom vrtiću. I jasno da nije impresionirala svojom glavom, već svojom ljepotom i društvenim statusom svog oca. U braku je vrlo brzo našla zamjenskog muža u liku svog instruktora jahanja. Tijekom vremena uspješno je promijenila više njih, različitih rasa i društvenog statusa. Međutim, bila je plaha i s običnim ljudima je uspjevala nekako uspostaviti kontakt. Bavila se humanitarnim radom uključivši i razminiravanje. Kako je javnost znala da joj muž ima dugogodišnju ljubav još iz djetinjstva izgleda da joj je publika oprostila osobne "grijehe". I zadržala je u lijepom sjećanju njezina lijepog lika i osmjeha.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
07:18 31.08.2022.

živi povučeno s obitelji u kući vrijednoj 500.000 funti - vrijediš koliko imaš?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije