GLAZBENA LEGENDA

Bebek prvi puta otkrio kako su nastali njegovi hitovi, jedan mu je stih posebno zasmetao

Željko Bebek održao koncertni spektakl povodom 30. obljetnice Op?ine Roviš?e
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/11
19.10.2023.
u 16:30

Pedeset godina karijere Željka Bebeka obilježili su klasici koje poznaju doista sve generacije, a bez kojih je nezamislivo jubilarno druženje s publikom u Areni Zagreb, u subotu 28. listopada.

Bijelo dugme nezamislivo je bez njegova prvog pjevača, a Bebek se i sam u karijeri nikada nije odrekao hitova koji su katapultirali bend i njega u regionalnu senzaciju. Njegov je glas obilježio prvih deset godina benda kada su nastali evegreeni na koje publika nikada nije bila imuna, a njegova samostalna karijera nije ništa manje bogata hitovima koji su ne samo oblikovali glazbenu povijest, već postali neizostavan dio naših života.

U nastavku pronađite nezaobilazne klasike i priče iza pjesama koje su obavezni dio svakog koncerta Željka Bebeka, a tako će biti i na njegovom velikom jubileju: “Svaka ova pjesma naći će se i na našem koncertnom showu koji vam donosimo u Arenu Zagreb”, poručuje.

SELMA (Bijelo Dugme)

U gotovo dvije stotine pjesama u katalogu Željka Bebeka deseci su zvučnih kulisa naših uspomena. “Selma” je tako jedna od onih neizostavnih životnih podloga, kao što je neizostavna na Bebekovom koncertnom repertoaru. Ističe: “To je pjesma koju nikad nisam preskočio.” “Selma” je opjevana poezija Vlade Dijaka - sarajevskog bohemskog pjesnika - koji ju je posvetio svojoj neostvarenoj mladenačkoj ljubavi. Iako su stihovi o stvarnoj djevojci izvorno izašli u Antologiji bosansko-hercegovačke poezije, proslavili su je Goran Bregović kao autor glazbe, a Bebek kao glasnik Dijakove neuzvraćene ljubav, a njegova interpretacija je ona koju najbolje poznaje mnogobrojna publika.

Željko Bebek održao koncertni spektakl povodom 30. obljetnice Op?ine Roviš?e
1/13

Poslije jednog od koncerata, ‘prava’ Selma se nenajavljena predstavila bendu u backstageu i otkrila kako je pjesma o njoj te ih dirnula činjenicom da je stvarna osoba. Nakon toga je više puta najavila pjesmu na koncertima, a Bebek i ona ostali su prijatelji do kraja njezina života. Dijak je Selmu upoznao 1945., isto one godine kada je rođen Željko Bebek, koji će je glasno slaviti s pozornice idućih pedeset godina, a kroz publiku učiniti besmrtnom.

TIJANA (solo karijera)

Poput “Selme”, postojala je i “Tijana” - muza tekstopisca Miroslava Rusa i dugogodišnjeg Bebekova suradnika. Pravo ime Beograđanke koja je ranih devedesetih nadahnula stihove zna samo njezin autor. I dok je pjesma nastala u svega desetak minuta, njezin vijek seže daleko u budućnost. I ovo je jedna od onih pjesama koju Bebek bira prema aplauzima publike, te čini jedan od dragulja njegove samostalne glazbene karijere i redovito je dio njegovih koncertnih set-lista.

DABOGDA TE VODA ODNIJELA (solo karijera)

U ljubavnoj ojađenosti, ranjena će duša iz nemoći svašta reći voljenoj osobi da joj uzvrati bol. No malo tko zna da je jedan od najvećih hitova Željka Bebeka, u kojem mu se kroz pamtljivi refren na koncertima svi gromoglasno pridružuju, pjevaču ispočetka - zasmetao. Kao tumač tekstova, svojevrsni scenski glumac koji pjevom pripovijeda, sjeća se da je svoju premijeru doživjela noć nakon poplava i podizanja Save. Prelazeći preko Savskog mosta u Zagrebu, nakon što je pjesma zaplovila radijskim eterima i vidjevši silovitu vodu, Bebek se prepao da je stihovima prizvao zlu kob. Voda srećom nikoga nije odnijela u stvarnosti, ali jest konkurenciju narednih mjeseci na valovima radija.

NE SPAVAJ MALA MOJA MUZIKA DOK SVIRA (Bijelo dugme)

Ako nam je ijedna pjesma uvela rokenrol na velika vrata, onda je to ovaj klasik kojim i službeno počinje era Željka Bebeka. Njezin ludi ritam nikom ne da mira već pola stoljeća i obavezan je dio svake setliste ovog voljenog pjevača, kao i svake žurke, proslave, svadbe cijele regije, a i šire, otkako se našla na prvijencu Bijelog dugmeta 1974. Na albumu, pjesma se nalazi odmah prije nezaboravne “Selme”, i postavila je glas koji će kroz pola stoljeća domaći vokali pokušati skinuti, a još veći broj njih obraditi. No nitko ne postiže eksploziju, prepoznatljivu promuklost, iskrenost i energiju kao prvi pjevač Dugmeta.

VIDEO: Željko Bebek o svojem odnosu s Bregovićem: 'Ne možemo izmijeniti tri četiri rečenice u razgovoru' 

Arenu Zagreb čeka posebna izvedba u konačnom rokenrol činu koncerta kada na njoj Bebek uzima gitaru uz bok sinu Zvoni, a scenski junior pak pjeva uz rame ocu. Zvone ga prati u stopu, što scenski što glazbeno, a legenda sinu predaje štafetu i toplo zaključuje: “Još nisam na izlaznoj liniji, ali je Zvone sigurno na ulaznoj putanji.”

TAKO TI JE MALA KAD LJUBI BOSANAC (Bijelo dugme)

Iako je drugi album Bijelog dugmeta snimanjem u Engleskoj potvrdio njihovu scensku snagu i veličinu, otvorio ga je singl čvrsto vezan za bosanske korijene. “Jesi l’ mala ljubila do sada?” jedno je od najslavnijih uglazbljenih pitanja ovih prostora na koje su stotine tisuće žena u publici odgovarale glasno od 1976. naovamo. Priča se i da je pjesma bila razlog zašto je gotovo svaka kuća u bivšoj državi imala gramofon. Poistovjetivši se sa stihovima pjesme na vrhuncu slave Dugmeta, strastveni je Bebek zacementirao slavu benda pjesmom koja ubrzava rad srca i odvaja stopala od poda. Jedan je od apsolutnih vrhunaca svakog njegovog koncerta, a njome se vraća svojim korijenima kojih se nikada nije odrekao ni nakon pronalaska svog samostalnog puta od nekad najvećeg rokenrol benda regije. No s novim bendom, Bebek i Zvone će kroz osvježene aranžmane začiniti ovaj klasik u zagrebačkoj Areni i udahnuti mu novi život za nove generacije, a zreliju publiku natjerati da s tavana izvuče stare traperice i vrati se u mladost.

VEZANI ČLANCI: 

 

LAKU NOĆ, SVIRAČI (solo karijera)

Krajem osamdesetih na početku samostalne karijere, Bebek se otisnuo preko Atlantika na turneju pred iseljeništvom i održao svoj prvi nastup u Torontu, koji mu je neplanirano odredio kraj budućih nastupa. Nakon niza otpjevanih hitova, njegovo iznenađenje nije imalo granica kada ga je publika po završetku pitala koliko će mu trajati pauza. Iako je mislio da je za tu večer sišao s pozornice, oproštaja nije bilo bez dviju od danas najpoznatijih mu pjesama - "Žute ruže" i "Laku noć, svirači". Pjesma autora Đorđa Novkovića, Bebekovog gimnazijskog kolege i dijela njegovog omiljenog suradničkog trojca (Miroslav Rus, Nikša Bratoš i Zrinko Tutić) u njegovoj je emotivnoj i iskrenoj izvedbi imala veći značaj negoli ga je mogao sanjati. Nakon što je na traženje publike izveo "Žutu ružu" više puta zaredom, "Laku noć, svirači" zaokružila je koncert na zadovoljstvo sviju. Otad svoju vjernu publiku pozdravlja upravo ovom pjesmom antologijske vrijednosti.

Željko Bebek svojim je jedinstvenim glasom i ovim naslovima ispisao glazbenu povijest, a upravo će se ove pjesme naći i na setlisti njegovog najvećeg samostalnog koncerta do sada - onom 28. listopada u Areni Zagreb, gdje će zajedno s vjernom publikom proslaviti svojih velikih 50 godina karijere. Za koncert je preostao još ograničeni broj ulaznica (parter), stoga ne propustite priliku pridružiti se ovom glazbenom slavlju. Ulaznice je moguće kupiti putem sustava Eventim.

 

Ključne riječi

Komentara 4

KR
Krolo
17:05 19.10.2023.

Grad je osvanuo pun bilboarda, sve više PR člaanaka, a prodaja karata za Arenu nikako da krene, bolje da premjesti koncert u Lisinski ...

SL
slavenZadravec
20:03 19.10.2023.

Svi solo hitovi su puno manje poznati i puno glazbeno neuvjerljiviji od onih iz razdoblja Dugmeta. Gčazba Dugmeta je bila rock koji je često koketirao s narodnim, ali kod Bebeka kasnije nije ostalo gotovo ništa od rock komponente.

BL
blackeder2022
19:07 19.10.2023.

Bregović okvir slike,ali slika je Bebek.Onog dana kad je Bebek napustio Bijeli Dugme,ostalo je samo Bijelo.Čovijek ne mora ništa vidijeti,ali kad čuje glas,onda zna tko je tko!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije