PROMO

CIKLUS – najnoviji album benda ŽEN

CIKLUS – najnoviji album benda ŽEN
Foto: Kristijan Smok
1/2
13.09.2024.
u 13:46

Obične lezbe koje stvaraju neobičnu glazbu

Nakon sedam godina od zadnjeg studijskog albuma, glazbene čarobnice ŽEN vraćaju se s novim albumom, kao jedne od ključnih protagonistica regionalne nezavisne scene 21. stoljeća, koje već od 2010. godine iz elemenata post-rocka, shoegazea, prog indie rocka i neopsihedelije stvaraju svoj zvučni svijet. ŽEN su pionirke i srčane ambasadorice DIY pristupa, koje su, bez pauze, koncertno aktivne diljem Europe već skoro 15 godina. Od samog početka same upravljaju bookingom koncerata i turneja, te dizajniraju i izrađuju svoj merch, a među ostalim, same su izgradile i opremile svoj glazbeni studio u kojem su samostalno snimile i najnoviji album.

Evi Badanjak (gitara, klavijature, vokal) i Sari Ercegović (bubnjevi, sintevi, vokal), prije dvije godine se, na bas gitari i vokalu, pridružila Jelena Božić, koja je zamijenila Ivonu Ivković. Nova postava očekivano donosi svježinu u ritmičkoj sekciju i konstrukciju kompaktnih grooveova. Njihov četvrti album Ciklus otvara važno novo poglavlje u njihovoj diskografiji. Naslov albuma simbolizira kraj jednog i početak novog poglavlja, a ujedno asocira na ženski menstrualni ciklus koji je simbol ciklične prirode života.

I na albumu Ciklus (Moonlee Records, Vox Project) njihova glazba ostaje prepoznatljiva po svojoj atmosferičnosti, melankoličnosti i melodičnosti. Ukorijenjena u zvuku gitarske scene 90-ih i 2000ih, glazba se fluidno stapa s dinamičnim utjecajima suvremenog dream popa i indie rocka, stvarajući inovativan zvučni pejzaž.

Album se temelji na harmoničnim višeglasjima, ponavljajućim i odjekujućim tonovima, bogatim gitarama, ritmičnim i izraženim bas linijama, kreativnim bubnjarskim sekvencama, te vješto uklopljenim sintisajzerskim zvukovima koji obogaćuju cjelokupnu atmosferu. Uz to, ŽEN i ovoga puta potvrđuju svoj izvanredan osjećaj za dinamiku, donoseći hrabre i prodorne vokale, moćne zvučne zidove i riffove koji paraju zvučne membrane.

Album su snimile same članice benda u njihovom Tralala studiju, a producirala ga je Eva Badanjak. Finalni miks je napravio Saša Rajković Zarkoff s kojim ŽEN surađuju već godinama, a master je napravio nizozemski glazbeni producent Martijn Tyrell.

Omot albuma Ciklus je kreirala ilustratorica Klasja Habjan. Tom suradnjom, ŽEN nastavljaju slijediti ideju da u svoja izdanja uključuju stvaralaštvo likovnih umjetnica koje cijene, a koju su započele sa prethodnim albumom Sunčani ljudi.

Kao bend, ŽEN su sada u kreativnoj fazi u kojoj nema više mjesta za kompromise. Ponosne su na svoju poziciju pionirskog lezbijskog benda, na svoju upornost i načelnost. Ovim albumom učvršćuju svoju poziciju na sceni i svoje stvaralaštvo - one su obične lezbe koje stvaraju neobičnu glazbu.

ŽEN su najavile i nekoliko koncerata, a evo gdje ih možete poslušati uživo:

11.10.2024.@ Bratislava, Koncerty na Garažach (SK)
12.10.2024 @ Gallneukirchen, Altes Hallenbad - Klangfestival (AT)
13.10.2024. @ Brno, Kafara (CZ)
26.10.2024 @ Zagreb, Attack (HR)
08.11.2024 @ Ljubljana, Gala Hala (SI)
09.11.2024. @ Rijeka

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije