Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11. veljače u Opatiji

Doru 2023. vodit će muški trio Duško Ćurlić, Marko Tolja i Mario Lipovšek Battifiaca

Foto: Dario Njavro/HRT
1/11
29.01.2023.
u 10:30

I dok je Duško već i ranije iskusio čari vođenja Dore, Mario i Marko po prvi puta će se naći u ovoj ulozi i to nakon što su se ranije natjecali na hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije.

Još nas samo dva tjedna dijele od ovogodišnje Dore, a uoči još jednog hrvatskog izbora pjesme za pjesmu Eurovizije otkriveno je i tko će gledatelje voditi kroz glazbeno-vizualni spektakl u Opatiji. Ovog puta čast da stanu na pozornicu Dore u ulozi voditelja pripala je trojici muškaraca što je ujedno i prvi put od 2005. godine da će Doru voditi muški voditelji. A oni su Duško Ćurlić, Marko Tolja i Mario Lipovšek Battifiaca. I dok je Duško već i ranije iskusio čari vođenja Dore, Mario i Marko po prvi puta će se naći u ovoj ulozi i to nakon što su se ranije natjecali na hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije. 

 Mario Lipovšek Battifiaca, inače voditelj Radio Istre, ove je sezone bio i član žirija showa "Zvijezde pjevaju", a prošlog je tjedna i nominiran za Večernjakovu ružu u kategoriji Radijska osoba godine. Marko Tolja također je bio član žirija "Zvijezde pjevaju", a sada će se se na pozornici naći u jednoj sasvim novoj ulozi.

Podsjetimo, Dora 2023. održat će se 11. veljače u Opatiji, a na njoj će nastupiti 18 izvođača čije su pjesme već ranije predstavljene u javnosti. Na ovogodišnji natječaj je pristiglo 196 prijava, a 18 finalista Dore izabrao je žiri u sastavu: Željko Mesar, Zlatko Turkalj, Robert Urlić, Ema Gross, Igor Geržina, Željen Klašterka, Ivan Horvat, Tomislav Krizmanić, Dražen Miočić.

- Naša velika želja bila je da održimo dva polufinala, ali nažalost nije se to dogodilo. Žiri je svoje odglasao, znam da će biti raznih komentara. Pri odabiru pjesama nismo se vodili time da favoriziramo određeni glazbeni stil, bitno je da je pjesma dobra - rekao nam je urednik projekta Dora 2023. Tomislav Štengl nakon izbora. 

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Lani je u Torinu pobijedila ukrajinska grupa Kalush Orchestra, no zbog rata u njihovoj zemlji natjecanje je prebačeno u engleski Liverpool i održat će se 9., 11. i 13. svibnja. Ovo će biti peti put da britanska televizija BBC preuzima domaćinstvo Eurosonga zbog toga što pobjednik ne može organizirati natjecanje. Hrvatska još od 2017. godine i Jacquesova nastupa u Kijevu čeka na ulazak u finale. - Znam da ima različitih mišljenja i mnogo prijedloga što bi trebalo napraviti, ali mislim da sve ovisi o pjesmi. Pjesma je ta koja, kada je izabrana, određuje poziciju na kladionicama koje se pak određuju po reakcijama gledatelja Eurosonga u cijeloj Europi i često je to najbolji pokazatelj uoči Eurosonga. Naravno, u samom nastupu ponekad ima iznenađenja, ali i nastupi su dobrim dijelom definirani samom pjesmom.  Kako se zbog rata u Ukrajini Eurosong preselio u Veliku Britaniju, tako su i porasli troškovi Eurosonga, što je dodatno povećalo i troškove zemalja sudionica.

Sigurno će zbog cjelokupne situacije porasti i troškovi puta i smještaja te ostalih davanja tako da vjerujem da je moguće da su to razlozi zbog kojih su neke zemlje odustale od nastupa. Ima li još koji razlog, ipak bi trebalo pitati šefove delegacija tih zemalja. HRT svake godine ulaže znatna sredstva za sudjelovanje i nastup na Eurosongu pa ćemo tako i 2023. dati sve što možemo da hrvatskom predstavniku omogućimo dobar nastup. A na Eurosongu nije sve u novcu - kazao nam je Štengl.

VIDEO Domaći glumci koji su zbog loših životnih odluka završili na prosjačkom štapu i u pučkoj kuhinji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije