pronađena kod kuće

Glumica i pjevačica Jane Birkin preminula u 77. godini, upravo je ona inspirirala Hermès dizajnera za legendarnu torbu

Foto: Reuters/Pixsell
1/5
16.07.2023.
u 14:04

U posljednjim godinama života doživjela je moždani udar (2021. godine), a imala je i ozljedu ramena (2022. godine), zbog čega je morala odgoditi brojne koncerte

Britanska pjevačica, glumica, manekenka i redateljica Jane Birkin preminula je u nedjelju 16. srpnja sa 76 godina. Skrbnik ju je pronašao u njezinom domu, piše Sky news. Popularna Jane bila je glavna inspiracija Hermès dizajneru za jednu od najpopularnijih torbi današnjice, ali i najskupljih, Birkin torbe

Jane Birkin rođena je 14. prosinca 1946. u Londonu, a najpoznatija je kao glumica, pjevačica i model. Njezina je majka bila kazališna glumica, a otac vojni zapovjednik i špijun. Prvi uspjeh doživljava u filmu Michelangela Antonionija "Blow Up".

VEZANI ČLANCI

  

Međutim, najviše je pažnje privlačila kroz romansu sa Sergeom Gainsbourgom, skandaloznim i svestranim francuskim glazbenikom, glumcem, redateljem i slikarom. I sama je otvoreno govorila kako se većina njezine slave zasnima upravo na odnosu s Gainsbourgom, naročito otkad su zajedno snimili pjesmu "Je t’aime moi non plus" koja je zbog teme seksualnosti i orgazmičkih zvukova koje Birkin proizvodi zabranjena u nekoliko zemalja. Par se upoznao dok su zajedno glumili u francuskoj satiričnoj romantičnoj komediji "Slogan" iz 1969. godine, a iste su godine izdali svoj debitantski album na kojemu se nalazila spomenuta pjesma. Romansa je završila nakon 13 godina njezinom odlukom budući da više nije mogla podnositi Gainsbourgovu melankoličnost i opijanje. Iz veze s Gainsbourgom ima kćer Charlotte Gainsbourg, koja je glumica i pjevačica.

Nakon njihovog razlaza 1980. Birkin je nastavila s radom, pojavljujući se u više filmova i snimajući brojne solo albume. Na listi glazbenika s kojima je Jane Birkin zadnjih godina surađivala su: Djamel Benyelles, Manu Chao, Brian Molko, Bryan Ferry i Beth Gibbons.

Prošle godine u svibnju imala je zakazane koncerte u Parizu, no morala ih je odgoditi zbog ozljede ramena.

1/29
 

"Uvijek sam bila veliki optimist i shvaćam da mi još treba malo vremena da ponovno budem na pozornici i s vama. Toliko volim biti s vama", rekla je tada u izjavi. To se dogodilo nakon što je već otkazala niz nastupa zbog moždanog udara koji je doživjela 2021. godine. 

Poznata “birkinica,” odnosno Hermès Birkin torba nosi upravo njezino ime. Naime, 1983. Birkin je sjedila pored Jean-Louisa Dumasa, nekoć šefa Hermèsa, na letu iz Pariza za London. Košaru koju je uvijek nosila sa sobom smjestila je u pretinac iznad sjedala, no jednom je njezin sadržaj ispao pa je ona komentirala Dumasu kako joj je teško pronaći kožnu torbu, a da joj se sviđa. Sljedeće je godine Dumas kreirao torbu upravo za nju te je nazvao "The Birking bag". I sama ju je često koristila, no odustala je budući da je nosila previše stvari, a i samu torbu je smatrala teškom.

Godine 2015. Birkin je napisala otvoreno pismo Hermèsu u kojem zahtjeva da prestanu koristiti njezino ime dok ne pronađu humaniji način pribavljanja kože u svrhu izrade torbi. Dogovor je postignut te se njezino ime i dalje koristi.

Te torbe su postale statusni simbol s cijenom od desetaka do stotina tisuća američkih dolara, ovisi o vrsti i veličini, a za mnoge se godinama čeka na listi kako bi dobili priliku pogledati ih i tek tada odlučiti o kupnji. 

Birkin je od 1960-ih godina živjela i radila u Parizu.

VIDEO Ivana Paradžiković o rođenju sina: 'Cijelu sam noć probdjela plačući, pisalo je rizik prijetećeg pobačaja'

Ključne riječi

Komentara 4

BR
Brankko
17:49 19.07.2023.

Bilo je zaista vrijedno spomenuti da je glumila u bosanskohercegovačkom filmu "Devetnaest djevojaka i mornar", 1971., redatelj Milutin Kosovac. Na to nas je podsjetio index.hr , 17. srpnja, člankom Josipa Grbelje iz vrlo popularna zagrebačkoga omladinskoga tjednika "Plavi vjesnik" iz 1971.

AM
Axis Mundi
02:17 17.07.2023.

Vrlo površna i manjkava biografija, mogli ste vi to i bolje. Ne spomenuti prvog supruga (jedinog službenog) jednog od najvećih glazbenih modernih kompozitora Johna Barryja (znat će svaki filmofil), spomenuti samo jedno dijete, ukupno ih je rodila troje, već samo naglasak dati na Gainsbourgu i njihovom jedinom djetetu. Jane je bila britansko-francuska ikona iz zlatnih vremena glumačko-pjevačko-umjetničke ere i tadašnjeg džetseta.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
14:19 16.07.2023.

U Jugi ta pjesma nije bila zabranjena.Bili smo napredniji nego danas kada bi svi nešto zabranjivali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije