FILM ROBERTA BUBALA

'Hassanovi ratovi' nakon Vukovara pobijedili i na festivalu u Tuzli!

Velika Gorica: Promocija filma Svi Hassanovi ratovi, novinara Večernjeg lista
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/9
23.10.2024.
u 16:19

Profesionalna biografija Hassana Haidara Diaba krije mnoge utjecajne tekstove, među kojima i ekskluzivni intervju sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom, a “Hassanovi ratovi” otkrivaju njegovu, javnosti nepoznatu, prošlost dječaka ratnika iz ratnog pakla Bejruta, njegova rodnoga grada, odakle će prije više od četiri desetljeća stići u svoju, sada jedinu, hrvatsku domovinu i u njoj ostaviti dubok trag

Na 26. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Tuzli film "Hassanovi ratovi" redatelja Roberta Bubala proglašen je najboljim dokumentarnim filmom. Nakon slavlja na Vukovar film festivalu ovo je druga pobjeda za film koji govori o životnom putu Hassana Haidara Diaba, koji je nakon što se kao dijete borio u ratu u Libanonu postao ugledni hrvatski novinar. 

Profesionalna biografija Hassana Haidara Diaba krije mnoge utjecajne tekstove, među kojima i ekskluzivni intervju sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom, a “Hassanovi ratovi” otkrivaju njegovu, javnosti nepoznatu, prošlost dječaka ratnika iz ratnog pakla Bejruta, njegova rodnoga grada, odakle će prije više od četiri desetljeća stići u svoju, sada jedinu, hrvatsku domovinu i u njoj ostaviti dubok trag. Najupečatljiviji dio filma je dok se kamera zavlači u najskrivenije kutke Šatile, palestinskog logora u srcu Bejruta u koji se ne ulazi bez oružane pratnje i kad dio filmske ekipe nestaje u Rehabu, dijelu pod kontrolom narkobandi i bivših ISIL-ovaca, te u filmu vidimo posve autentičnu stravu Hassana jer su se njegovi prijatelji i supruga izgubili u dijelu svijeta gdje život ne vrijedi puno.

GALERIJA: Bivša ministrica pojavila se nakon dugo vremena u javnosti u neobičnoj ulozi

Velika Gorica: Promocija filma Svi Hassanovi ratovi, novinara Večernjeg lista
1/19

- Vjerujem kako su ljudi osjetili da se većina stvari u ovom filmu događa spontano, što mu daje karizmu i uvjerljivost, a onda i ljepotu. Recimo, kada Hassan u svom kvartu sreće Palestinca Jihada, suborca iz brojnih libanonskih ratova, vidi se kako taj susret nije namješten. Oni su se doista sreli prvi put nakon više od 20 godina i tu radost nisu mogli sakriti. Iako odmah iz njihova razgovora doznajemo tužnu pozadinu priče - da je upravo Jihad posljednji vidio živa Hassanovog poginulog brata. I jedna od sljedećih scena, kada se Hassan telefonski čuje sa sestrom Jamile u Siriji nakon više od deset godina, dogodio se spontano, i zato i jest upečatljiv prizor kad ga ona napada što je nije ni nazvao kad joj se sin poginuo, kazao nam je redatelj Robert Bubalo i dodao da je ovo iskren, ali i politički nekorektan film. 

VEZANI ČLANCI: 

- Zato što smo, bez trunke aktivizma pristupili snimanju ove priče. Znali smo od početka da ćemo pored Hassanove doista jedinstvene priče okrznuti i niz drugih tema, jer taj je svijet dolje kompleksan, stalno živi u nekim ratovima, uz to tada su u Libanonu bili izbori što je dodatno podizalo napetost. Mi smo odlučili ulici dati glas. Pa tako, recimo, imamo Palestinca koji kaže da su svi arapski režimi gori od židovskog, imamo Hassana i brata Alija koji kažu da su Palestinci upropastili Libanon, pa imamo vojnika Hezbollaha koji govori o tome da su se njihovi borci borili za suživot muslimana i kršćana i da su zato ušli u rat s ISIL-om... Ostavili smo i sve sočne psovke koje nekima nisu sjele, ali to je dokumentarac pa smo htjeli ostaviti sve kako je, kazao je redatelj. 

VIDEO: Novi detalji svađe Sergeja Trifunovića i njegove supruge: Oko ovoga su se posvađali i intervenirala je i policija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije