MARGARETA II.

Hospitalizirana je jedna od najdugovječnijih kraljica! Njezin sin otkrio kako se osjeća: 'Idemo dan po dan'

Solin: Danski kraljevski par u posjetu starom glavnom gradu rimske provincije Dalmacije
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/10
19.09.2024.
u 18:20

"S obzirom na okolnosti, kraljica se osjeća dobro, ali je primljena na promatranje", rekla je voditeljica komunikacija kraljevske obitelji Lene Balleby.

Bivša danska kraljica Margareta II. (84) završila je u bolnici. Kraljica je hospitalizirana nakon što je pala u svom domu, no nije teže ozlijeđena te se nalazi na promatranju. "S obzirom na okolnosti, kraljica se osjeća dobro, ali je primljena na promatranje", rekla je voditeljica komunikacija kraljevske obitelji Lene Balleby.

Njezin sin kralj Frederik X. rekao je novinarima da je razgovarao s njom i da je ona u dobrim rukama. "Idemo dan po dan. Liječnici su ti koji odlučuju", rekao je Frederik pri dolasku u gradsku vijećnicu.  Margareta je trebala sudjelovati na događaju u petak kojim se obilježava 75. godišnjica Odjela za arheologiju na Sveučilištu Aarhus, ali njezino je sudjelovanje sada otkazano. 

Podsjetimo, kraljica je u siječnju abdicirala, a njezin je sin preuzeo prijestolje. Margareta II. je abdicirala nakon 52 godine vladanja što je čini jednom od najduže aktivnih monarha u povijesti. Popularna danska kraljica koja je u dobi od 83 godine napustila prijestolje, najavila je svoju abdikaciju u govoru na Silvestrovo i šokirala naciju.

Proglašenje je formalizirano u trenutku kada je Margareta potpisala izjavu o abdikaciji, priopćila je kraljevska palača. Danska, jedna od najstarijih monarhija na svijetu, nema krunidbu. Premijerka Mette Frederiksen proglasila je Frederika novim kraljem Danske na balkonu palače Christiansborg. Okrenula se na tri strane kako bi pokazala da proglašava kralja cijeloj Danskoj.

Na iznimno niskim temperaturama deseci tisuća ljudi iz cijele Danske okupili su se u glavnom gradu kako bi svjedočili povijesnim događajima, što je znak velike popularnosti koju monarhija uživa u naciji od gotovo šest milijuna ljudi.  Margareta II. ujedinila je i modernizirala dansku monarhiju, a poznata je i po svojem umjetničkom daru, strastvenom pušenju i sijedoj punđi te je i prva žena na danskom prijestolju.

GALERIJA Danska kraljica abdicirala je u siječnju ove godine

Solin: Danski kraljevski par u posjetu starom glavnom gradu rimske provincije Dalmacije
1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije