60. Berlinale

Hrvatska nema svoj film, ali ima glumce kod Jasmile Žbanić

ghostwriter
10.02.2010.
u 15:23

Obljetničko, šezdeseto izdanje međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (popularnom Berlinaleu) započet će sutra projekcijom filma „Odvojeni zajedno“ kineskoga redatelja Wanga Quan’ana.

Obljetničko, šezdeseto izdanje međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (popularnom Berlinaleu) započet će sutra projekcijom filma „Odvojeni zajedno“ kineskoga redatelja Wanga Quan’ana, dobitnika festivalske nagrade Zlatni medvjed 2007. za „Tuyino vjenčanje“.

Nakana je ovogodišnjeg Berlinalea ukazati na značaj azijskog filma, pa će tako festival završiti 20. veljače novim filmom Yojia Yamade „O njezinom bratu“. U službenom programu bit će prikazana još tri istočnjačka filma: „Caterpillar“ Japanca Kojia Wakamatsua, „Žena, pištolj i juha od rezanaca“ Zhanga Yimoua i „Zovem se Khan“ Indijca Karana Johnara.

26 filmova za Medvjeda

Ukupno 26 filmova natječe se za Zlatnog medvjeda, a o najboljima će odlučivati žiri s kultnim njemačkim filmašom Wernerom Herzogom na čelu. Među naslovima koji će zasigurno izazivati najviše zanimanja nalazi se i najnoviji film Romana Polanskog „Ghost Writer“, po romanu Roberta Harrisa „Duh“, o novinaru koji otkriva veliku urotu dok pomaže bivšem britanskom ministru da napiše svoje memoare.

Vehabije u “Na putu”

Od ostalih filmova treba istaknuti „U meni“ Michaela Winterbottoma i, osobito, „Na putu“ Jasmile Žbanić, čije će uvrštavanje na Berlinale imati višestruko značenje. Za početak, riječ je o dobitnici Zlatnog medvjeda koja na određeni način opravdava očekivanja nakon debija s „Grbavicom“, ali podjednako će biti intrigantno i njezino bavljenje temom kontroverznih bosanskih vehabija.

Za hrvatsku je javnost značajno sudjelovanje glumaca u tom filmu, Leona Lučeva (koji je i koproducent) i Zrinke Cvitešić, koja će biti predstavljena i u programu novih talenata „Shooting Stars“. Iako je Berlinale relativno sklon našim redateljima (Brešan, Ogresta i Sviličić gotovo da spadaju u red „kućnih“ redatelja), ove godine nemamo naših predstavnika ni u jednoj od služebnih konkurencija dugometražnog filma, a u programu kratkih bit će prikazan dio omnibusa „Zagrebačke priče“ - „Žuti mjesec“ Zvonimira Jurića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije