Izvanredni program

Hrvatska radiotelevizija promijenila programsku shemu zbog rata u Ukrajini

Hrvatska radiotelevizija
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
03.03.2022.
u 16:10

Hrvatska radiotelevizija (HRT) je, kao najgledaniji javni medijski servis u regiji i ovom dijelu EU-a, zbog novonastale i aktualne nam globalne ratne i krizne situacije s ruskom invazijom na Ukrajinu, već od samog početka Rata u Ukrajini, promijenio svoju programsku shemu HTV-a na Prvom i Četvrtom programu HTV-a.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) je kao najgledaniji javni medijski servis u regiji i ovom dijelu EU-a, zbog novonastale i aktualne nam globalne ratne i krizne situacije s ruskom invazijom na Ukrajinu, već od samog početka Rata u Ukrajini, promijenio svoju programsku shemu HTV-a na Prvom i Četvrtom programu.

Četvrti program HTV-a (HRT-HTV4), kao i uvijek do sada, prvi je reagirao na izvanredne događaje u Ukrajini. Odmah, prvoga dana napada Rusije na Ukrajinu, u četvrtak, 24.veljače 2022. počeli su s izvanrednim emitiranjem emisije pod nazivom "Napad na Ukrajinu". Izvanredni program od tog dana traje neprekidno, dan za danom. U prvim danima na terenu je bila iskusna ratna reporterka Redakcije IMS-ove Vanjske politike, Elizabeta Gojan, sa svojom tročlanom reportersko-snimateljsko-tonskom ekipom u Lavovu u Ukrajini, dok je na mađarsko-ukrajinskoj granici bio reporter Igor Rotim. U srijedu, 2. ožujka 2022. na ratni teren krenula je i reporterka Ivana Šilović.

Program HTV-a 4  počinje u 7 sati prvim Vijestima o stanju u Ukrajini i najnovijim snimkama s bojišta koje se emitiraju se do punog sata kada se opet emitiraju Vijesti. Od 8:30 u emisiju "RAT U UKRAJINI" uz voditelja Petra Vlahova počinju dolaziti gosti, od kojih  neki u studiju ostaju cijeli dan. U studiju se izmjenjuju gosti, u kombinaciji s najnovijim snimkama iz Ukrajine, te Vijestima, koje se emitiraju svaki puni sat. Izvanredni program traje neprekidno do večernjih sati, kad opet počinje izvanredna emisija uživo s gostima. HTV 4 emitira i Dnevnik 1, Dnevnik 2 te Dnevnik 3. Vijesti se emitiraju do sat iza ponoći s najnovijim informacijama, a nakon toga svakih sat na programu su i Flash Vijesti.

Foto: HRT

-HTV-4  najbolji je izbor za izvanredne događaje poput ovoga. U izvanrednom 'modu' emitiranja ostat ćemo sve dok to događaji na terenu budu od nas zahtijevali. Nažalost, ratovi poput ovoga postali su konstanta u suvremenom društvu, uz bitnu razliku da je ovaj put riječ o ratu na području Europe, s takvim tenzijama da nije nemoguće da se pretvori i u globalni sukob s nesagledivim posljedicama. Naravno, nadamo se da će ova agresija Rusije na Ukrajinu ubrzo postati prošlost, te da neće biti potrebe za izvanrednim programom s mirisom rata. Do tada, HTV-4  (uz permanentnu, isprepletenu ukrajinsku i hrvatsku zastavu u desnom gornjem uglu ekrana) ostaje glavni punkt za sve najnovije informacije s terena, analize stručnjaka te najnovije snimke s tla Ukrajine- naglasio je tom prigodom Dražen Miočić, urednik programskog kanala HTV-4. I najgledanija jutarnja mozaična emisija HTV-a, popularna "Dobro jutro, Hrvatska", od prvoga se dana ruske invazije na Ukrajinu, sa svim svojim programskim resursima, uključila u projekt informiranja i educiranja HRT-ova gledateljstva sa svim mjerodavnim informacijama i sugovornicima na sve teme vezane uz situaciju u Ukrajini.

Prije početka rata, u utorak 22.veljače  u DJH, imali smo razgovor s Filipom Višićem iz Lavova, a u četvrtak ujutro, samo tri sata nakon što je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, imali smo već dan ranije dogovoreno skype uključenje s bivšim ukrajinskim veleposlanikom u Hrvatskoj, Markianom Lubkivskim. Dan poslije razgovarali smo telefonom s Daliborom i Svitlanom Marijanović, koji su izlazili iz ratom zahvaćene Ukrajine. Uslijedili su svakodnevni kontakti i razgovori u emisiji DJH s našim ljudima koji su bili tamo  - među ostalim i s Darijom Srnom, hrvatskom veleposlanicom Anicom Djamić, putem Skypea smo razgovarali s profesoricom Ljudmilom Vasiljevom iz Lavova... Stav je uredništva DJH da svakodnevno na sve moguće načine osiguramo neku živu riječ iz Ukrajine. Tako smo redovito imali i uključenja naših reportera  iz Ukrajine, Igora Rotima i Ivane Šilović, a u studiju smo ugostili i ugledne stručnjake koji su govorili o opasnostima od Putinove prijetnje nuklearnim ratom. Ugostili smo u Zagrebu u studiju DJH i doktora Tončija Tadića, a u Osijeku liječnika obiteljske medicine koji je argumentirano objašnjavao zašto ne trebamo širiti paniku i kupovati jod. Uz pomoć naših redovnih reporterskih javljanja, svako jutro osiguravamo i javljanja iz mjesta gdje dolaze izbjeglice iz Ukrajine i aktivnosti Crvenog križa  i Caritasa- izjavila je tom prigodom urednica Mozaičnog programa HTV-a Ana Milić. Najbolji svjetski dokumentarci o Putinu i njegovoj agresiji na Ukrajinu biti će prikazan na HTV-1.

Kad je pak riječ o HRT-ovu Stranom dokumentarnom programu HTV-a, njegova urednica Mira Vočinkić, još od prvih najava mogućeg rata u Ukrajini, danonoćno pregledava snimke i dokumentarne priloge vodećih inozemnih TV-kuća, i promptno ih nastoji otkupiti za potrebe emitiranja na HTV-1.

Zbog promptnog uvrštavanja prigodnih stranih dokumentarnih filmova na temu Ukrajine i Rusije, HRT ima dosta izmjena u prime-timeu Prvog programa HTV-a. Tako će u petak, 4.ožujka na HTV-1 u 20:10 sati biti emitiran BBC-jev dokumentarni film Panorama: Putin’s War in Ukraine, (1 x 30')

U  subotu, 5. ožujka na HTV1 u 20:10 sati emitirat će se dokumentarni film Rusija protiv Rusije 1x50', dok će se od utorak 8. ožujka do četvtka 10. ožujka u 21 sat  na HTV1 emitirati dokumentarni serijal Putin: A Russian Spy, 3x50'

-Od prvog dana ruskog napada na Ukrajinu, odmah smo reagirali promjenom na našem Četvrtom programu, a od prije nekoliko dana i na našem Prvom programu HTV-a, stavljajući ponajbolje svjetske dokumentarce o rusko-ukrajinskom ratu. Gledateljima želimo, osim promptnih informacija u Vijestima, ponuditi  i dublju sliku uzroka ruske invazije na Ukrajinu. Stoga smo se odlučili na ovakav potez, promjene stabilne sheme HTV -a u prime-timeu-naglasio je Bruno Kovačević, Glavni urednik svih programskih  kanala i međunarodnih programskih kanala Hrvatske televizije (HRT-HTV)

VIDEO Antonia Ćosić nominirana je za Večernjakovu ružu u kategoriji Novo lice

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije