Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivana marić:

Ivana Marić upozorila na jednu stvar kod putovanja za Italiju: 'Pazite kako vozite tamo'

Foto: Privatni album
1/8
04.06.2023.
u 08:00

Ivana, Ana, Antonija, Matea i Marijana, dobitna kombinacija za putovaja. Smještaj su odabrale na selu u jednom agroturizmu gdje su ujutro dugo doručkovale pod krošnjom onih tipičnih drvoreda čempresa

Ivana Marić (40) hrvatska je pop pjevačica koja je bila članica grupe Feminnem od 2004. do 2008. godine kada je počela svoju solističku karijeru. Velika je ljubiteljica putovanja, a još pogotovo kada tu ljubav spoji s obitelji i svojim najdražim sestrama - Anom, Antonijom, Mateom i Marijanom, to je za nju dobitna kombinacija. Naime, njih pet 2018. godine krenule su u Toskanu, a putovanje je trajalo pet dana.

- Za nas sasvim dovoljno da se nauživamo, a da se ne stignemo posvađati - kaže Ivana koja je dodala da joj je i na ovom putovanju, kao i na svakom "sestrike putovanju", kako ih naziva, bilo sjajno - pravo punjenje baterija i odmor za dušu. A do sada su bile zajedno i u Barceloni, Rimu, Salzburgu... Međutim, Toskana joj je više ostala u sjećanju zbog posebnog povoda.

VEZANI ČLANCI:

 

 

- Putovanje je bilo posebno jer smo se okupile povodom djevojačke zabave sestre Ane koja je tada živjela u Njemačkoj pa ju nismo često viđale. Dakle, zajedničko druženje bez djece i muževa je bio glavni cilj, a ljepote Toskane su bile prekrasan dodatni bonus.

Prilično se slažemo po pitanju svega, a kad su putovanja u pitanju, tu su moje sestre za mene najbolji odabir - ispričala nam je.

Bilo je malih problema, kaže, u organiziranju putovanja, posebno jer im je bilo teško uskladiti svih pet žena, a neke od njih imaju djecu, svaka svoj posao, trudnoće i slično.

- Ali smo si obećale da barem jednom godišnje možemo i moramo uzeti vrijeme za sebe i otputovati na par dana samo nas pet. Svake godine to postaje sve zahtjevnije, ali upravo zbog toga više i cijenimo te trenutke - otkriva.

A zašto baš Toskana?

- Toskana i njezini pejzaži, talijanska gastronomija, ma prvi Chianti (op.a. vino) nas je već osvojio. Dugo smo razmišljale gdje otići jer svugdje bismo htjele. Opet, postoje mjesta u kojima je neka od nas već bila pa nije fer da se ponavljamo, želimo da svakoj bude jednaki gušt. Bilo nam je bitno da nije daleko, da ne gubimo puno vremena na sami put jer si nijedna ne može priuštiti duže od 4-5 dana - ispričala je.

Toskana je, inače, regija u središnjoj Italiji koja graniči s regijama Lacij, Umbrija, Emilia-Romagna i Ligurija, dok se zapadno od regije nalazi Tirensko more. Toskana slovi kao jedan od najljepših dijelova Italije, a ima i oko 120 zaštićenih područja prirode. Njih pet željele su, kaže, posjetiti ona predivna srednjovjekovna mjestašca na brdima okruženim visokim borovima u unutrašnjosti Toskane tako da su Toskanom putovale osobnim automobilom.

- To se pokazalo vrlo dobrom opcijom za brze transfere - dodala je. Matea, Marijana, Antonija i Ivana osobnim su automobilom, dakle, krenule iz Zagreba prema Veneciji gdje su se našle s petom sestrom koja je doputovala zrakoplovom iz Njemačke. Nastavile su do Bologne gdje su prespavali prvu noć.

Foto: Privatni album

- Sljedećeg dana smo obišle Bolognu koju pamtim najviše po stepenicama! Najdulja natkrivena šetnica/stepenište na svijetu, Portico di San Luca, koje smo na nagovor najmlađe sestre Mateje, koja je u najboljoj formi, prehodale te zaradile upalu mišića za ostatak putovanja - ispričala je. No, sve se isplatilo kada su vidjele pogled s vrha, ali i kada su probale vrhunsku pizzu gore.

- To je sve ublažio te muke i jako sam sretna da smo to uspjele prijeći jer baš u takvim situacijama se događaju najsmješnije scene, dok jedna žudi za kavom, drugu su nažuljale tenisice, treća mora na wc, četvrta je gladna, a peta tek…." - smije se pjevačica.

Nakon Bologne nastavile su prema smještaju u blizini Firenze, u malo mjesto Montespertoli gdje su odsjele na imanju s bazenom i ogromnim vrtom, otkuda su kasnije istraživale okolne gradiće kao što su San Gimignano i Voltera. Firenza im je bila grad u kojem su izlazile vani na "girls night out".

- Onako neplanirano smo otišle do centra prvo nešto pojesti i dalje kako nas odnese. Grad, a najviše lokalni glazbenici su nas oduševili. Firenca vrvi životom, pune terase, live svirke, na svakom koraku nešto za otkriti. Jedna od stvari je bio najbolji sladoled koji sam probala u životu. Uz obalu rijeke Arno i brojne romantične mostove dovoljna je čašica vina i dobro društvo, a toga definitivno nije falilo - ispričala je.

Firenza je inače i najveći grad u regiji, u čijim se ulicama osjeća duh povijesti, kulture i umjetnosti. Toskana je stvarno posebna, a za njih je bila pun pogodak jer najviše uživaju u takvom obliku turizma.

- Istraživanje restorana, domaćih specijaliteta, lokalne hrane i pića. Čak smo i sami smještaj odabrali na selu u prirodi u jednom agroturizmu gdje bismo ujutro dugo doručkovale pod krošnjom onih tipičnih drvoreda čempresa, kraj bogatih grmova hortenzija i uz kavu u potocima… Ah, dok sad o tome pričam, upravo su mi se ti mirisi i osjećaji vratili u glavi i želim što prije ponoviti to sve - ispričala je.

Po Bologni su, naravno, vidjele znamenitosti poput sveučilišta i svega što je i karakteristično za Bolognu.

- Lipanj je bio toliko topao, a još je sve bilo zeleno i šareno. Ma svaki vidikovac i park je bio znamenitost za sebe. Zatim prekrasne građevine u Firenci poput katedrale-Santa Maria Del Fiore, pa Ponte Vecchio gdje smo bile po noći, te uživale u glazbi uličnih svirača i vrevi ljudi - ispričala je što su sve još vidjele.

Sve su to, dakle, prolazile svojim automobilom, a pjevačica kroz smijeh ističe kako je nevjerojatno kako je svih pet žena u jedan automobil stavilo sve svoje kofere.

- Zahvaljujući navigaciji nije bilo nikakvih problema, no ipak smo sa zakašnjenjem primili pozdrave putem pošte za prekoračenje brzine jer jako su strogi po tom pitanju, zato dobro pazite kako vozite po Italiji - upozorila je.

Osim toga, naišle su na probleme s vožnjom po Firenzi.

Foto: Privatni album

- Pronaći parking u centru Firence i provući se jako uskim ulicama je bila znanstvena fantastika - upozorava.

Što se tiče cijena, naravno da su sada nakon velike inflacije diljem svijeta, cijene ipak nešto više nego li su bile te 2018. godine, ali istaknula je da se definitivno isplatilo što su uzele osobni automobil za cijelo putovanje jer su mogle obići više mjesta, brže i jeftinije.

- Nama se zaista isplati sve jer sve dijelimo na pet - i račun za hranu, gorivo, piće, smještaj, ali opet najbitnije je dobro unaprijed istražiti gdje se ide i napraviti plan u koje restorane ići i čak rezervirati mjesta ako je moguće - upozorila je još.

U svakom su restoranu uvijek naručivale pet različitih jela kako bi svaka mogla probati sve. Zbog toga je imala prilike isprobati puno talijanskih jela.

- Pa računajte tri obroka dnevno puta pet, pa to je 15 različitih specijaliteta na dan - kaže je. Od svega, najviše joj se svidjela tjestenina, i to domaća. Kao i vino.

Talijani kao domaćini su, opisala je, jako profesionalni i uhodani. - Ako nešto i fali ili nije bilo na nivou, oni te uspiju brzo oraspoložiti i okrenuti vodu na svoj mlin. Ne može to svatko. No, iznenadile smo se koliko baš u ugostiteljstvu imaju zaposlenih stranaca, na primjer iz Srbije, Makedonije - ispričala je.

Foto: Privatni album

Sve koji žele ići u Toskanu upozorava da nikako ne smiju biti na dijeti! - To je jedino pravilo. Probati sve, unaprijed istražiti, ali se može i spontano s domaćinima i lokalnim preporukama sve saznati iz prve ruke. Ne zadavati si previše u malo vremena, radije obići manje, ali uživati maksimalno. Jer, kao što kaže Roberto Benigni: ''Budi sretan, i ako sreća ponekad zaboravi na te, ne zaboravi ti na sreću.'' - zaključila je.

A mi dodajmo i kako se preporučuje Toskanu posjetiti u proljeće ili pak u ranu jesen, kada gužve još nisu toliko velike, a temperatura je ugodna.

VIDEO Stipe Mesić: Imao sam 16 mjeseci kad je majka umrla, a sestru poslije nisam vidio 20 godina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije