"Kamen puca, pjesma putuje"

Kako je nastao glazbeno-domoljubni spektakl na HRT-u: 'Željeli smo kroz glazbu pokazati ljubav, hrabrost i bol'

Foto: HRT
1/52
18.11.2021.
u 08:00

Elizabeth Homsi rekla je kako je izbor pjesama zapravo definirao izvođače koji su svi pristali sudjelovati u glazbeno-domoljubnom spektaklu

Ponos, pijetet i ljubav prema domovini prije točno 30 godina Rajko Dujmić i Zrinko Tutić utkali su u jednu od najljepših domoljubnih pjesama "Moju domovinu". Njezini stihovi podizali su hrvatske branitelje u najtežim trenucima na ratištu i bodrili građane u skloništu, a na količinu emocija koju su izvođači hrvatskog band aida prenijeli publici ni dan-danas nitko ne može ostati ravnodušan. Upravo su njezini stihovi "Kamen puca, pjesma putuje" poslužili kao inspiracija za naziv prigodne glazbene emisije koju HRT priprema gledateljima u tjednu u kojem se obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. 

Trajna baština
Ove subote od 20:10 na prvom programu HTV-a gledatelji će tako imati prilike uživati u najljepšim domoljubnim pjesmama koje su obilježile ratne 90-e te postale trajna baština hrvatske zabavne, pop i rock-glazbe, a kako je bilo pripremati emisiju velike produkcije i od posebnog značaja provjerili smo iz prve ruke od urednice Glazbenih sadržaja HTV-a, Elizabeth Homsi.
- Kad mi se obratio glavni urednik Bruno Kovačević da osmislim i uredim prigodnu glazbenu emisiju domoljubnih pjesama 90-ih bila sam u isto vrijeme počašćena i zahvalna. Sam zadatak doživjela sam kao profesionalni izazov jer ipak se radi o glazbenoj emisiji koja ne smije biti zabavni show, a opet sa svojim primarno glazbenim sadržajem valja odaslati poruku  digniteta i pijeteta s kojim se prisjećamo na ratna vremena kada je glazbeno stvaralaštvo hrvatskih autora postalo najmoćnije oružje u povezivanju ljudi u tim najtežim trenucima naše stvarnosti - govori Homsi. Prije same realizacije bila je nužna, ističe, kvalitetna i iscrpna priprema, izbor pjesama, ali i adekvatnih izvođača. - Krenula sam od praznog papira i slaganja okvira pjesama koje su obilježile 90-e te ostale u našim srcima do dan-danas. Ipak smo svi živjeli ta vremena i nije se bilo teško prisjetiti pa ni iz glave svih tih pjesama, a onda sam sebe i provjeriti novinarskim detaljnim istraživanjem. Bila je to okosnica oko koje ćemo graditi priču te definirati dramaturgiju kojom želim urednički dalje graditi sadržaj. Okvir pjesama ubrzo sam proširila elementima emisije - izvedbe pjesama uživo uz veliki orkestar HRT-a i nove aranžmane, priloge koji govore o  glazbenim  žanrovima domoljubnih pjesama, razgovorne cjeline s gostima i stručnim komentatorom koji će nas svojim svjedočanstvima trenutka vremena podsjetili  kako su sve te pjesme nastajale i koje su sve emocije budile u nama - ljubav, hrabrost, ljudskost, bol, domoljublje - i onda uz dodatni element slikovnih prikaza u pozadinskim ekranima postići i televizijski moment kojim ćemo te emocije ponovno evocirati - napominje Urednica Glazbenih sadržaja HTV-a koja je ulogu scenariste povjerila kolegi Bošku Piculi koji je njezin urednički koncept prenio u formu TV scenarija, a ulogu stručnog komentatora u emisiji je povjerila Siniši Škarici.

Foto: HRT

Novo ruho skladbi
U emisiji nastupaju zvučna glazbena imena među kojima se ističu Marko Perković Thompson, Mladen Bodalec, Miroslav Škoro, Zaprešić Boys, Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice, Dražen Žanko, Đani Stipaničev... Tu su i glazbene dive Tereza Kesovija, Gabi Novak i Radojka Šverko, ali i Hrvoje Hegedušić, Najbolji hrvatski tamburaši, Vladimir Kočiš, Renata Sabljak, Pero Galić, Putokazi, Emilija Kokić, Jacques Houdek, Andrej Baša, Klapa Intrade, ex Ladarice.

Foto: HRT

- Zapravo izbor pjesme automatski je definirao izvođača - želja mi je bila da zapravo uz svaku pjesmu koja je ušla kao live izvedba u studiju imamo i izvornog izvođača. Naravno, negdje to nije bilo moguće jer neki više i nisu s nama, a  oni koji jesu, a čula sam se sa svima, iz opravdanih razloga - zdravstvenih ili privatnih se nisu mogli odazvati samom snimanju. U tim situacijama kako sam urednički htjela svakako zadržati pjesmu u izvedbi, u dogovoru s glazbenim producentom Josipom Cvitanovićem ušli smo u promišljanja oko izvođača koji bi donijeli to nešto novo uz već ionako nove glazbene aranžmane. U novim interpretacijama poznatih nam pjesama čut ćemo i Đanija Stipaničeva koji je otpjevao pjesme Đani Maršana i Tomislava Ivčića, Renatu Sabljak koja je otpjevala pjesmu Doris Dragović, Peru Galića koji je nam je ponudio nove interpretacije pjesama Vice Vukova i Psihomodo Popa, Zaprešić boyse koji su nam zapjevali umjesto Marjana Bana, Klapu sv. Juraj HRM koja nam je dala novu izvedbu pjesme Meri Cetinić...- ističe Homsi koja se raduje reakciji gledatelja.

Foto: HRT
- Ako će im  reakcija biti kakva je bila i nama tijekom stvaranja ove emisije, a to je da smo se ponovo prisjetili snage, emocija,  ljubavi, nade i ohrabrenja pjesama s kojima smo živjeli 90-ih  onda je to to - zaključuje Elizabeth Homsi.
 

VIDEO Pogledajte Večernjakovu desetku s Alanom Hržicom 

 

 

Komentara 1

Avatar nevjerni_vjernik
nevjerni_vjernik
09:01 18.11.2021.

Da i ovaj puta bez Mile Kekina, Masimo Savića i sličnih......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije