GODIŠNJICA SMRTI RAJKA DUJMIĆA

Kao dijete imao je nadimak Lima, a prvu je pjesmu "Smij se" napisao je sa samo 13 godina

Prošle su dvije godine od smrti  glazbenog genija Rajka Dujmi?a
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/15
04.08.2024.
u 08:00

Slobodan Momčilović Moka pozvao ga je u Fosile, ali ih je prvi put odbio jer se nije htio zamjeriti dečkima s kojima je svirao u Crno-bijelima. Pristao je godinu dana kasnije

Prošle su točno četiri godine otkako nas je napustio veliku hrvatski glazbenik Rajko Dujmić. Sudbina je htjela da Rajko Dujmić umre svega nekoliko dana prije svog 66. rođendana. U glazbeno nasljeđe ostavio je brojne hitove: "Da te ne volim", "Reci mi tiho, tiho", "Saša", "Šuti moj dječače plavi", "Sanja", "Plava košulja", a ove pjesme su Novim fosilima donijeli slavu diljem cijele bivše države i godišnje su imali oko 300 koncerata, mnogobrojne turneje po tadašnjem SSSR-u, SAD-u, Kanadi i zemljama Europe. 

 - Od najranije mladosti moj jedini način komuniciranja s ljudima bio je zvuk, a tako je ostalo do danas – kazao je u jednom intervjuu  Rajko. Kao dijete imao je nadimak Lima. Prvu je pjesmu "Smij se" napisao sa samo 13 godina. Prvi bend osnovao je u šestom osnovne, a u toj je postavio bio i Borislav Škegro. Prvi novac zaradio je s 13 godina kad ga je Pero Moskaljov pustio da ga zamijeni na klaviru u Intim baru u Dugom Selu. Išao je u srednju muzičku, a istodobno se doškolovao u samostanu u Frankopanskoj ulici. Na Kaptolu je slušao predavanja o gregorijanskom koralu, harmoniju i melodiju, kod časne Imakulate. Prije Fosila svirao je u Grupi Marina Škrgatića, Crno-bijelima, Klanu, bendu s kojim je pratio Josipu Lisac i Zlatnim akordima.

VEZANI ČLANCI

Apsolvirao je na Pedagoškoj akademiji, a do ulaska u Nove Fosile svirao je orgulje u rock-operi Gubec-beg. Slobodan Momčilović Moka pozvao ga je u Fosile, ali ih je prvi put odbio jer se nije htio zamjeriti dečkima s kojima je svirao u Crno-bijelima. Pristao je godinu dana kasnije. Nisu slučajne usporedbe velikog Rajka Dujmića s Bennyjem Andersonom i Björnom Ulvaeusom, legendarnim autorskim dvojcem iz Abbe.

Prošle su dvije godine od smrti  glazbenog genija Rajka Dujmi?a
1/14

Njegove pjesme slušale su sve generacije, zahvaljujući realističnim tekstovima, ali i njegovim briljantnim aranžmanima. Na internacionalnoj sceni za Rajka se itekako znalo zahvaljujući Eurosongu. Dujmić je naš najuspješniji autor i jedini pobjednik na ovom najpoznatijem svjetskom glazbenom natjecanju.  – Pobjeda je ono što se pamti. Za nastup na Eurosongu natjecao sam se devet godina zaredom i u devet godina sam tri puta prošao. Podsjetit ću da sam prvo bio četvrti s Novim fosilima i pjesmom “Ja sam za ples”, zatim šesti sa Srebrnim krilima i “Mangupom” i na kraju sam pobijedio s Rivom i pjesmom “Rock Me Baby”. Riva je bila moj odabir za tu pjesmu, premda su me forsirali da idu Novi fosili. Nisam htio. Sjećam se kad sam ih prvi put vidio kako sviraju na jednoj ljetnoj terasi. Odmah sam imao viziju što će biti s njima. Ukazali su mi se u plavom – pričao nam je Rajko u svom posljednjem intervjuu.

VIDEO Petra iz 'Braka na prvu' otvorila dušu i otkrila pozadinu prekida te koliko je stvarno kg skinula

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije