Tri su godine prošle otkako je Karmela Vukov Colić napustila HRT. Na javnoj je televiziji provela tri desetljeća, a mnogima omiljena TV voditeljica nakon odlaska je svoj entuzijazam i radni elan usmjerila u nove projekte. Posvetila se svom gastroblogu 'Ciao Karmela', izdala kuharicu 'Kuhinja života', ostvarila suradnju s Laudato TV-om na kojem se emitira kulinarska emisija 'Kuhinja svete Hildegarde' s njom u voditeljskoj ulozi, a ovih je dana suradnja Karmele i Laudato TV-a krenula u novom smjeru. Naime, recepti iz emisije objavljeni su u kuharici 'Kuhinja sv. Hildegarde za svaki dan' u izdanju Laudata.
Savjeti svete Hildegarde
– Bio je to logičan nastavak naše uspješne trogodišnje suradnje. Naime, prije 3 godine Laudato TV i ja dogovorili smo svojevrsnu koprodukciju kratkih 5-minutnih recepata snimljenih prema napucima svete Hildegarde. Kako su u ove 3 godine blog 'Ciao Karmela' i Laudato TV iznjedrili puno finih recepata, nekako je bilo prirodno da napravimo i ukoričeno izdanje. Tako je nastala kuharica "Kuhinja svete Hildegarde za svaki dan" – otkriva Vukov Colić. Inače, sveta Hildegarda je još u ranom srednjem vijeku znala da nam neke namirnice čine dobro, a neke baš i ne, a naslutila je da je moguće brojna zdravstvena stanja prevenirati, pa čak i liječiti hranom.
– Nije ostavila recepte, već zapise o pojedinim namirnicama što nama danas daje širinu u pripremi. Primjerice, pir, žitarica za koju danas znamo da je dobro podnose čak i oni kojima gluten teško pada, u Hildegardinim je zapisima superhrana. Ženama savjetuje koromač, kesten pomaže kod slabosti, a prehrana koju zagovara mora obilovati povrćem i žitaricama i tek umjereno mesom peradi, divljači, janjetine, ribe iz divljeg ulova – pojašnjava Karmela koja već godinama slovi i za vrsnu kuharicu. Ima li jela u čijoj pripremi najviše uživa?
– Lakše mi je nabrojiti što ne volim spremati (smijeh). Ne jedem svinjetinu pa je nećete naći u mojoj kuhinji, baš kao ni iznutrice ili rogač. Za sve drugo sam otvorena – ističe voditeljica. Svoje omiljene recepte prije godinu dana objavila je i u kuharici 'Kuhinja života', za kojom i danas vlada golemi interes.
– S veseljem moram reći da je drugo izdanje gotovo rasprodano! Naše je skladište prazno. Iznimno sam sretna i zahvalna na divnom prijemu te knjige. To je i kuharica i priča o mojoj obitelji u jednom, sklop sjećanja i najdražih jela moje obitelji. Silno sam počašćena što su je čitatelji prepoznali kao svoju – govori Karmela. Trenutačno je u pripremi i druga kuharica koja bi svjetlo dana trebala ugledati iduće godine. – Bit će to knjiga iznimno ukusnih, a jednostavno i brzo spremljenih jela. Naime, shvatila sam da i sama svakodnevno najviše pripremam takva jela za koja ne treba previše vremena. Taj užurbani tjedni ritam, sigurna sam, iskustvo je brojnih ljudi i nadam se da će ta kuharica biti dobar izvor inspiracije za svakodnevne ukusne obroke – kaže.
A uskoro će svakodnevne obroke na svom blagovaonskom stolu zamijeniti blagdanskim delicijama. – Badnjak dočekujemo uz bakalar na bijelo i brudet ili škampe na buzaru. Na Božić je uvijek pečenka – pileća, pureća ili guščja. I puno kolača za desert. U našu obiteljsku tradiciju ušlo je to da se pred Badnjak peče 10-ak vrsta kolača. I još 10-ak pred Novu Godinu. Ne pojedemo, naravno, sve sami, darujemo prijatelje i susjede. Evo, još koji dan pa će radionica suhih kolača otvoriti svoja vrata – s uzbuđenjem govori ponosna majka kćeri Ree (28) i sina Noe (16), koji su od nje naslijedili strast prema kuhanju.
– Oboje su gurmani i vješti su u kuhinji. Noa majstorski ispeče biftek wellington (veselim mu se i ovog Božića), a Rea odlično priprema pitu od limete i lazanje. Odrasli su s mamom koja je na stol, osim tradicionalnih jela, iznosila curry, sushi, chili con carne, jela iz woka, juhe od kokosa i najneobičnije slastice, pa su odmalena naučili guštati u nesvakidašnjem – napominje Karmela koja bi se uskoro mogla okušati i u novom televizijskom projektu. Naime, upravo joj je s Laudato TV-a stigao poziv da se pojavi kao gošća u novoj gastroemisiji u kojoj će domaćini biti istinski znalci gastronomije. O samom projektu još ne smije otkrivati detalje, a za kraj nam je otkrila da kulinarske emisije baš i ne prati. – Znate onu o postolaru i njegovim cipelama... Večeri radije provodim uz dobru knjigu – kaže.
VIDEO Sanela i Edin se zaručili u zadnjoj epizodi Braka na prvu, no stvari su se promijenile
Horror