neugodnost na pregledu

KBC Split oglasio se o slučaju HRT-ove spikerice kojoj su slomljena dva zuba: 'Odmah smo pokrenuli nadzor'

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell, Marija Laptalo
1/6
25.11.2022.
u 16:10

Spikerici HRT-ovog Radija Dubrovnik Mariji Laptalo nakon neugodnosti koju je doživjela na pregledu javio se i ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.

Marija Laptalo, spikerica HRT-ovog Radija Dubrovnik, u četvrtak je u javnost izašla sa šokantnom pričom koju je doživjela tijekom rutinskog pregleda u KBC-u Split pri kojem su joj, kako tvrdi, slomljena dva prednja zuba.  Trebao je to biti rutinski pregled,  no Mariji su na pregledu želuca endoskopskim ultrazvukom (EUS) djelomično izbijena dva prednja zuba, a aparatom za pretragu naneseno je i više ozljeda usne šupljine. - Prijateljice su bile sa mnom, prestravile su se kad sam izašla iz ordinacije. Jučer sam cijeli dan plakala, a onda sam zaključila da se za ovo mora znati. Bolujem od dvije kronične bolesti i posjet liječniku mi nije nikakvo čudo, ni rijetko, a doživjela sam i neugodnosti. Ovako nešto nisam mogla ni sanjati. Osjećam se silovano, nemam bolje riječi - rekla je Laptalo u četvrtak za portal UNAworld.

Odmah nakon što je svoje potresno iskustvo podijelila s medijima poznatoj spikerici osobno se javio ravnatelj bolnice Julije Meštrović. -  Kazao mi je da se i sam osjećao poniženo i traumatizirano nakon što je pročitao u medijima što sam prošla. Obećao je da će pokrenuti unutarnji nadzor - ispričala je Laptalo za Dnevnik.hr.

O svemu se službenim priopćenjem oglasio i KBC Split. - Temeljem članka objavljenog u medijima u kojem se navodi da su pacijentici kojoj je rađena pretraga endoskopskog ultrazvuka želuca nanesene ozljede zuba i usne šupljine, izvješćujemo kako smo istog dana po saznanju o navedenom započeli postupak izvanrednog unutarnjeg nadzora.

U našoj se ustanovi godišnje obavi više od 5000 endoskopija gornjeg probavnog sustava i nikad nije zabilježena komplikacija poput navedene u objavljenom članku.Naravno da će u odnosu na navode iz članka KBC Split poduzeti sve kako bi utvrdio činjenice i poduzeo sve potrebne radnje - stoji u priopćenju.

Inače, Laptalo je ranije pojasnila da ju je na pregled uputilo gastroenterolog iz Dubrovnika, gdje je zbog kroničnog gastritisa nekoliko puta rađena gastroskopija. Ovaj put se liječniku zbog vidljive tvorbe učinilo da bi trebalo isključiti malignu bolest želuca, pa je ordinirao zahvat koji se ne radi u Dubrovniku.

- Upozorena sam da ta pretraga traje nešto duže nego obična gastroskopija i da je cijev deblja, pa sam očekivala da će me posebno pripremiti, možda i dati narkozu. Gastroskopiju su mi bez sedacije radili nekoliko puta, no to traje pet minuta, što nije problem izdržati. Trideset, četrdeset minuta, koliko je ovo na otprilike trajalo, sasvim je nešto drugo. U svakom slučaju, očekivala sam razgovor i pripremu za pregled - kaže Laptalo.

Foto: Marija Laptalo

Na splitskom Zavodu za gastroenterologiju ju je dočekala jedino medicinska sestra koja je, tvrdi, jedva razgovarala s njom.  - Nakon nekog vremena je u ordinaciju ušao liječnik na čijoj je košulji pisalo dr. Bratanić i još neki jako mladi liječnik, vjerojatno specijalizant. Nitko mi se nije predstavio, niti su mi se ne obratili. Uzeli su nalaze, nakon čega je dr. Bratanić izrazio iznerviranost što sam uopće tu i što im se šalju 'čvrge' ili kvrge od 13 mm, nisam ga dobro razumjela.  U nekom sam momentu komentirala da je to na početku bio polip koji se razlio na zahvatu, a on mi je odgovorio da nemam nijedan nalaz.  Rekla sam da je tu sve i da samo pregleda dokumentaciju, no on je i dalje stajao okrenut leđima i tvrdio da nema ničeg. Nakon nekog vremena, tražila sam da mi da papire i pokazala ovom dr. Brataniću sve te nalaze. Nitko ništa nije odgovorio - prisjetila se Laptalo.

Foto: Marija Laptalo

U četrdesetak minuta liječnik je, prema riječima Laptalove, neprekidno naglo pomicao crijevo u svim pravcima, komentirao “čvrgu” ili kvrgu koju on sad mora pregledavati i nije reagirao ni kada je vidio krv. - U jednom sam trenutku osjetila krv i neke komadiće pod usnom, ali nisam znala je li to komad usnika ili što. Kad je prestao, shvatila sam da mi je potezanjem crijeva odlomio dva prednja zuba - kaže Laptalo. Specijalizant je nakon pretrage napustio ordinaciju i Laptalo je ostala sa sestrom i dr. Bratanićem koji joj je okrenuo leđa i pisao nalaz. Tada je, još u šoku, kazala da su joj pukli zubi.

- Liječnik se nije ni okrenuo, a sestra je na to samo kazala da joj nisam izgledala kao da mogu toliko podnijeti - istaknula je spikerica

VIDEO Marco Cuccurin i Mia Negovetić: 'Ne obaziremo se na kritike, a u showu smo postali pravi prijatelji'

Ključne riječi

Komentara 6

OT
otrovnijezik
16:52 25.11.2022.

Sve je po struci i zakonu, šropusta nije bilo.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
17:39 25.11.2022.

Stvarno i ja imam dojam da medicinsko osoblje kod nas nastupa djelomicno brzopleto, nekomunikativno i djelomicno ekstremno drsko i arogantno.

BE
Berri
16:33 25.11.2022.

Već vidim, za 2 do 3 dana će ministar Beroš ogovarati na upite novinara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije