MILENA DRAVIĆ

Legendarna jugoslavenska glumica igrala je majku Brada Pitta, a novinarku je gađala zbog neprimjerenog pitanja

Milena Dravić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/9
14.10.2024.
u 15:51

Mnogi su voljeli Milenu i jedva čekali pogledati neki projekt u kojem je sudjelovala, a u svojoj karijeri imala je i skandal zbog kojeg je skoro ostala bez uloge u jednom filmu. Naime, posao je zamalo izgubila zbog svog ponašanja u Cannesu tijekom filmskog festivala

Na današnji dan prije šest godina u 79. godini života preminula je diva kinematografije bivše Jugoslavije, Milena Dravić. Glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, a prvu ozbiljniju filmsku ulogu imala je 1959. godine u filmu “Vrata ostaju otvorena” češko-slovenskog redatelja Františeka Čápa, koji ju je uočio na naslovnici časopisa “Duga”, u njezinu prvom manekenskom angažmanu. Prvi ozbiljan glumački uspjeh postigla je kao 22-godišnjakinja s filmom “Prekobrojna” hrvatskog redatelja Branka Bauera 1962. godine.

Najpoznatiji filmovi u dugogodišnjoj karijeri su: Diližansa snova (1960.), Uzavreli grad (1961.), Prekobrojna Branka Bauera (1962.), Kozara Veljka Bulajića (1963.), Lito vilovito (1964.), Čovjek nije tica Dušana Makavejeva i Djevojka Puriše Đorđevića (1965.), Rondo Zvonimira Berkovića (1966.), Jutro Puriše Đorđevića (1967.), Zasjeda Živojina Pavlovića i Bitka na Neretvi Veljka Bulajića (1969.), Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji Bate Čengića i W.R. Misterije organizma Dušana Makavejeva (1971.), Sutjeska (1973.), Deps Antuna Vrdoljaka (1974.), Grupni portret s damom Saše Petrovića (1977.), Rad na određeno vrijeme i Poseban tretman Gorana Paskaljevića (1980.), Moj tata na određeno vrijeme (1982.), Horvatov izbor i Nije lako s muškarcima (1985.), Bure baruta (1998.), Zona Zamfirova Zdravka Šotre (2002.), Ledina Ljubiše Samardžića i Sjaj u očima Srđana Karanovića (2003.).
Na televiziji je glumila u brojnim dramama i TV serijama najrazličitijih žanrova te show programima, od kojih je najpoznatiji "Obraz uz obraz" Zdravka Šotre sa suprugom Draganom Nikolićem.

GALERIJA: Pogledajte kako se Martina Tomčić mijenjala tijekom godina, razlika je vidljiva

Milena Dravić
1/54

Bila je u braku s glumcem Draganom Nikolićem od 1971. do 2016. godine, kada je Nikolić umro. Nedugo nakon suprugove smrti, teško se razboljela. Preminula je 14. listopada 2018. godine u beogradskoj klinici "Bežanijska kosa".

Mnogi su voljeli Milenu i jedva čekali pogledati neki projekt u kojem je sudjelovala, a u svojoj karijeri imala je i skandal zbog kojeg je skoro ostala bez uloge u jednom filmu. Naime, posao je zamalo izgubila zbog svog ponašanja u Cannesu tijekom filmskog festivala. 

Dok je bila u Cannesu s filmom "Misterije organizma" jedna britanska novinarka Milenu Dravić je pitala: Znate li vi Jugoslavenke za kontracepciju?

- Tih dana mučila sam se s migrenom i izvadila sam iz torbe te pilule i počela sam ih gađati s njima. Svi listovi su pisali o tome, Literatura gazeta je napisala da sam se neprimjereno ponašala. To me umalo stajalo i uloge u filmu ‘Sutjeska’. Vraćam se iz Cannesa i Nikola Popović, direktor filma, mi kaže da neću moći glumiti u "Sutjesci". Godinu dana je prošlo, Dragan i ja na moru, i ležimo na plaži, kad vidim neke crne izglancane cipele mi prilaze, a ono Popović i kaže mi: „Diži se, moraš na Tjentište odigrati svoju ulogu - ispričala je jednom prilikom Dravić o čuvenom filmu u kojem je Tita glumio legendarni Richard Burton. 

Zanimljivo je i da je Dravić 1988. u filmu  "Tamna strana sunca" glumila majku tada 25-godišnjeg Brada Pitta, kojem je to bila prva velika uloga. Film redatelja Božidara Nikolića nikada nije ostvario zapažen uspjeh i godinama poslije objavljen je samo na VHS-u, a prati priču o mladog Amerikanca Ricka koji pati od teške bolesti zbog koje ne podnosi svjetlost. Nakon godina neuspješnog liječenja, otac ga odvodi u malo selo u tadašnjoj Jugoslaviji gdje posjećuju iscjelitelja koji bi mu mogao pomoći... 

VEZANI ČLANCI: 

Nikolić je Pitta odabrao između 400 kandidata, a glumac je za sedam tjedana snimanja dobio honorar od samo 1523 dolara. Mladi glumac bio je oduševljen, pogotovo zato što do tada nije imao ni putovnicu, a samo jednom je letio avionom.
Milena Dravić godinama kasnije prisjetila se tog iskustva: "Bio je mlad, mršav i kao neko pilence, ali i tada je bio veliki profesionalac". I sam Brad Pitt u jednom intervjuu rekao je da ga je naša zemlja oduševila, ali i da se već tada, 1988. godine mogla osjetiti mržnja u zraku. 

- Na setu se za vrijeme snimanja osjećalo da nešto nije u redu. Osjećao sam neku napetost. Svi su stalno vikali i svađali se. U zraku sam stalno osjećao nekakvu mržnju - rekao je slavni glumac.

VIDEO: Psihomodo pop održao slavljenički koncert! Na pozornicu doletjeli grudnjaci, a publici su pripremili ovo iznenađenje

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Mudlin
Mudlin
17:55 14.10.2024.

Ma čim se kod ovih u naslovu navodi "legendarni/legendarna" odma znamo od kud je. I tak svaki božji dan. Do kad? Kaj se nemre pisati samo o ljudima, a ne o ovima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije