Miro Par, kritičar Večernjakova Ekrana, nudi jedini vodič koji će vam trebati da se ovog vikenda provedete u Rovinju na Weekend Media Festivalu.
Tko god je dakle imao tu sreću da u rujnu bude u Rovinju zna da se pojam “rovinjsko ludilo”, koji se spominje i u nekim opskurnim medicinskim leksikonima, ne odnosi samo na koktel euforije i manične depresije do kojega dolazi zbog, kako neki tvrde, podzemnih voda, a drugi, pak, snažnih vjetrova. Taj se pojam u velikoj mjeri odnosi i na spomenuti Weekend Media Festival koji se već dvanaest godina održava u Rovinju, a koji je, kao takav, idealan habitat raznih mistika, umjetnika, mudraca, dekadentnih intelektualaca i ostaloga kozmičkog bratstva.
Iako su posjetitelji festivala uglavnom uvijek isti, za one kojima je ovo prvi put da na ovaj način zaključuju ljeto donosim kratak vodič za lakše snalaženje kroz festival i Rovinj:
1. Od kada to traje do kada?
Festival traje od četvrtka 19.09. do nedjelje 22.09., ali samo će najrevniji i besposleniji doći već u četvrtak. Ljudi će uglavnom pristizati tijekom petka, a prema Zagrebu će se uputiti nakon nedjeljne jutarnje kave kada ih potjeraju iz hotela i privatnih smještaja.
2. Gdje se točno održava?
U staroj Tvornici Duhana Rovinj fantastično lociranoj u samom centru grada, svega nekoliko metara od glavne ulice Carrere i rive.
Još važnije: u blizini restorana Maestral gdje bi trebali provoditi većinu vremena.
3. U centru? Pa gdje ću parkirati?
Bez brige. Oko tvornice se nalazi veliki broj parkirnih mjesta, kod obližnjeg kolodvora ima parkiralište, a i sam grad nije toliko velik da ga ne možete cijelog pješke obilaziti.
Uostalom, ako ste još u Zagrebu, a već se brinete gdje ćete parkirati u Rovinju, možda najbolje da ni ne krećete na ovaj put. Niti, nota bene, na bilo koji drugi. Čuvajte to svoje parkirališno mjesto koje ste sada zauzeli negdje u Zagrebu.
4. A, gdje ću parkirati sebe i, prespavati?
Najbolje u Montemuliniju ili Loneu, ali kako će te smještajne kapacitete najvjerojatnije popuniti oni kojima noćenje plaća netko drugi; firma, sponzor ili organizator putem neke kompenzacije, treba vidjeti ima li mjesta u obližnjem Edenu. Hotel je nešto niže kategorije od dva ranije spomenuta, ali je mnogo topliji i okružen je svakako ljepšim bazenima i parkovima.
Osim toga, hotel Adriatic smješten na sred rive također je mjesto za svaku preporuku, ali kako broji jedva petnaestak soba, male su šanse da ćete tamo pronaći mjesto. Eventualno za jutarnju kavu u kafiću, ali i to je upitno...
Međutim, kako je Rovinj apsolutni šampion među svim hrvatskim gradovima po pitanju ostvarenih noćenja tijekom turističke sezone, sasvim sigurno će se i ovih jedva četiri tisuće ljudi uspjeti negdje smjestiti pa tako i ti dragi početniče koji po prvi puta posjećuješ Rovinj i Weekend Media Festival.
5. A novootvoreni hotel 'Park'? Mogu li tamo?
Vjerojatno ne možeš.
6. Nakon što se probudim u svom skromnom smještaju, gdje da odem popiti kavu?
Daleko najbolje mjesto je ovaj maloprije spomenuti hotel Adriatic, ali kako će tamo i potražnja za slobodnim mjestom biti najveća, a kada netko od ovih medijskih djelatnika zauzme mjesto na Adriaticovim udobnim foteljama, neće ga zasigurno napuštati po nekoliko sati - nije onda loše ni otići u 'Batanu' preko puta. Tamo inače zalazi lokalna čeljad, a to je, kako sam shvatio, nešto na što se mnogi pale.
U starom gradu se nalazi još jedan izvrstan kafić; 'Treviso', a koji jedini u Rovinju nudi tursku kavu. A, ako ste već ljubitelj dobre kave, nikako ne smijete zanemariti informaciju da je ove godine u Rovinju otvoren onaj 'Cogito coffe' koji već godinama u Zagrebu privlači kavofile. Također, u onom restoranu 'Maestral' koji se nalazi u blizini Tvornice Duhana Rovinj, kod gazde Vinka koji je inače vrstan stolnotenisač i golfer, u prijepodnevnim satima može se popiti kava s jednim od boljih pogleda u Hrvatskoj, a možda i šire. Kasnije tijekom dana bi kod njega ipak trebalo nešto prezalogajiti kada već zauzimate mjesto.
7. Osim tog Vinka, kojega očito reklamiraš, može li se još negdje baciti nešto u kljun?
Nisam, zapravo, uopće neki obožavatelj Vinkova restorana, posluga mu je kritična i gužva je nenormalna, ali pozicija mu je, shvatit ćete i sami, bogom dana. Ove godine je još uveo nove suncobrane koji osim što ne propuštaju sunce, a što je dobro, ne propuštaju ni kisik. To je, shvatit ćete već nakon desetak minuta što tamo sjedite, jako loše! Kako, naime, ima vanjski roštilj, sva para i dimovi zadržavaju se ispod tih suncobrana, a onda u vašoj kosi i odjeći. Istina je da Rovinj već dugo žudi za novim kupalištem, ali da će se ljudi kupati u 'Maestralovim' uljnim parama dok čekaju ručak, to sasvim sigurno nitko nije želio...
Što se ostalih ugostiteljskih objekata tiče, prije svega bih preporučio 'Orcu' na samom ulazu u grad, hotelski restoran 'Oleandar' kod Edenovih bazena, 'Mali Raj' u starom gradu, 'Velog Jožu', svima dobro poznati 'Rio','Scubu', 'Aqua 2' te 'bačve' na pijaci koje nude izvrsne istarske nareske. Svakako treba pratiti i Stefana Mužinu, donedavnog direktora hotela Delfin, koji je sudjelovao u lansiranju Maistrinih luksuznih hotela, uključujući Adriatic, a koji u posljednje vrijeme mnogo toga otvara na svoju ruku. U blizini Rovinja, u Kanfanaru, tamo kod skretanja za Limski kanal, otvorio je neki hotelčić s izvrsnim restoranom, a u samom Rovinju zaslužan je za mali tapas bar na tržnici i genijalan lokalčić u starom gradu koji je ove godine preuzeo od jednog simpatičnog Nijemca. Ime samog lokala ne znam, nije ni važno, a među domaćim pukom je i dalje ostao naziv 'Kod Nijemca', pa ako se odlučite da poslušate ovaj moj savjet i pratite dobrog Stefana - nećete imati previše poteškoća da ga pronađete.
Jel' dovoljno? 'Oćete ostati gladni?
Onaj restoran koji ima Michelinovu zvjezdicu, Monte, ne mogu preporučiti jer još nisam tamo jeo, ali zasigurno je vrhunski, a 'Kantinon' ne mogu - jer sam, eto, tamo jeo. I, jasno, zbog malih porcija ostao gladan. Kod 'Kantinona' ipak cijenim hladna predjela koja su zbilja odlična i činjenicu da za razliku od većine drugih restorana, radi skoro preko cijele godine, a ne samo ova dva-tri mjeseca turističke sezone kao ostali. Uslijed toga i stalno naručuje nove sastojke, a ne kao mnogi drugi ovako na kraju sezone - da samo gledaju kako rasprodati ostatke...
8. Što je sa samim programom festivala? Što se posebno ističe?
U programu 12. Weekenda ističe se panel 'MARK IZDRŽI!', a na kojemu će panelisti diskutirati o tome kako će, i hoće li, Zuckerberg preživjeti nešto što se naziva 'globalni techlash', a označava sudar 'Silicijske doline' s državnim aparatima i realnim svijetom. Na panel diskusiji Svi predsjednikovi ljudi koji će okupiti vodeće novinare i PR-ovce, raspravljat će se o tome kako naši političari komuniciraju, a dodijelit će se i nagrada najboljem političkom PR-u.
Eh, da, skoro sam zaboravio: 'Woodstock' je tema festivala, pa će slično kao i na tom prije šezdeset godina održanom festivalu, i na ovome prevladavati 'peace&love' teme, ali i muzika.
9. Što još?
Biti će panela na temu 'streamin servisi', sadržaj primjeren za djecu, upotreba robotike u zdravstvu i još mnogo toga, a od predavača mi se najzanimljiviji čini Jean-Claude Biver koji je ostavio istinski trag na švicarskom urarstvu i brendovima poput Omege i Hublot.
Nedostajat će, međutim, nažalost prerano preminuli Denis Kuljiš koji je svake godine kada bi se pojavio bio glavna predavačka zvijezda, a njegovo predavanje s trećeg il' četvrtog WMF-a, o svemu na svijetu pa i medijima, ostat će zauvijek zapamćeno kao nešto najbolje i, vjerojatno, najduže, što je ovaj festival vidio u svojoj dvanaestogodišnjoj povijesti...
Osim toga, sve marketingaše i one koji se tako osjećaju, očekuje osmi po redu BalCannes i sedmi SoMo Borac.
10. Okej, ali sada iskreno, od svega nabrojanog' ima li nešto što se ne smije propustiti?
Od nabrojanoga baš i nema, ali još uvijek nisam spomenuo nastupe i večernje tulume.
Brojne izvođače ove godine predvodi Let3, Diskobajagi, Električni orgazam i Piloti, a uz njih na paralelnim stageovima nastupat će najjače DJ snage Hrvatske i regije poput Mirze Mulabegovića.
To se, eto, nikako ne smije propustiti i zbog toga se, ako ni zbog čega drugoga, isplati posjetiti ovaj festival.
11. Nedjelja je. Sve sam prošao što si mi preporučio, dobro sam se zabavio, najeo i napio. Sada pijem jutarnju kavu i spremam se za povratak u Zagreb, ali ipak bi se negdje, onako nabrzaka, rado bućnuo. Jel' mi to pametno?
To će ti biti vjerojatno najpametnija stvar koju si cijeli vikend učinio. Prošetaj samo nekoliko desetaka metara od bivše TDR prema hotelu 'Grand Park' i, s desne strane, odmah iza Tiskova kioska, nalazi se bazen 'Delfin'. Vjerojatno najbolje pozicionirani olimpijski bazen na cijeloj planeti!
Za svega dvadesetak kuna, koliko se naplaćuje ulaz nerezidentima, a taj novac ide lokalnom vaterpolo klubu koji brine o bazenu pa nije neki 'bad', isplivati ćete se u morskoj vodi sasvim sigurno bolje nego što ste to tijekom cijelog ljeta učinili na bilo kojoj jadranskoj plaži. Istovremeno, imat ćete neometan pogled na rovinjski stari grad i Sv. Eufemiju. Fotografija koju ćete tu okinuti za svoj Instagram profil, sakupit će, bez ikakve sumnje, najviše lajkova od vaših prijatelja. Što vam još treba? Kafić i koktel?
Ima i to!
Po vjerojatno najpovoljnijim cijenama u državi...
Osim toga, ima košarkaški koš, teren za nogo-tenis, gol za vaterpolo, sladoled, tuševe, garderobe i nikada nije gužva, a ponekad - kada im se da - bace i neku ribicu na gradele. Nadam se samo da vam neće smetati cjelokupni repertoar Alena Vitasovića koji ćete tamo, sasvim sigurno, imati priliku bolje upoznati.
Miro Par, autor ovog vodiča, upravo je tamo naučio plivati.
12. Okej, sad sam spreman za povratak, nisam popio previše koktela, ali imam još jedno pitanje: Da li da jedem ovdje negdje ili da se ipak strpim do Burger Kinga na autocesti? Malo sam, naime, od svog tog plivanja i ostalih sportova ogladnio.
Zahvaljujem na pitanju, rekli bi političari. Vi ćete meni kasnije zahvaliti na odgovoru jer vam je ovo vjerojatno posljednja prilika u životu da svratite u Žminj i probate nevjerojatno ukusne fuže u genijalnom, 'old school' restoranu 'Pod ladonjon'. Naime, dvije gospođe koje su '94.g. podigle kredit i otkupili taj restoran od državnog poduzeća u kojemu su do tada radile kao kuharice - nakon 25 godina ručnog motanja fuža i branja šparogi kojima ih nekada začine - od iduće sezone nažalost odlaze u mirovinu. Već su, naravno, pronašli nekoga tko će otkupiti taj njihov sjajno uhodani restoran zbog kojega svi koji su barem jedanput tamo jeli, uvijek rado skreću sa svog unaprijed zacrtanog puta i, ne slušajući stroge upute robotskog glasa s navigacije, završavaju u hladovini prekrasne ladonje u Žminju.
Iskoristite stoga priliku kada ste već ovdje i svakako svratite u Žminj. Pozdravite nam Ankicu i Mariju te ih pokušajte nagovoriti da ostanu još koju godinu kako u povratku s idućeg WMF-a, a koji će također trebati posjetiti, zbilja ne bi morali jesti hamburgere uz autocestu i tako upropastiti jedan prekrasan vikend proveden u sadržajno i gastronomski bogatoj Istri.