Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAS, KIŠA METAKA...

Nekad 'Djubre' s Kvatrića, a danas Dju: Reper s 20 godina iskustva daje hip-hop lektiru

Rahela Poljak
22.02.2022.
u 11:30

Nakon Bore Balboe i Podočnjaka, nastavljamo s našim serijalom hip-hop lektire. Ovaj put svojih deset pjesama za lektiru daje nam čovjek s gotovo 20 godina iskustva izbacivanja pjesama, Mislav Jukić, najpoznatiji kao Djubre, a danas djeluje kao Dju

Nakon Bore Balboe i Podočnjaka, nastavljamo s našim serijalom hip-hop lektire. Ovaj put svojih deset pjesama za lektiru daje nam čovjek s gotovo 20 godina iskustva izbacivanja pjesama, Mislav Jukić, najpoznatiji kao Djubre, a danas djeluje kao Dju.

Foto: Rahela Poljak

Prva studijska snimka na kojoj je sudjelovao 2003. s kvartovskom ekipom s Kvatrića i Maksimira koja od 2015. djeluje pod službenim nazivom KRAST. Od 2011. nastupa i u zagrebačkoj grupi Dregermajster.

Svoje eksperimentiranje van klasičnog rapa započinje nakon ponovnog okupljanja Dregera 2018. godine što se može čuti na albumu "Dregerovo". U recentnim godinama pak, kreće u samostalnu karijeru.

Prvu solo pjesmu snimio je 2020., a od tad potpuno izlazi van svojih okvira i kroz neki period od godine i pol isprobava što je sve u stanju. Nakon puno pokušaja konačno je zadovoljan s dvije pjesme 'Puls' i 'Spasi Me' koje je izbacio zajedno sa spotovima unazad par mjeseci. 

 

Hip-hop lektira by Dju:

Nas - NY State Of Mind

Bez uljepšavanja - grad umotan u tamu i paranoju, pljuce, pljačke. Pjesma bez refrena, doslovno dokumentiranje kaosa. Nas je inspirirao hrpu "all-time-greatest" izvođača i ova pjesma je super uvod u jednog od najboljih MC-ja počevši od Illmatica. Dobar početak školovanja.

Notorious B.I.G. - Juicy

Biggie je još tad govorio da čovjek nikad ne bi pomislio da će hip-hop ovoliko dogurati! Uglavnom, iako mi ovo uopće nije njegova najdraža stvar mislim da će druge ljude najviše inspirirati priča i vibra iz ove pjesme kad je Biggie u pitanju. A svakako između ostalih legendi tog doba on je jedan od onih koji trebaju ići u obaveznu lektiru.

OutKast - SpottieOttieDoppaliscious

Kad pjesma koja je ustvari bez repanja postane jedna od legendarnih rap pjesama! Dvije različite priče iz kluba, a poruka je da je život onakav kakav odlučimo da će biti i da smo odgovorni za svoje postupke. OutKast su već tu počeli više odskakati, a pogotovo s B.O.B. singlom koji je uslijedilo na idućem albumu.

Doppler Efekt - Nevera

Ajme što sam bengao na njihove pjesme! Počevši od Nevere iz 2003. godine s albuma "Majstori Mračnih Misli". U to neko vrijeme kad je lagano zamro hype u rapu kod nas, noćnoptični Špica Magellano i Ink su držali igru. Ovo je domaća zadaća za poslušati.

50 Cent - Many Man

Kad se pojave ovakvi likovi obično to bude bum. I bio je! "Many Man" opisuje pokušaj atentata na njega, a ljudi vole opasne likove i opasne priče. I znamo kakvi sve hitovi su poslije uslijedili, jedna generacija je odrasla na njegovom radu. 

Kendrick Lamar - Bitch Don't Kill My Vibe

Iako ima poznatijih, ovo je moja omiljena Kendrickova stvar. Nikad mi nije dosadila i mogu ju pustit u bilo koje doba dana. Poruka je jednostavna, u mom vlastitom prijevodu - mani me se s bilo čim što mi ne može pozitivno utjecati na dan.

Kiša Metaka - Mejaši

Generalno bilo što od prvog albuma Kiše Metaka jer promijenili su cijelu igru u Hrvatskoj. Žanr je dugo patio, bilo je super kvalitetnih izvođača, ali nije bilo učestalo prepunih dvorana i klubova kao što je to danas. Sve je ponovo buknulo nakon izlaska njihovog albuma. Zatim su došli High5, za njima Kukus i ostalo je povijest. 

Bonez MC & Raf Camora - Palmen aus Plastik

Malo tko je uspio tako prodrijeti na Balkan, a da nije netko domaći ili amerikanac. Još i danas se kod nas pokušava kopirati njihov zvuk, mene su također svojevremeno obuzeli i jednim dijelom me potaknuli da izađem van okvira u muzici. 

Nipsey Hussle - Double Up

Od rada na ulici do legalnog uspjeha u životu. Ponovo klasična, al' nikad izlizana priča i meni osobno poznata iz vlastitog iskustva. Dobro... bez milijuna hahaha! Ali svakako s drugim uspjesima. Spot je dodatno začinio s maličkom koja ga ostavlja na početku priče, a kasnije bi ga nazad kad vidi što je postigao. Cijeli njegov "Victory Lap" album je motivacijski, poslušaj! 

Pop Smoke - Dior

Što reći... Kod nas svi trendovi u glazbi dosta kasne. Ali nakon što je Pop Smoke došao na scenu cijeli Balkan je odmah pokušavao raditi drill. Dovoljno rečeno. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije