TEŠKE OPTUŽBE

Nema kraja drami! Nova istraga na Euroviziji: Bambie Thug prijavila Izraelce zbog vrijeđanja

Malmo: Finalna večer Eurosonga
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/10
03.06.2024.
u 19:00

Istraga uključuje i navodni pritisak izraelske delegacije tijekom generalne probe velikog finala kad Bambie nije mogla sudjelovati na paradi zastava. Na dan finala irska delegacija je imala sastanak s EBU-om gdje je nekoliko nacionalnih televizija zaprijetilo povlačenjem emitiranja.

Ni skoro mjesec dana nakon finala ovogodišnje Eurovizije u Malmou ne prestaju repovi i optuživanja sudionika. Kako piše Eurowix, irska predstavnica Bambie Thug potvrdila je u jutarnjem programu Irland AM-a kako se pokrenula istraga jer je prijavila EBU komentare izraelske televizije KAN o njezinom nastupu tijekom polufinala. Bambie Thug vjeruje da takvi komentari krše pravila natjecanja.

Istraga uključuje i navodni pritisak izraelske delegacije tijekom generalne probe velikog finala kad Bambie nije mogla sudjelovati na paradi zastava. Na dan finala irska delegacija je imala sastanak s EBU-om gdje je nekoliko nacionalnih televizija zaprijetilo povlačenjem emitiranja.

Bambie je u jutarnjem programu rekla kako ne može dalje govoriti što se dogodilo u Malmöu dok istraga ne završi. 
Inače, Bambie Thug je predstavljala Irsku s pjesmom „Doomsday Blue” i osvojila šesto mjesto s 278 bodova što je najbolji rezultat Irske unazad 24 godine kada je Eamonn Toal 2000. bio također šesti s pjesmom "Millennium of Love”.

Podsjetimo, nedavno su u javnost isplivali i detalji kako se samo nekoliko sati prije početka finala odvijala prava drama među zemljama sudionicama.  Izvođači iz Grčke, Velike Britanije, Portugala, Irske, Norveške i Švicarske razmišljali su o izostanku s velikog  finala 11. svibnja.

“Raspravljali smo do posljednje sekunde trebamo li se povući. Mnogi od nas reagirali su na to što je Izrael dobio priliku koristiti se Eurovizijom kao političkim instrumentom", kazao je za VG Magnus Børmark (41), gitarist norveškog benda Gåte, koji je nastupio u Malmöu. Potvrdio je da nije mogao prisustvovati probi u subotu poslijepodne zbog hitnog sastanka s EBU-om.

GALERIJA: Totalna ludnica na zagrebačkom Trgu! Fanovi dočekali Baby Lasagnu u apsolutnoj euforiji

Malmo: Finalna večer Eurosonga
1/113

Nedostajali su još Grkinja Maria Satti (37), Irkinja Bambie Thug (31) i švicarska zvijezda Nemo. No tri dana nakon finala SRF je uvjeravao da Nemo nije izostao s defilea zbog kriznog sastanka.  "Pritisak na Nema u tom trenutku bio je ogroman, a Nemo se osjećao emocionalno nesposobnim sudjelovati u probi", stoji u službenom odgovoru SRF-a.

Nemo je u ožujku, zajedno s umjetnicima iz drugih zemalja, u izjavi pozvao na prekid vatre i istodobno pozvao na oslobađanje svih talaca. – Ne želim to komentirati u ovom trenutku, mislim da od toga u ovom trenutku nema nikakve koristi – rekla je švicarska zvijezda u intervjuu za njemački "Spiegel". No Nemo potvrđuje da je bilo “raznih incidenata iza pozornice”. Velik dio toga još uvijek obrađuje Europska radiodifuzna unija (EBU), organizator Eurovizije. 

Bakel Walden (48), predsjednik nadzornog odbora ESC-a i član odbora SRG-a, bio je u intenzivnom kontaktu s delegacijama tijekom tjedna ESC-a. 

VEZANI ČLANCI: 

“Bilo je i izravnog razgovora tijekom priprema za finale”, kaže. O detaljima je škrt, ali održavanje finala ni jednog trenutka nije bilo ugroženo. "Izravna, otvorena i intenzivna razmjena s izaslanstvima bila je važan temelj za to", kaže Walden.

Iako se ne zna ni datum ni mjesto održavanja ESC-a 2025 u Švicarskoj, jedno je već jasno: Švicarci ne žele u svojoj zemlji vidjeti kaos poput onog u Malmöu. 

VIDEO: Vjenčanje Nicole Artukovich i Liama Stewarta u crkvi sv.Ignacija

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije