17. GODIŠNJICA SMRTI

Otac Toše Proeskog nedavno je preminuo, glazbenik je imao posesivnu menadžericu i djevojku koja je danas u braku

Foto: Facebook
1/30
16.10.2024.
u 07:00

Pošlo je točno 17 godina otkako nas je napustio makedonski slavuj i vrsni glazbenik Toše Proeski

Na današnji dan, prije točno 17 godina smrtno je stradao u prometnoj nesreći makedonski slavuj Toše Proeski. Godine 1981., 25. siječnja došao je na svijet u Prilepu, Sjevernoj Makedoniji. I danas s radošću i emocijom rado ga se sjetimo, a njegove pjesme i danas mnogi pjevaju. "Igra bez granica", "Čija si", "Dal' si sretnija", "Ko ti to grize obraze", "Bože brani je od zla", "Ledena", "Veži me za sebe", "Još i danas zamiriši trešnja", samo su neke od pjesama koje izazivaju trnce kod publike diljem regije. I da, Toše je bio jedan, jedini, a svi bi se složili bez premca neponovljivi i neprežaljeni. 

Ono što je lijepo za vidjeti jest da postoji dobar dio ljudi, točnije ultramaratonaca iz Makedonije koji su prekjučer, već tradicionalno 17. godinu za redom krenuli na put dug 900 kilometara. A sve to u čast njihovu sunarodnjaku, legendarnom Toši. Od Nove Gradiše pa sve do njegova Kruševa je putanja za ovaj maraton... Ako se prisjetimo i te stravične i teške prometne nesreće, Toše je poginuo 16. listopada 2007. godine kod Nove Gradiške putujući prema Zagrebu, na autocesti Zagreb-Lipovac. Na današnji dan će, tradicionalno, njegovi sugrađani i mnogi obožavatelji obići i njegovo posljednje počivalište u Makedoniji.

Balkanski anđeo divnog glasa, kako ga i danas mnogi nazivaju, preminuo je sa samo 26 godina, a bio je na vrhuncu karijere kada su mu svi prognozirali i svjetsku slavu. Vodio je život bez skandala, a njegova je ljubavna priča zauvijek ostala misterij. Njegova obitelj do samog je kraja tvrdila da je pjevač imao samo jednu iskrenu ljubav, bivšu rukometašicu Andrijanu Budimir s kojom je vezu započeo 2001. godine. Iako su se brzo nakon toga razišli, kasnije su se pomirili i počeli živjeti zajedno. Iako je Andrijana bila shrvana pjevačevom smrću te je stalno govorila kako ne zna kako će život nastaviti dalje, nakon nesreće je naišla na brojne osude, a oduvijek je imala probleme s Tošinom menadžericom Ljiljanom Petrović koja je tvrdila da njih dvoje čak nisu ni bili u vezi.

FOTO Kate Middleton sve je iznenadila neočekivanim pojavljivanjem u javnosti sa suprugom

1/16

VEZANI ČLANCI:

– Nikada nisam razumjela njezino posesivno ponašanje. Na promociji njegova albuma uvjeravala ga je da sam dolaskom sve upropastila. Jednom sam ga nazvala i ona se javila. Zatražila sam je da mu proslijedi telefon, ali ona je odgovorila da nas dvoje ne možemo biti zajedno – ispričala je jednom prilikom Andrijana koja je u međuvremenu tužila Ljiljanu zbog njezinih tvrdnji te je dobila spor na sudu nakon što je priložila 200 SMS poruka koje su izmjenjivali dok je bio živ. 

– Nekada mi je Toše nosio bijele ruže, moje omiljeno cvijeće. Sada ih ja nosim njemu na grob. Doktor mi je zabranio da idem u Kruševo jer svaki put nakon što odem na Tošin grob, završim u bolnici – ispričala je svojedobno Andrijana koju je Toše navodno i planirao zaprositi. – Svi su me uvjeravali da ne smijem odustati. Govorili su mi da život ide dalje i da se trebam nečim baviti – otkrila je tom prilikom bivša rukometašica koja je nakon velike tragedije prekinula karijeru i otvorila kozmetički salon. Naposljetku je Andrijana utjehu pronašla u zagrljaju skopskog ugostitelja Johana za kojeg se udala i s kojim ima sina Maksima. 

U svibnju ove godine je, pak, domaće medije i mnoge rastužila vijest da je preminuo Tošin otac, Nikola Proeski. Toše je imao i sestru Doru, a ona je na društvenoj mreži Facebook podijelila ovu tužnu vijest. Naime, objavila je fotografiju na kojoj on grli Tošu, a mnogi su se u komentarima oprostili od Nikole. "Koliko ljubavi je na ovoj fotografiji, ne mogu vjerovati, još sam u šoku. Počivao u miru, Nikola najdraži", "Neka mu je laka zemlja", samo su neki od komentara ispod objave. 

1/7

Podsjetimo, nakon Tošine smrti, njegov otac Nikola rijetko se pojavljivao u javnosti. Ranije je za sinovu slavu kazao da je to nešto najljepše što mu se moglo dogoditi u životu, a svog sina Tošu nazivao je Božjim djetetom. Nikola i njegova supruga Dominika nakon Tošine smrti 2007. godine pred istražnim sucem kruševskog suda kazali su kako ne traže nikakvu odštetu za smrt svog sina, zato što ne krive njegova prijatelja Georgija Georgijevskog za prometnu nesreću koja se dogodila na autoputu u Hrvatskoj. Georgij je vozio džip u kojem je Toše poginuo. Toše Proeskog rado se sjetimo, a kroz svoje pjesme zauvijek će živjeti u našim srcima...

VIDEO Gledatelji oštro o Martininom zlatnom gumbu: 'Ništa posebno, ovo nije talent. Trebalo bi to ograničiti'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije