Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjećate li ih se?

Pobijedili su na Dori pa nestali iz javnosti: Neki su se razboljeli, a neki promijenili karijeru

Hrvatski predstavnici na Eurosongu od 1993. - 2003. godine
Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
1/9
10.02.2023.
u 09:19

No, iako su neki od njih i nakon pobjede nastavili uspješnu glazbenu karijeru, nekima to jednostavno više nije bilo zanimljivo i potpuno su se povukli iz javnosti. Claudia Beni živi miran obiteljski život, a radi u prodavaonici kave. Ivan Mikulić pobijedio je tumor na mozgu, a Daria Kinzer se posvetila karijeri na njemačkom govornom području.

Uvijek pamtimo glazbenike koji su pobijedili na Dori jer najjače navijamo za njih da uspiju na Euroviziji na kojoj predstavljaju Hrvatsku. Neki su od njih i nakon pobjede nastavili s uspješnom glazbenom karijerom, a drugima to jednostavno više nije bilo zanimljivo i potpuno su se povukli iz javnosti. 

 

Pjevačica Daria Kinzer predstavljala nas je na Eurosongu 2011. godine kada je na Dori odnijela pobjedu na pomalo netipičan način. Naime,  pobjednička se pjesma birala kroz šest eliminacijskih emisija i to televotingom, a u sedmoj se odabrao pobjednik. Inače, Daria Kinzer po majci je Hrvatica, a po ocu Njemica. Tako je dobila priliku ostvariti svoj san i nastupati za Hrvatsku na Eurosongu koji se te godine održao u Düsseldorfu. 

Foto: Instagram screenshot

Međutim, na tom se natjecanju nije proslavila. Predstavljala nas je pjesmom "Celebrate" Borisa Đurđevića te dospjela tek na 15. mjesto u polufinalu, a taj se nastup i danas svrstava među najgore hrvatske nastupe na Eurosongu.
No, to je nije poljuljalo u nastavku karijere pa je samo dvije godine kasnije ponovno stala na pozornicu Eurosonga, ali ovaj put za Švicarsku. 

Školovala se u Austriji i Njemačkoj, a osim glazbe, završila je i ekonomski fakultet.  Pjevačica je i dalje glazbeno aktivna, no posljednjih se godina posvetila karijeri na njemačkom govornom području.  Godine 2013. osvojila je nagra­du Večernjakova domovnica za najpopularniju glazbenicu u iseljeništvu. Ističe kako joj je ta nagrada otvorila mnoga vrata te kako se raduje svakom pozivu na dodjelu nagrade Večernjakova domovnica u Bad Homburg, baš kao i odmori­ma u svojoj drugoj domovini Hrvatskoj.

Claudia Beni bila je velika teen zvijezda koja je u devedesetima žarila i palila domaćom scenom kao članica grupe Teens. Okušala se i u solo vodama pa je tako 2003. godine Hrvatsku predstavljala na Eurosongu, no život pod svjetlima reflektora nije joj godio. Na estradi je nema više od 15 godina, a život joj se potpuno promijenio. 

Nakon hita ''Više nisam tvoja'' Claudia se povukla iz javnog života i ostvarila na privatnom planu. Prije šest godina postala je majka dviju blizanki, a u naselju Jušići u Matuljima otvorila je caffeteriju Benin, nalik na one u Trstu, koju sama naziva “svijetom kave". 

Beni je radila i u jednom opatijskom frizerskom salonu, a do 2015. nastupala je s grupom Koktelsi, gdje je upoznala i supruga o kojem nije željela dijeliti previše detalja. 

24.01.2012., Opatija - Claudia Beni pjevacica, predstavnica Hrvatske na Eurosongu 2003. godina. Danas je nezaposlena.r"nPhoto: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Glazbenik Ivan Mikulić prije 18 godina predstavljao je Hrvatsku na Eurosongu, a potom se zbog studija i zdravstvenih problema povukao sa scene. Dramatičnom baladom ''Daješ mi krila'' prošao je u finale, a završio je na dvanaestom mjestu nakon prave drame. Naime, Ivan i njegov tim zakasnili su na jednu od generalnih proba, zbog čega su ih organizatori htjeli diskvalificirati, no to se na kraju nije dogodilo.

Karijeru je započeo 1995. godine kada se s pjesmom ''Ti i ja'' natjecao na Dori, a 1999. godine imao je još jedan hit, pjesmu ''Pustite me da je volim'' koja je aktualna i danas. Nastupao je na brojnim festivalima i pjevao u dijaspori. Diplomirao je novinarstvo i odnose s javnošću na Filozofskom fakultetu u BIH, a onda se 2008. godine povukao iz javnosti, ne samo zbog studija već i zbog zloćudne bolesti. Naime, prije devet godina javnosti je otkrio kako je pobijedio tumor na mozgu.

 

Mikulić se nedavno pojavio u emisiji ''Dobro jutro, Hrvatska''. Tamo je razgovarao s voditeljima Doris Pinčić i Mirkom Fodorom.

Ivan je ovim povodom i zapjevao, a došao je zbog toga što je nastupao na 27. širokobriješkoj večeri. 

– Nakon dugog niza godina i COVID-19 konačno su se opet mene sjetili, nisu me zaboravili. Predsjednik Zavičajne zajednice Široki Brijeg izvadio me iz naftalina. Vrijeme je ipak učinilo svoje – kazao je glazbenik. 

Podsjetimo, nakon što mu je dijagnosticiran tumor, Mikulić je progovorio o svojoj dijagnozi.

– Prva misao je bila što s djecom. Iako sam isprva mogao ići na gaže, nakon nekog vremena počeli su se ponavljati problemi s ravnotežom. Nisam mogao voziti auto i nisam mogao podnijeti veliku buku. Danas je to razdoblje iza mene – ispričao je Mikulić u intervjuu za Story. Dvije godine nakon toga otkrio je kako mu vrhunac karijere nije bio Eurosong već uloga u rock-operi Jesus Christ Superstar koja je igrala u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

22.12.2022.,Zagreb - U hotelu Westin odrzana je proslava 20-te godisnjice karate kluba Hercegovica-Zagreb, najuspjesnjijeg hrvatskog karate kluba Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ivan se nekoliko puta pokušao vratiti na glazbenu scenu, no nije uspio ostvariti uspjeh i popularnost kakvu je imao prije.

VIDEO Deset godina od smrti Krste Papića: Imao je dramatičan život, a blizanke je dobio u 71. godini

 

Komentara 2

PO
Polarus
09:32 10.02.2023.

dora je parada pretjeranog i lažnog kiča... izvođači su uglavnom no name bili prije.dore... a bogme i ostale nakon nje... a svrha postojanja iste je samo da bi se izvukli i oprali novci od strane ekipe koja to "gura" uz one na hrtu...

Avatar Manolique
Manolique
11:25 10.02.2023.

Premalo je ovo tržište za ovoliko izvođača. Neka se okušaju u građevini. Škoro, Thompson, Halid Bešlić, Ceca i Huljić su dovoljni za ovo tržište.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije