Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
netflixova serija

Pogledali smo 'Griseldu': Sofia Vergara odlična je u ulozi šefice mafije

storyeditor/2024-02-02/griselda.jpg
Foto: Screenshot
1/6
03.02.2024.
u 08:00

Premda je dobila umjetni nos i čeljust, Vergara je i dalje prekrasna. Sofia je i izvršna producentica serije, a kreatori su Eric Newman i Andrés Baiz, dvojac koji stoji i iza serije "Narcos". Premda se u seriji pojavljuju brojni detalji iz njena života, puno je toga romantizirano za potrebe serije

"Jedini čovjek kojeg sam se ikad bojao bila je žena po imenu Griselda Blanco", citat je Pabla Escobara kojim počinje novi Netflixov hit "Griselda", koji u šest dijelova prati život kolumbijske "kokainske majke", straha i trepeta kriminalnog miljea u 80-im godinama prošlog stoljeća.

Prozvana "crna udovica" zbog svog nemilosrdnog ponašanja, povezivana je s više od 40 do čak 250 ubojstava, a njezina operacija krijumčarenja droge donosila joj je 80 milijuna dolara mjesečno. U glavnoj je ulozi kolumbijska glumica Sofia Vergara, koja je zaista odlično odglumila Griseldu, a za tu su je ulogu morali "poružniti". Međutim, premda je dobila umjetni nos i čeljust, Vergara je i dalje prekrasna. Sofia je i izvršna producentica serije, a kreatori su Eric Newman i Andrés Baiz, dvojac koji stoji i iza serije "Narcos". Premda se u seriji pojavljuju brojni detalji iz njena života, puno je toga romantizirano za potrebe serije. To je bio i jedan od razloga zašto je jedini preživjeli Griseldin sin, Michael Corleone Sepulveda Blanco, najavio tužbu protiv Netflixa jer nisu tražili dopuštenje za ekranizaciju života njegove pokojne majke.

VEZANI ČLANCI: 

Griselda Blanco rođena je 15. veljače 1943. godine u Cartageni, na sjevernoj obali Kolumbije. Kao i puno djece sredinom 20. stoljeća, odrasla je u siromaštvu i već ju je u mladosti privukao kriminalni život. S tri godine preselila se s majkom u Medellin, a navodno je već s 11 godina sudjelovala u otmici dječaka, ubivši ga kada njegovi bogati roditelji nisu platili otkupninu. Postala je prostitutka i kradljivica, a već s 13 godina udala se za svog prvog muža, Carlosa Trujilla, koji je bio i njezin prvi kriminalni partner. U stvarnosti ga Griselda nije osobno ubila i zbog toga pobjegla u Miami. Razveli su se zbog svađe oko trgovine marihuanom, a poslije je naručila njegovo ubojstvo. Griselda je prvo emigrirala s djecom i drugim suprugom, krijumčarom kokaina Albertom Bravom, u New York. Par je već 1975. došao na udar vlasti zbog dilanja kokaina, pa su pobjegli u Kolumbiju, gdje je Griselda nakon međusobne pucnjave usmrtila supruga i postala kraljica kokaina. Treći suprug Dario Sepulveda nije bio plaćeni ubojica koji ju je trebao ubiti, pa je odjednom promijenio stranu, kako se navodi u seriji. Drugi detalji su točni. Sepulveda je doista varao Griseldu i na kraju sa sinom Michaelom Corleoneom pobjegao u Kolumbiju, gdje je ubijen 1983. godine.

Bitan lik u seriji je i detektivka June Hawkins, koja je u policiji Miamija prva shvatila da iza niza prijestupa povezanih s drogom stoji žena. Ona je stvarna osoba, još je živa, i prije snimanja serije konzultirana je o svemu.

Vergara je kazala kako je htjela prikazati Blanco kao složen lik koji je bio i matrijarh u njezinoj obitelji i kartelu.

– Naša serija uranja u trenutke u Griseldinu životu koji su bili katalizatori za mnoge njezine postupke. Željela je biti moćna koliko je mogla, i bila je nemilosrdna u tome. Željela je moć kako bi se brinula za svoju obitelj i učinila sve što može za svoju djecu. To je nešto što sve žene, a posebno majke, mogu razumjeti. No, pitanje je možemo li mi razumjeti način na koji je to radila – istaknula je Vergara u izjavi za medije.

Griselda je uhićena u veljači 1985., nakon duge istrage Agencije za suzbijanje droga (DEA). Agent Robert Palombo zatekao ju je u krevetu kako čita Bibliju. Prišao joj je i dao "poljubac smrti" u obraz, kazavši kako mu je drago što se napokon susreću. Odmah nakon njena uhićenja pala je stopa ubojstava u Miamiju. Dobila je 15 godina zatvora zbog dilanja, a optužbe zbog ubojstava odbačene su zbog afere "phone seks", baš kao što je prikazano u seriji. Odležala je osam godina, a onda su je zbog zdravstvenih problema deportirali u Kolumbiju, gdje je 2012. ubijena ispred mesnice na način koji je i sama popularizirala u kriminalnim krugovima: ubojice su dojurili na motoru i ispalili smrtonosne hice u kokainsku majku.

VIDEO: Zvonimir Boban i Leonarda Lončar ponovno su zajedno: 'Jako smo sretni'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije