tajne putnih pića

Prekršen je zakon! Redari nisu smjeli pustiti Olma u maksimirsku ložu jer nije bio odjeven kako treba

Dani Olmo
Foto: NordPhoto/PIXSELL
1/6
11.08.2024.
u 10:00

Olmo u kratkim hlačicama podiže atmosferu. Ah, te kratke hlače. Mog prijatelja, poznatog ugostitelja, redari nisu pustili u ložu. Ne može u kratkim hlačama. Čak i unuka Tome Galovića vratiše u rikverc. Iz istog razloga. Pustili su dijete tek nakon intervencije Silvija Marića. Takva su pravila. A onda je došao Olmo. U kratkim hlačicama. I hajd' ga ti vrati u hotel da se presvuče.

OLMO PREKRŠIO ZAKONE DINAMOVIH LOŽA, Loža Maksimir, balkon u Melengradskoj, café Sherlock (kolovoz 2024.)

Sjedim u loži Maksimir. Pokraj Olića, Kranjčara, Cvjetkovića i Hale. Pljušti kiša. Ali i golovi. S Nikom spikam o kazalištu.

– Gledao si u Dubrovniku "Ekvinocijo". Kakva je priredba?

– Najbolja ikad!

– Zrinka?

– Fantastična!

– Dolenčić kaže da će biti gostovanja po Hrvatskoj.

– Mislim da neće – okonča spiku Kranjčar. U poluvremenu pitam Cvjetkovića zašto nema Petkovića.

– Naletio je na krampon u susretu s Šahtarom.

– Ostaje li Bruno ili ide pa-pa?

– Tebi za informaciju, trenutno je puno bliže odlasku – zaključi našu spiku Tarzan. Kiša. Lijeva li ga, lijeva. Olmo u kratkim hlačicama podiže atmosferu. Ah, te kratke hlače. Mog prijatelja, poznatog ugostitelja, redari nisu pustili u ložu. Ne može u kratkim hlačama. Čak i unuka Tome Galovića vratiše u rikverc. Iz istog razloga. Pustili su dijete tek nakon intervencije Silvija Marića. Takva su pravila. A onda je došao Olmo. U kratkim hlačicama. I hajd' ga ti vrati u hotel da se presvuče. Prekršen je zakon loža. I sad valjda svi mogu tranu u špilhoznama. Razvaljuju Jakirovićeve postrojbe. Ali i one mlađe Ice Banovića.

Njegovi juniori, nakon devet godina, osvajaju turnir "Mladena Ramljaka". Pali su Šveđani, Grci, Juventus, Manchester United... S finala u Sherlock stižu Mate, tata trenera Banovića, pa bivši igrači Zagreba i Dinama Domagoj Verhas i Mario Čutura. Slavi se u Šoljićevu ugostiteljskom gnijezdu. Gdje se Dinamove pobjede redovito vlaže alkoholom. Verhas, bivši član Cicine Zagrebove garde koja je osvojila titulu, zove ekipu u Melengradsku na puricu s mlincima. I ono tekuće što ide uz to. Trenera Ice Banovića nema.

– Odmah poslije finalne tekme odjurio je u Živinice. Tamo mu je iz Švabije stigla supruga Kristina sa sinovima, a mlađi Tristan ima rođendan – objasni mi deda Mate. Gledamo Zajecovu objavu na Fejsu s finala. Nigdje ne spominje Icu. Šaljem mu poruku.

– Nek se zna da je trener juniora moj skromni susjed Ico Banović.

Zeko odmah replicira:

– Sjajan dečko. Odličan trener.

Tati Mati drago. A naše društvo poziva Zajeca 27. rujna u Melengradsku na Matin rođendan i čuvenu krumpirušu Icine mame Dragice. Ne bi bilo loše da navrati i upozna možda najbolju kombinaciju Šoljićevih i Banovićevih nogometnih gena. Matina unuka Antonija Bilandžića, kojeg je izbornik U-15 Sreten Ćuk pozvao u repku. Klinac dribla, asistira, zabija, trči... Svi kažu – bit će igračina. Čudesan spoj Šoljića i Banovića. A tek Tonijeva "šljuca". Na tatu Žaca. Koji je loptom razvaljivao zidove u sportskoj dvorani OŠ "Kralj Tomislav". Usput, ne znam što čeka njegov ujo Ico i ne mazne ga Lokomotivi.

GALERIJA Dani Olmo uhvaćen u Zadru u društvu djevojke

Dani Olmo
1/31

JESU LI PILEĆE NOGICE SPECIJALITET SVIH SPECIJALITETA, Restoran Tač (kolovoz 2024.)

Vesna Miletić, gazdarica Tača, čarobnica je kulinarstva. Posebno u pripremanju, nama omiljene, domaće papice. Najavio sam prošle nedjelje da ću otkriti koje je Vesnino najdraže jelo. Kraljica kuhinje iznenadila me odgovorom:

– Pileće nogice su specijalitet svih specijaliteta. Kinezi ih obožavaju. Najbolje ih sprema moj prijatelj Boba Živojinović. Kod njega i Brene sam prvi put kušala pileće nogice i sad ih pokušavam sama pripremati – objašnjavala nam je Vesna dok smo se "davili" u njenim specijalitetima. Kažem da ih nikad ne bih mijenjao za pileće nogice.

– I ja sam tako mislila dok ih nisam probala – zaključi Vesna uz obećanje da će jedan dan skuhati kačamak. Nakon fileka, moje najdraže jelo. Mislim si kak se pileće nogice uopće mogu uspoređivat' s tripicama, rajžlecom, kačamakom, bučnicom...I baš dok mi se, u sunce opaljenoj ludari, krčka najbolji kačamak kolašinskog restorana Savardak, zvrcne mobitel. Javlja mi se iz morske vale prijatelj i pjesnik Željko Krznarić.

– Moje stihove "Arsenu tamo" za Festival dalmatinske šansone uglazbio je Siniša Leopold, a izvest će ih glumac Ivan Colarić.

Naravno da ću navijati za ova tri draga mi prijatelja. I umjetnika. Jedva čekam čuti kako Cole svojim prekrasnim glasom cvrkuće stihove posvećene vječnom Arsenu.

Ja se držim tebe

Tvojih priča svih

Neću te probudit'

Bit ću jako tih.

EKSKLUZIVNA DINAMOVA REVIJA KOJA NIKAD NIJE TISKANA, Tekst u novoj "Dinamovoj reviji" koju uređuje Miro Par

Iz stare pisaće mašine izvukao sam zadnji list papira i kompletirao desetak tekstova. Ekskluziva do ekskluzive. Znate ono... Zaustavite rotaciju, imam senzaciju! A znao sam da neće biti dobro ako budu objavljeni. Ne za mene. Jer je svaki od desetak tekstova bio bez potpisa. Ali za Dinamo...

No, krenimo redom. Kao mlad novinarčić pratio sam odbojku. I imao sreću uletjeti u taj sport u trenutku kad je poznati bankar Neven Barač izgradio Dom odbojke. I dopelao u Mladost ponajbolje igrače bivše države. Malević, Lozančić, Kašić, Travica... Razvaljivali su sve redom. Moj šulkolega iz trešnjevačke gimnazije Mirko Capuder radeći u Urbanističkom zavodu otkri mi kako je Barač pronašao sredstva za gradnju Doma odbojke. Dogovorio sam s njim ekskluzivni intervju. Dugo smo pričali.

– Šta ćeš popit'? – pitao me.

– Dok radim, ne pijem.

Nakon pola sata isto pitanje. Isti i odgovor. Na kraju mu rekoh da znam kako je izgrađena dvorana na Savi.

– Pa nećeš valjda to pisati?

– Neću. Jer me raduje što je Zagreb dobio Dom odbojke.

Baraču je laknulo pa me ponovno pita:

– Šta ćeš popit'?

– Pet gemišta. Jer ste me, dok smo razgovarali, pet puta pitali što ću popiti, a sad smo gotovi s poslom.

Nasmije se i od tad kod njega imam privilegirani status. E, kakve veze ima sad Barač i odbojka s Dinamom. Ima, ima. Itekako. Ono što je napravio s odbojkaškim klubom poznati bankar odlučio je preslikati u Maksimiru. Angažiran je legendarni Branko Zebec. Krasnodar Rora, kao njegov veliki prijatelj i čovjek od povjerenja, bio mu je desna ruka. Po odbojkaškom provjerenom receptu trebalo je pokupovati na nogometnom tržištu sve što vrijedi. Morala se stvoriti momčad za šetnju prvenstvenom lojtricom. Biti jači od Hajduka, Zvezde, Partizana... I krenuli su tajni pregovori. Tajne kupnje. Iznenadio sam se kad mi je Neven Barač povjerio nesvakidašnji novinski zadatak.

GALERIJA Nova serija Nove TV inspirirana je istinitim događajem

Dani Olmo
1/71

– Tu su ti telefonski brojevi Ivana Cvjetkovića, Mirka Lulića, Ranka Stojića, Jasmina Džeke, Mihaila Petrovića, Miralema Zjaje... nazovi ih i sa svakim složi veliki intervju za Dinamovu reviju.

Bio sam u šoku. Popis vrhunskih igrača. Ali kakve veze imaju s Dinamom?

– Svi potpisuju za nas – objasnio je Barač i dodao kako će tiskati Dinamovu reviju i, uz pomoć kolportera, prodavati. U dnevnom tisku nitko nije imao blage što se događa u Maksimirskoj 128. Bilo bi to stvarno iznenađenje i poslastica za navijače plavih. Prihvatim se telefona, Penkalinog izuma i pisaćeg stroja. I sve to lijepo napišem. Čak i Zjaju. Kojeg mama, na kraju, nije pustila u Zagreb. Proslijedim rukopise i upozorim dragog mi čovjeka, Nevena Barača:

– Sve je to super. Bit će senzacija. Ali bolje bi bilo sazvati presicu. Pozvati sve novinare i servirati im ekskluzivu. Ovako ćete nepotrebno izazvati bijes sedme sile, koja inače pršti od sujete. Neće vam to lako zaboraviti ni oprostiti.

Malo su razmišljali. I projekt ekskluzivne revije stopirali. Ode moj trud uzalud. Ali Barač je bio gospodin. Platio mi je i preplatio sav posao. Tekstovi završiše u košu, a ja na ljetovanju u Dubrovniku.

VIDEO Nevjerojatni prizori iz Imotskog! Thompson održao samostalni koncert nakon dvije godine pauze

Komentara 1

BI
billynik
11:28 11.08.2024.

Koji jadnici?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije