U 94. GODINI

Preminula jedna od najomiljenijih europskih pjevačica i zabavaljačica Caterina Valente

PHOTO REPERTOIRE - Farewell to the great Caterina Valente, Italian-French singer, guitarist and dancer
Foto: imago stock&people via www.imago
1/7
11.09.2024.
u 19:33

Valente se devet puta pojavila u “Dean Martin Showu” i imala je vlastitu televizijsku emisiju u SAD-u. Nakon Franka Sinatre, smatra se zabavljačicom s najviše televizijskih nastupa na svijetu. Njezin duet “Bossa Nova” s Deanom Martinom postao je svjetski poznat 1960-ih.

Pjevačica, glumica i zabavljačica Caterina Valente umrla je  9. rujna u 94. godini života u svom domu u Luganu u Švicarskoj. 

- Na zahtjev pokojnice, sprovod je održan u strogoj privatnosti i neće biti daljnjih ceremonija niti komemoracija, izvijestio je njezin glasnogovornik. Obitelj je tražila da se poštuje njihova privatnost. 

Valente je potjecala iz talijanske vodviljske i cirkuske obitelji. S pet godina nastupala je sa svoje troje braće i sestara kao gitaristica u obiteljskom sekstetu nakon pohađanja baletne škole u Parizu.Nakon Drugog svjetskog rata samostalna je glazbena i pjevačka solistica u Parizu i prvi put nastupa u francuskim klubovima. Pjevala je šansone koje je za nju skladao Gilbert Bécaud.

U kasnu jesen 1953. nastupa i kao jazz pjevačica s Orkestrom Kurta Edelhagena iz tadašnjeg Südwestfunk Baden-Badena, ali se tada sve više okreće pop i dance glazbi. Pjesma "All Paris dreams of love", koja je prodana u više od milijun primjeraka, omogućila joj je proboj u Njemačkoj sljedeće godine.Njemačka verzija globalnog hita "Malagueña" postala je njezin prvi veliki međunarodni uspjeh.

 U Americi je u to vrijeme slavljena kao “Malagueña Girl”. Svjetski uspjeh postigla je i pjesmom “The breeze and I”. U SAD-u je među ostalima radila sa zvijezdama kao što su Danny Kaye, Perry Como, Dean Martin, Johnny Carson i Bing Crosby.Ukupno je tijekom svoje karijere snimila više od 1500 hitova, pjesama i šansona na 13 jezika. Također je dokumentirala širinu svog repertoara ambicioznim projektima kao što su veliki koncerti Kurta Weilla.

GALERIJA: Oženio se sin košarkaške legende Tonija Kukoča, pogledajte predivne kadrove s vjenčanja

PHOTO REPERTOIRE - Farewell to the great Caterina Valente, Italian-French singer, guitarist and dancer
1/20

Njena emisija "Bonsoir, Kathrin", bila je prva emisija televizijska emisija takvog tipa u Njemačkoj. Nakon toga vodila je cijeli niz zabavno-glazbenih emisija.  Valente, koja je tečno govorila govorio šest jezika, imala je veliki međunarodni uspjeh u  Nizozemskoj, Italiji i Japanu. Godine 1978. imala je još jedan hit u Njemačkoj s pjesmom "Manuel", kao i 1984. s pjesmom "Men Need Love". Godine 1996. imala je posljednji javni nastup u Njemačkoj u Leipziškoj operi. 

VEZANI ČLANCI: 

Valente se devet puta pojavila u “Dean Martin Showu” i imala je vlastitu televizijsku emisiju u SAD-u. Nakon Franka Sinatre, smatra se zabavljačicom s najviše televizijskih nastupa na svijetu. Njezin duet “Bossa Nova” s Deanom Martinom postao je svjetski poznat 1960-ih.

Nakon što je 2005. primila nagradu Bambi, povukla se u privatni život, no ostala je aktivna, među ostalim, na Facebooku . Tamo je često pisala zanimljive i šaljive članke, poput "Starost nije za slabiće".

VIDEO: Venecijanski filmski festival pun je elegancije i glamura: Evo tko su najbolje odjevene zvijezde

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije