U 85. GODINI

Preminuo jedan od najvažnijih hrvatskih redatelja Petar Krelja

Foto: Žarko Bašić/ PIXSELL
1/6
21.09.2024.
u 11:37

Režirao je skoro 300 filmova i televizijskih emisija prema vlastitim scenarijima, uređivao radijske emisije, pisao kritičke tekstove i eseje, uređivao knjige te dugi niz godina radio kao filmski urednik na Prvom programu Hrvatskog radija

 Jedan od najvažnijih hrvatskih filmskih redatelja, dokumentarist i filmski kritičar Petar Krelja umro je nakon duge i teške bolesti, u 85. godini života, doznaje se u subotu iz kruga obitelji. 

Petar Krelja rođen je 24. lipnja 1940. godine u Štipu, Makedoniji, a diplomirao komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a filmom se počeo baviti krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća. 

Režirao je skoro 300 filmova i televizijskih emisija prema vlastitim scenarijima, uređivao radijske emisije, pisao kritičke tekstove i eseje, uređivao knjige te dugi niz godina radio kao filmski urednik na Prvom programu Hrvatskog radija.

Pripadnik kritičarskoga i redateljskoga naraštaja tzv. hičkokovaca, od 1960. objavljivao filmske kritike i eseje, od 1964. do umirovljenja 2005. na Radio Zagrebu, odnosno Hrvatskom radiju bio je urednik filmskih emisija (Filmski mozaik, U prvom planu film, Licem u lice, Govorimo o filmu).

GALERIJA: Znate li tko je ovo? Pogledajte kako se naša bivša voditeljica mijenjala tijekom godina

1/21

Tijekom svoje bogate filmske karijere osvojio je više od 35 nagrada i pamti se kao autor je jednog od najkonzistentnijih redateljskih filmografija u hrvatskoj kinematografiji.

Kreljin igrani i dokumentarni opus mnogi su nazivali posebnim, izvanrednim i jedinstvenim. Njegovi danas već antologijski dokumentarci imaju temeljno uporište u promatranju stvarnosti, drame svakodnevice i interakcije s ljudima u bliskom susjedstvu.

Krelja se u svome filmskom radu bavio temama djece i mladih, društveno-psihološkim fenomenima te društveno-kritičkim pitanjima, dok se tijekom Domovinskog rata fokusirao na teme ratnih prognanika i stradalnika. 

Neki od filmova koji su ostavili najveći trag u povijesti domaće filmske umjetnosti i utjecali na generacije mladih dokumentarista bili su "Coprnice" (1971.), "Povratak" (1975.), "Prihvatna stanica" (1977.), "Recital" (1972.), "Splendid Isolation" (1973.), "Mariška band" (1986.), "Na sporednom kolosijeku" (1992.).

VEZANI ČLANCI: 

Posebno zainteresiran za umjetnost, režirao je i niz dokumentarnih filmova o glazbeno nadarenoj djeci  (Viktorov let, 1989 o gitaristu Viktoru Vidoviću ; Ana i njezina braća, 1992., i Anina američka adresa, 2005., o Ani Vidović; Evina klasa, 1995), 

Iako je primarno radio dokumentarne filmove, snimio je i nekoliko igranih filmova, od kojih se  izdvajaju "Godišnja doba" (1979.), "Vlakom prema jugu" (1981.), "Stela" (1990.) i "Ispod crte" (2003.).

Petar Krelja dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo Ministarstva kulture i medija za područje filmske umjetnosti, kao i Nagrade za životno djelo "Zlatni Oktavijan", koja mu je dodijeljena 2018. godine na 27. Danima hrvatskog filma (DHF). 

Datum njegov posljednjeg ispraćaja objavit će se naknadno.

VIDEO: Ella Dvornik progovorila o razvodu: 'Traje već tri godine i kako mi se čini – samo je nebo granica'

Ključne riječi

Komentara 2

18
188
12:51 21.09.2024.

Rip

Avatar krcedolac
krcedolac
12:33 21.09.2024.

R.I.P Krelja....tko će naslijediti tvoje cipele? Bojim se nitko... Tomić, Kurelec, Petrerlić, Škrabalo, Sremac otišli...ostao je još samo Polimac i Turković. Hvala majstore!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije