DUKE FAKIR

Preminuo pjevač legendarnog benda iz 60-ih, znamo ih po brojnim hitovima

Abdul Fakir
Foto: Profimedia
1/3
23.07.2024.
u 10:48

Srca su nam teška dok žalimo za gubitkom pionira, ikone i glazbene legende koji je svojom 70-godišnjom glazbenom karijerom dotaknuo živote mnogih, stoji u objavi obitelji člana grupe Four Tops

Abdul “Duke” Fakir, posljednji preživjeli izvorni član grupe Four Tops, jedne od najpoznatijih grupa s etikete Motown, preminuo je u ponedjeljak u svom domu u Detroitu. Imao je 88 godina.

Fakir je umro od zatajenja srca, okružen obitelji i prijateljima. 

- Srca su nam teška dok žalimo za gubitkom pionira, ikone i glazbene legende koji je svojom 70-godišnjom glazbenom karijerom dotaknuo živote mnogih, stoji u objavi obitelji. 

Fakir, koji je s prijateljima osnovao Four Tops 1953. godine, borio se s rakom mjehura i povukao se s turneje krajem prošle godine. 
The Four Tops bili su među najpopularnijim i najtrajnijim izvođačima Motowna, a vrhunac su dosegli 1960-ih. Između 1964. i 1967. imali su 11 Top 20 hitova i dva broja 1: "I Can’t Help Myself (Sugar Pie Honey Bunch)" i klasik "Reach Out I’ll Be There". 

GALERIJA: Huljić, Kutlić, Dino Jelusić... Pogledajte koje su sve slavne 'face' stigle na vjenčanje Matije Cveka

Abdul Fakir
1/65

Mnoge od najvećih zvijezda Motowna, od Supremesa do Stevieja Wondera, odrasle su u tvrtki sa sjedištem u Detroitu koju je osnovao Berry Gordy kasnih 1950-ih. Ali Fakir, pjevač Levi Stubbs, Renaldo “Obie” Benson i Lawrence Payton nastupali su 10 godina, kada ih je Gordy potpisao 1963. i već su imali  svestran vokalni stil koji im je omogućio izvođenje bilo čega, od country pjesama do pop standarda poput "Paper Doll".

VEZANI ČLANCI: 

Nazvali su se Four Aims kad su počeli, ali su se ubrzo preimenovali u Four Tops kako bi izbjegli zabunu s kvartetom Ames Brothers.
The Four Tops su snimali za nekoliko izdavačkih kuća, uključujući slavni Chess Records u Chicagu, s malim komercijalnim uspjehom. Ali Gordy i Mickey Stevenson uparili su ih s autorsko-produkcijskim timom Eddieja Hollanda, Lamonta Doziera i Briana Hollanda, koji su im napisali nekoliko hitova. 

Nakon što su Holland-Dozier-Holland napustili Motown 1967., Four Tops su imali sporadičniji uspjeh. Posljednji put u Top 20 dospjeli su početkom 1980-ih, sa sentimentalnom baladom "When She Was My Girl".

VIDEO: Preminula je Shannen Doherty glumica (53) najpoznatija po ulozi u seriji Beverly Hills

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije