vlasnik Baltazara

Preminuo Slobodan Bobo Čimbur, ugostitelj u čiji su lokal često zalazili i brojni političari

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
01.09.2023.
u 14:32

Restoran Baltazar otvorio je 1982. godine na zagrebačkom Kaptolu. Sredinom devedesetih Baltazar je postao jedna od najpopularnijih zagrebačkih roštiljarni, a danas je cijenjeno mjesto na zagrebačkoj gastro sceni

Preminuo je Slobodan Bobo Čimbur, vlasnik kultnog zagrebačkog restorana Baltazar, javlja Kult Plave Kamenice. Čimbur je preminuo u 71. godini života nakon kratke i teške bolesti. 

Restoran Baltazar otvorio je 1982. godine na zagrebačkom Kaptolu. Sredinom devedesetih Baltazar je postao jedna od najpopularnijih zagrebačkih roštiljarni. U Baltazaru su radili mnogi danas vrhunski kuhari, od Tomislava Špičeka, Mate Jankovića, Antonija Šelendića…

Između 2004. i 2009. Baltazar je bio i “rezervni “ ured ondašnjeg premijera Ive Sanadera koji je u restoranu redovito održavao poslovne i političke sastanke. U zadnjih šest godina Baltazar je, zadržavajući osnovnu ponudu steakova, ribe i tradicijskih jela, krenuo prvo prema azijskoj hrani, a zatim, pod imenima B35, B2 i Baltazar2 , prema fine diningu.

Slobodan Čimbur bio je jedan od najznačajnijih restoratera u Zagrebu i Hrvatskoj, a u velikom intervjuu koji je dao za Večernji list u veljači 2021. godine prisjetio se kako je izgledala prva večer u njegovu Baltazaru.

– Bila je subota navečer, meni 29 godina, uletio sam u ugostiteljstvo grlom u jagode sa suprugom Mirjanom. Bila je to večer u kojoj sam prošao cijeli kvart uzduž i poprijeko i susjede molio: ''Čuj, daj mi salate, nestalo je…'' pa nosio u kuhinju. Kad bih vidio da još što nedostaje, trčao bih kod drugog. Našetao sam se po Novoj Vesi te prve večeri. U kuhinji je malo toga bilo… Kuhala se francuska klopa, bifteci, lungići u umaku. Naslijedili smo meni od bivšeg vlasnika, bila je 1981. godina… – ispričao je Bobo.

U Baltazar su često zalazili i još uvijek zalaze i političari. Premijeri, predsjednici, i lijevi i desni... 

– Kažu mi da dolaze tu zato što je klopa sjajna, što tu uvijek dobro jedu. Susjed Mačak, tako smo ga zvali, dolazio je od prvog dana. Uvijek je volio punjeni lungić, a bio je toliko velik da bi on i supruga pojeli jedan i bilo im je taman. Sklapala su se tu prijateljstva, s gostima smo starili, naši klinci su odrastali, a prijateljstva su išla toliko daleko da smo se i privatno družili, išli na ljetovanja, na skijanje, društvo koje se družilo. Puno se toga dogodi u 40 godina – rekao je Čimbur u svom posljednjem intervjuu za Večernji list

VIDEO Lana Jurčević javila se iz bolnice i zabrinula pratitelje

Komentara 2

DU
Deleted user
16:08 01.09.2023.

Svaki dan premine desetke hrvatskih branitelja ratnih veterana pa ih nitko nespomene.

LE
Levanto
16:14 01.09.2023.

Politicari po restoranima, hrvatska u dzepu, srpski mafijaši kao i ostala gamaad stalne mušterije koje dobro plaaćaju. Ima se,, može se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije