Nikad viđene fotografije

Prije 40-ak godina Lukas Nola maštao je o velikoj karijeri. Opaka bolest uzela ga je, nažalost, prerano

Foto: Privatna arhiva
1/12
30.10.2022.
u 10:42

Lukas Nola rođen je 31. ožujka 1964. godine u Zagrebu, dok je pohađao srednju školu radio je kako statist i scenski radnik na televiziji, a tijekom studija radio je i kao asistent scenografa, scenograf, asistent redatelja i redatelj dokumentarnih filmova, te glazbenih i promidžbenih spotova.

Vijest o preranoj smrti proslavljenog redatelja i scenarista Lukasa Nole (58) u subotu je šokirala glumački i filmski svijet. Nola je preminuo u bolnici nakon duge i teške borbe s karcinomom grla. Zloćudna bolest dijagnosticirana mu je 2014. godine, a unatoč dijagnozi Nola se nikada nije predavao. Uspješno je operiran i nakon tri godine pauze se vratio s novim projektima.

Nola je rođen 31. ožujka 1964. godine u Zagrebu, a u vrijeme dok je pohađao srednju školu radio je kako statist i scenski radnik na televiziji, a tijekom studija radio je i kao asistent scenografa, scenograf, asistent redatelja i redatelj dokumentarnih filmova, te glazbenih i promidžbenih spotova. Upravo iz tog razdoblja datiraju i Noline fotografije koje nam je jedan čitatelj ustupio za objavu.

Foto: Privatna arhiva
Riječ je o fotografijama koje su nastale 1980-tih godina, krajem srednjoškolskih dana, a na fotografiji koja prikazuje Nolu s društvom može se vidjeti i poznati zagrebački glumac Sven Medvešek. 

Foto: Privatna arhiva

Inače, Nola je studirao na Akademiji likovnih umjetnosti te povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a diplomirao je 2003. filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio zaposlen kao izvanredni profesor.

Debitirao je u naraštaju tzv. mladoga hrvatskog filma TV filmom Dok nitko ne gleda (1993). U igranim filmovima Svaki put kad se rastajemo (1994., Zlatna arena za scenarij na festivalu u Puli) i Rusko meso (1997., i TV serija) postmodernistički kombinira žanrovske sastavnice trilera, melodrame i detektivskoga filma, zaokupljen slikovitim karakterima i pod dojmom filmova Davida Lyncha.

Potom se okrenuo tzv. umjetničkom (art) filmu, s naglašenijim modernističkim postupcima i metafizičkim preokupacijama u djelima Nebo, sateliti (2000., Zlatna arena za režiju) i Sami (2001., Posebna Zlatna arena), u kojima, potvrdivši se kao vrstan vizualni stilist, posebice apsorbira utjecaje Andreja A. Tarkovskoga. Režira i na televiziji (igrane serije Operacija Kajman, 2007., i Čuvar dvorca, 2017). Lukas Nola bio je u braku s glumicom Barbarom Nolom, s kojom ima sina Jakova i kći Maru. Bio je i brat glumca Filipa Nole. 

Foto: Igor Kralj/Pixsell, Davor Puklavec/Pixsell

VIDEO Tko je supruga novog britanskog premijera? 

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
11:30 30.10.2022.

Zašto na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i uopće tzv. umjetnosti ključa vrelo tzv. progresivaca koji mrze sve hrvatsko osim zvečećih sredstava? Ovaj je samo jedan od tisuću takvih.

NE
neberemed
10:50 30.10.2022.

jeste gledali film pravo čudo'kak zovu muškarce koji guštaju gledat kak im neko drugi ševi ženu,makar bilo i u umjetničkom izričaju?

DR
Draconic5
20:45 30.10.2022.

Pišite euloge, ali najveća žalost je da iza njih ne ostaje - ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije