prodor u svijet

Robert Knjaz: Bilo bi krasno postati hrvatski izvozni proizvod

Robert Knjaz
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/11
09.10.2015.
u 17:00

Producent je potpisao poslovni ugovor s kućom Discovery Channel koja će njegove TV formate prodavati u svijetu

Bizarna je činjenica da hrvatske TV kuće otkupljuju i emitiraju inozemne formate, dok istodobno hrvatski autori lakše svoje ideje prodaju u inozemstvu nego kod kuće.

Odličan primjer za to je producent Robert Knjaz koji je svojim formatima oduševio ekipu TV kuće Discovery Channel i potpisao s njima poslovni ugovor.

Ništa ne ide preko noći

– Priča se nije dogodila preko noći, traje od proljeća kada sam u očekivanju projekta u domovini odlučio gurnuti ruku u čarapu i investirati u svoju inozemnu karijeru. Skupio sam svoje dosadašnje TV formate, potrošio par mjeseci na pripremu video prezentacija, posudio sako i ponudio svoje emisije na televizijskom tržištu u Pragu i u Cannesu. Upravo sam se u Cannesu našao s ekipom Discoveryja kojoj sam već prije slao foršpane i svoje emisije. I eto. Sastanak je bio dirljiv i konstruktivan, svidjeli su im se moji formati kao miks inovacije, humora i edukacije i javili su mi se s ponudom za konkretnom suradnju. Osim mojih putopisnih formata, svidio im se i "Klasici narodu" što me posebno začudilo jer je tu riječ o kulturi – kaže Knjaz. Njegovi dosadašnji uraci tako su sada u njihovu katalogu pa ih Discovery prodaje dalje. Mogu se prikazivati bilo gdje u svijetu što nije zanemarivo znamo li da se Discovery grupa samo na području Europe sastoji od kanala: Discovery Channel, Animal Planet, TLC, Discovery Science, Discovery World, Investigation Discovery, Discovery HD i Animal Planet HD... a prati se u 170 zemalja svijeta i programi su prevedeni na 33 jezika.

– Najsretniji bih bio da mogu raditi u Hrvatskoj. No prevelike su vremenske rupe između dva tv projekta i to me počelo plašiti. Ovim sam si proširio mogućnosti jer, uz postojeće formate imam mogućnost za Discovery grupu predložiti neki novi, te proširiti suradnju. Naravno osim spomenutog, neke druge projekte nudim i drugim stranim tv kompanijama. Uglavnom, bilo bi krasno kad bih postao hrvatski izvozni proizvod – govori Knjaz i nastavlja:

 

HRT mi drži glavu iznad vode

– Doduše, osim televizije stalno radim na masu reklamnih filmića i spotova, ali ne mogu si pomoći, ipak je televizija moja ljubav, i logično je da tu želim raditi sa 100 posto kapaciteta. Pa je bilo logično da ako me ne trebaju u Hrvatskoj, da pokušam vani. Iako moram priznati da mi je veliki gušt bio raditi "Klasike narodu" za HTV 3, uz napomenu da su oni jedini koji mi u tv smislu drže "glavu nad vodom". I sada mi je na HTV-u natječaju prošlo par projekata pa se nadam da dobre vijesti tek slijede.

O odlasku iz Hrvatske kaže:

– Nije u mojim planovima, jer televizijski posao doista možete raditi iz Hrvatske, a da se emitira bilo gdje u svijetu. Pa i "Sulejman" 'živi' u Turskoj, a gledao se kod nas, zar ne?

prilika Najsretniji bih bio da mogu raditi u Hrvatskoj. No prevelike su vremenske rupe između dva TV projekta i to me počelo plašiti. Ovim sam si proširio mogućnosti, kaže Knjaz

Komentara 3

BA
barbaizamerike
18:28 09.10.2015.

bravo knjazu legendo

DU
Deleted user
20:11 09.10.2015.

odlićan !

PU
Pulchrum
22:48 10.10.2015.

Divan čovjek, vjernik, veliki kreativac, duhovit, obraća se malim ljudima, sjetimo se samo njegove "bakice". Kronični je deficit takvih genijalaca na našoj televiziji, bez golotinje i budalaština, koje ne mogu nikoga nasmijati, eventualno, rasplakati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije