Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sutra praznik

Show za kralja i kraljicu! Nicole Scherzinger, Katy Perry, Lionel Richie i ostali zabavljali publiku u Windsoru

King Charles III coronation
Foto: Yui Mok/PRESS ASSOCIATION
1/58
07.05.2023.
u 22:10

Srednjovjekovna pompa krunidbene svečanosti vuče svoje korijene iz 12. stoljeća Velike Britanije, a svrha javnih zabava, odnosno uličnih, je bila spojiti različite zajednice 21. stoljeća

Prva krunidba u 70 godina donijela je velika slavlja ne samo u Velikoj Britaniji, već i diljem svijeta, a krunidba Charlesa III. (74) slavila se i u našem Osijeku, kojeg je kralj posjetio s kraljicom suprugom Camillom (75) 2016. godine. Zbog toga je britansko veleposlanstvo organiziralo poseban svečani prijam s pozivnicama u subotu, a gradom je vozio i "kraljevski tramvaj" u kojemu se Charles vozio tijekom posjeta, a kojega se Osječani i danas dobro sjećaju. Inače, kraljev prapradjed Franz von Teck rođen je upravo u Osijeku. Poznato je dakle da će 6. svibnja 2023. ući kao datum kojeg je ispisana nova britanska i svjetska povijest, a svečanost su Britanci odlučili produžiti i na nedjelju i ponedjeljak. Nakon službene ceremonije su subotu u Westminsterskoj opatiji na kojoj su okrunjeni kralj i kraljica te princ William imenovan princom od Walesa, nedjelja je bila više okrenuta javnosti.

Ulične zabave

Srednjovjekovna pompa krunidbene svečanosti vuče svoje korijene iz 12. stoljeća Velike Britanije, a svrha javnih zabava, odnosno uličnih, je bila spojiti različite zajednice 21. stoljeća. A pogotovo su bile aktualne nakon Drugog svjetskog rata i dolaskom kraljice Elizabete II. na tron. Ulične zabavne tako su bile glavni aspekt njezine krunidbe 1953. godine, proslave njezinih 25 godina na vlasti 1977. godine, ali i proslave njezinog platinastog jubileja koja se razdužila na četiri dana u lipnju prošle godine. Njezinim tragom, i novi kralj je u nedjelju slavio s javnosti. Organiziran je „Veliki objed“, odnosno veliki krunidbeni ručak na koji su pozvani susjedi i sve zajednice da zajedno dijele hranu i slavlje. Charles III. i njegova supruga Camilla odabrali su "krunidbeni quiche" kao službeno jelo na svečanosti. Jelo od špinata, boba i estragona zapravo je francuski specijalitet i posluživat će se na stotinama zajedničkih ručkova diljem Britanije, a palača je objavila da je quiche osobni izbor Charlesa i Camille, kraljice supruge te da se jelo "lako može prilagoditi različitim ukusima". - Quiche je spravljen od hrskavog, laganog tijesta s delikatesnim okusom špinata, boba i svježim estragonom. Jede se hladno ili toplo uz zelenu salatu i kuhani mladi krumpir - stoji u receptu koji je objavila kraljevska obitelj na svojoj službenoj stranici uz video snimku pripreme. „Veliki objed“ zapravo je organizacija zajednica da u isto vrijeme, na istom mjestu, jedu istu hranu, a svoj paket za svoju zajednicu građani su mogli naručiti i na internetskim stranicama.

- Od šalice čaja sa susjedom do ulične zabave, krunidbeni 'Veliki objed' dovodi proslave u vaše susjedstvo i odličan je način da malo bolje upoznate vašu zajednicu - poručila je Buckinghamska palača. A kako bi se malo više približili javnosti, princeza Anne, kraljeva sestra, prisustvovala je uličnoj zabavi u Windsoru, zapadno od Londona, dok su njegove nećakinje princeze Beatrice i Eugenie, kćeri princa Andrewa, bile na “Velikom objedu” u istom kraljevskom gradu.

Princess Anne speaks with dignitaries as she visits a Coronation street party on May 07, 2023 in Swindon, Britain. Leon Neal/Pool via REUTERS Photo: POOL/REUTERS
Foto: POOL/REUTERS

Premijer Rishi Sunak je na objedu u svom uredu i rezidenciji u Downing Streetu ugostio volontere i izbjeglice iz Ukrajine. - Ljudi obilježavaju ovu važnu prigodu u duhu jedinstva i nade u bolje sutra - rekao je.

Koncert u Windsoru

Nakon ručka BBC i BBC Studios za 19 sati organizirali su poseban Krunidbeni koncert koji se uživo prenosio iz vrta dvorca Windsor, a nekoliko tisuća ulaznica bilo je dostupno za javnost putem glasanja. Na tom koncertu bilo je čak 20.000 ljudi, a nastupili su Lionel Richie, Katy Perry, velški bas-bariton Bryn Terfel, kineski pijanist Lang Lang, Andrea Bocelli, Paloma Faith te Nicole Scherzinger. Osim njih, holivudska zvijezda Tom Cruise, glumica Joan Collins, avanturist Bear Grylls i pjevač Tom Jones su se javili na koncertu videoporukom.

The Coronation Choir performing at the Coronation Concert held in the grounds of Windsor Castle, Berkshire, to celebrate the coronation of King Charles III and Queen Camilla. Picture date: Sunday May 7, 2023. Photo: Jonathan Brady/PRESS ASSOCIATION
Foto: Jonathan Brady/PRESS ASSOCIATION

Kraljevski balet, Kraljevska opera, kazališna družina Royal Shakespeare Company, Kraljevski glazbeni koledž i Kraljevski umjetnički koledž također su se okupili u nedjelju radi jedinstvenog nastupa. Buckinghamska palača je rekla ususret vikend slavlju da će središnji aspekt proslava biti takozvano „Osvjetljavanje nacije“, kojom će se poznate lokacije diljem Britanije osvijetliti uz pomoć projekcija, lasera i dronova.

A ovaj ponedjeljak 8. svibnja u Velikoj Britaniji je proglašen praznikom. Građani su sutra pozvani da sudjeluju u volonterskoj akciji The Big Help Out, koja će potaknuti ljude da i sami volontiraju i pridruže se radu koji se poduzima za podršku lokalnim područjima.

- Charles i Camilla se nadaju da će produženi vikend 'pružiti priliku da se proslavi i provede vrijeme s prijateljima, obiteljima i zajednicama – priopćili su iz Buckinghamske palače.

VIDEO Oni su najslađi sudionici krunidbe, princeza Charlotte i princ George zamisliti u pratnji svojih roditelja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije