Večernjakova ruža

Stjepan Balog: Uspjeli smo pridobiti i gledatelje koji inače ne prate nogomet

Zagreb: HRT predstavio ekipu koja će raditi nogometno SP u Katru
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/6
07.03.2023.
u 07:00

Emisija Qatara nominirana je za Večernjakovu ružu u kategoriji TV emisije godine

Bili vi sportski fanatik ili ne, događaj koji je definitivno obilježio 2022. godinu i koji nije mogao ostati nezamijećen je Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru. Svi oni koji su bili na bilo koji način uključeni u stvaranje sadržaja za nogometno prvenstvo s kojeg su se naši vatreni vratili s broncom oko vrata nedvojbeno su isticali da je riječ o najneobičnijem prvenstvu u povijesti. Sve utakmice mogle su se pratiti na programu HRT-a, a lavovski posao odradila je ekipa emisije Qatara koja je ostvarila odlične rezultate gledanosti, ali i nominaciju za Večernjakovu ružu u kategoriji TV emisije godine. Gledatelje je zagrijavala za utakmice uz stručne komentatore u studiju, ali i davala im relevantne analize zbivanja na travnjaku. Voditeljski posao sjajno su odradili Ivan Dorian Molnar i Robert Ferlin, sve pod uredničkom palicom Stjepana Baloga s kojim smo razgovarali u povodu nominacije za Večernjakovu ružu.

Proteklu godinu obilježilo je održavanje najneobičnijeg Svjetskog prvenstva u povijesti na kojem su naši reprezentativci ponovno postigli sjajan rezultat. Kako je bilo pratiti ih na tom putu?

Neobično. Sve je bilo drugačije nego inače. S jedne strane zimski termin, s druge Katar kao zemlja bez neke značajnije nogometne tradicije. Iznad naših glava visjelo je 100 upitnika. Uobičajeno je da ovakve projekte radimo u ljeto, a sad smo se sudarali na hodnicima s kolegama koji su snimali božićne i novogodišnje emisije, kuća je bila puna ljudi. Nekima od njih smo uzeli i programske i tehničke resurse, ali drugačije jednostavno nije moglo.

Emisija Qatara ostvarila je zavidnu gledanost. U čemu je tajna njezina uspjeha?

Nogomet je sam po sebi atraktivan proizvod, no često se u prošlosti znalo događati da su utakmice bile izuzetno gledane, a emisije manje. Da bismo to promijenili, pokušali smo na neki način pridobiti i gledatelje koji ne prate stalno nogomet. To je bio neki naš “target” i mislim da smo u tome uspjeli. Tu treba pronaći pravi omjer – s jedne strane ne biti prestručan, a s druge ne odlaziti u banalnost. Tu su veliku ulogu odigrali naši gosti – analitičari koji su unijeli svoj pečat osobnosti, a bez toga emisija ne može uspjeti. Veliki dio zasluga pripada našim reporterima s terena, naročito Martini Validžić i Edinu Mahmuljinu. Naravno, sve to ne bi bilo tako gledano bez uspjeha naše reprezentacije – jednostavno morate imati sportski podražaj.

VIDEO Najbolji trenuci s dodjele Večernjakove ruže prošle godine

Da ste odlično odradili svoj posao, slaže se i struka koja vas je nominirala za Večernjakovu ružu. Što vam znači nominacija?

Nominacija za tako uglednu nagradu kao što je Večernjakova ruža čini nas izuzetno ponosnima, naročito jer je to priznanje struke. Kad to priznanje dolazi od kolega, onda je zaista ugodna spoznaja.

Što je vama osobno bio najizazovniji dio realizacije Qatare tijekom tih mjesec dana Svjetskog prvenstva?

Ono na što sam najviše ponosan je činjenica da smo u prvim danima kad se igralo po skupinama postavili standard da emisija prati sve utakmice cijelog dana. Ispunili smo kompletni kanal HRT 2, što je malo prošlo ispod radara. Tih dana dosta nas je ostajalo do ponoći i sutradan dolazilo na posao u 8 ujutro, ali vrijedilo je.

Emisiju su vodili Ivan Dorian Molnar i Robert Ferlin. Što smatrate njihovim najvećim prednostima?

Mislim da su oni sjajan tandem, jer je u emisiju svatko od njih donio nešto svoje. Ivan je unio mladenačku energiju – bilo mi je fascinantno iz režije gledati kako je taj mladić koncentriran i u mjesec dana nije napravio nijednu pogrešku u eteru. Robert je pak donio studijsko iskustvo i suptilnu dozu ironičnog humora koji se meni osobno jako sviđa.

Dolazite li u 24. ožujka ožujku na dodjelu Večernjakove ruže u HNK i koga ćete povesti?

Sigurno dolazim, jer ovdje na jednom mjestu mogu sresti puno dragih kolega i prijatelja iz medijske branše. Kog ću povesti, neka to ostane mala tajna.

Dobijete li Ružu, kome ćete je posvetiti?

Posvetit ću je svim onim ljudima koji se ne vide na ekranu, ali bez njih ovaj projekt ne bi bio ni blizu uspjeha. Posvetit ću je ekipi iz SM (slow motiona) koja je svaki dan vrtjela 50 inserata i nijednom nije pogriješila, dečkima iz grafike koji su sve to opremili slikama i statistikom, programskoj koordinatorici Senki koja nas je držala na životu svojim kavama, cijeloj ekipi produkcije i režije koji su ove naše sulude ideje uspjeli pretvoriti u gledani program.

Komentara 1

Avatar Hazl113
Hazl113
08:44 07.03.2023.

Ne znam od kuda mu ta informacija. Eto mene niste pridobili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije