BERLINALE

"Svjedoci" u Berlinu love distribuciju

04.02.2004.
u 00:00

Naši će se glumci pojaviti na istome crvenom sagu kao i Nicole Kidman, Charlize Theron i Jack Nicholson

- Pogledao sam program za subotu, kada će "Svjedoci" biti prvi put prikazani. Odmah iza nas bit će prikazan "The Missing" Rona Howarda o djevojčici koju otmu Indijanci. Drago mi je što je moj film prvi na programu jer već vidim novinare kako prije Howardova filma govore: "O ne, još jedan film o otetoj djevojčici!" - duhovito opisuje Vinko Brešan svoje pripreme za odlazak u Berlin, gdje će njegov film "Svjedoci" biti prikazan u glavnom programu Berlinala.

Na 54. izdanje jednoga od najvećih svjetskih filmskih festivala koji počinje sutra, a završava 15. veljače, ide jak sastav filmske ekipe pa će u glavnom gradu Njemačke uz redatelja biti supruga i montažerka Sandra Botica-Brešan i producent Ivan Maloča, direktor fotografije Živko Zalar, scenarist Jurica Pavičić i glumci Alma Prica, Leon Lučev i Krešimir Mikić. Važnost sudjelovanja na Berlinalu shvatile su i državne institucije pa će nakon projekcije prijam organizirati hrvatsko veleposlanstvo i Hrvatska turistička zajednica, a sudjelovanje na festivalu potpomaže i Ministarstvo kulture RH.

- U Berlinu se može potrošiti beskrajno mnogo na promociju, a mi smo uložili svoj maksimum - govori Brešan, dodajući da je vrlo zabavno čitati sve upute koje je poslao strogi protokol berlinskog festivala, a koji strogo propisuju gdje će i kada filmska ekipa biti na raspolaganju novinarima.

- Zanimanje novinara bit će onoliko koliko će im film biti zanimljiv, ali meni je najvažnije hoće li se za "Svjedoke" zainteresirati neka ozbiljna distribucijska kuća - kazao je Brešan o svojim očekivanjima.

No, lov na distributera koji bi "Svjedocima" omogućio život u svjetskim kinima bit će težak koliko i lov na Zlatni medvjed. Za glavnu nagradu Berlinala Brešan će se boriti protiv razglašenih američkih filmova kakva je "Studengora" Anthonyja Minghelle, koji će otvoriti festival, "Something"s Gotta Give" Nancy Mayers i "Monster" Patty Jenkins.

Tako će se i naši glumci naći na istome crvenom sagu s Nicole Kidman, Jackom Nicholsonom, Charlize Theron i ostalim slavnim glumcima.

No, osim medijima privlačnih zvijezda u Berlinu će se naći i prave poslastice za filmofile, primjerice novi filmovi Johna Boormana, Kena Loacha, Thea Angelopoulosa i Richarda Linklatera.

JOSIP JURČIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije