Zanimljiv razgovor

Učenik iz Rijeke ne želi da Let 3 predstavlja Hrvatsku na Euroviziji, a ovo mu je odgovorila profesorica

Liverpool: Članovi grupe Let 3 na druženju u dućanu Lush
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/16
12.05.2023.
u 11:30

Profesorica Tamara Šoić s maturantima je razgovarala o Euroviziji i našim predstavnicima Letu 3 te je na zanimljiv način objasnila koncept ovog natjecanja i približila svojim učenicima ovu temu

Tamara Šoić, profesorica hrvatskog jezika u Tehničkoj školi u Rijeci, vodila je zanimljiv razgovor s maturantima kojima je profesorica. Razgovarali su o plasmanu Leta 3 s pjesmom "Mama ŠČ" u finale Eurovizije.

Jedan učenik joj je rekao kako ne želi da Let 3 predstavlja Hrvatsku na ovom glazbenom natjecanju, a na pitanje profesorice Šoić zbog čega to ne želi, učenik je odgovorio da mu se ne sviđaju jer su u haljinama. O razgovoru s učenicima profesorica je pisala na svom Facebooku i prepričala je razgovor s učenicima i opisala kako im je objasnila koncept Eurovizije, a njezin post prenosimo u nastavku. 

"O.K., kraj je godine, svi su napeti, trebaju nam lakše teme. Kažem ja, kao prvo morate poznavati koncept Eurosonga da biste shvatili vrijednost ove pjesme.  To je parada kiča i lakih nota, a naši su dečki rokeri koji trolaju tu pompoznu paradu i pritom šalju jasnu antiratnu poruku. Svatko će je interpretirati na svoj način, ali antiratna poruka je antiratna poruka pa usput spominjem Majku Hrabrost, Boga Marsa, Kiklopa i pitam jesu li ta djela podložna različitim interpretacijama? Jesu, ali poruka je i dalje ista. 
Da bi poruka doprla do uglavnom pasivnog slušatelja ove priredbe, potrebno je ubaciti i dozu šokiranja. Ovdje iskoristim asa u rukavu pa malo ponovim gradivo o antidrami, teatru apsurda jer to im je friško pa lagano sklapaju mozaik. Jedna je od loših tradicija ove priredbe vječno podilaženje publici i pjevanje na engleskom jeziku ili u najboljem slučaju nekom hibridu engleskog i materinskog jezika, a tu smo lošu tradiciju i sami objeručke prihvaćali zadnjih godina i gdje smo završili? Na putu kući nakon prve polufinalne večeri", objasnila je profesorica i nastavila:

"Letovci ne samo što ne pjevaju na engleskom jeziku, pjevaju materinskim jezikom koristeći palatale ŠČ (opet ponavljanje gradiva), a ti su palatali toliko karakteristični za naš jezik, upečatljivi, snažni i sasvim je sigurno da će ih svatko probati izguglati i zapamtiti.  Dakle, osim što ističu vlastiti identitet, promoviraju vlastiti jezik, šokiraju neobičnim nastupom, uz sve to i šalju poruku. 
A to je dobitna kombinacija. Na koncu te svoje poruke ne šalju servirane na pladnju. Ostavljaju slušatelju mogućnost (a vjerni pratitelj Eurosonga znatiželjan je stvor) da te poruke istraži, poveže i sam donese zaključak. Uostalom, to je i funkcija umjetnosti. Doživjeti na svoj način umjetnikovo viđenje svijeta u kojem živimo.  Da je umjetnost laka i površna, ne bi bila umjetnost. 
Poučavanje je tako lako, samo ga treba učiniti jednostavnim i kao što umjetnost može doprijeti do svakoga tko želi slušati, gledati i osjetiti, i najnezanimljiviji nastavni sadržaj, pažljivo zamotan u neku životnu priču može pronaći put do učenika. Na koncu sam im rekla: 'Volite svoj grad. Taj grad ste vi i ja i svatko kome je do njega stalo. I nikad nemojte prestati biti ponosni na mjesto s kojeg dolazite i koje vas pretvara u dobre ljude.' 

Samo im treba raskrčiti put i to je sve. Nakon toga naći će svoj put, ali pamtit će onaj s kojeg su započeli putovanje. ŠČ!"

Ključne riječi

Komentara 40

Avatar Vukomerec
Vukomerec
11:52 12.05.2023.

Učenik u sridu. Profesorica zaglibila u besmislicama.

Avatar Dars
Dars
12:07 12.05.2023.

Pa kako mogu Let3 trolati taj progresivni aktivistički ljevičarski mainstream kada su i oni sami dio tog medijsko društvenog establishmenta.

Avatar Komunikolog1
Komunikolog1
11:47 12.05.2023.

Koje mjesto na listi će dotičnica dobiti iduće godine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije