olena zelenska

Ukrajinska prva dama supruga je srela u školi, a protivila se njegovoj kandidaturi za predsjednika

Foto: Instagram
1/3
28.02.2022.
u 18:40

U kolovozu prošle godine, predsjednički je par posjetio Sjedinjene Američke Države. Volodimir se sastao s predsjednikom Joem Bidenom, a Olena je dala intervju američkim medijima. Tada je govorila o svom angažmanu u Ujedinjenim narodima, radu s ukrajinskim poduzetnicama i modnoj diplomaciji.

Olena Zelenska (44) supruga je ukrajinskog predsjednika Volodimir Zelenskog (44), a par je braku od 2003. godine. Iako se nije slagala s kandidaturom svoga supruga za predsjednika, u posljednje tri godine pokazala se kao rođena za ulogu prve dame. 

Olena i Volodimir pohađali su istu školu, ali tada se nisu družili. Oboje su rođeni u gradu Krivij Rihu na jugoistoku Ukrajine. Par se upoznao na fakultet kada su studirali u istom gradu. Olena je odabrala studij građevine, a Zelenski prava. Sreli su se slučajno, a ubrzo i zaljubili. U vezi su bili osam godina, nakon čega su se vjenčali. Po završetku fakulteta ni sadašnji ukrajinski predsjednik ni prva dama nisu nastavili raditi u struci. Zelenski se počeo baviti stand-up komedijom, a Olena ga je pratila na nastupima te je tako postala i dio njegovog produkcijskog tima. 

Osnovali su i produkcijsku kuću Studio Kvartal-95 koja je proizvodila filmove, televizijske serije, a organizirali su i koncerte. Upravo je Olena pisali scenarij za emisiju političke satire 'Sluga naroda' koju je vodio Volodimir i koja mu je donijela pobjedu na izborima.

Olena se u počecima protivila kandidaturi svoga supruga. Objasnila je da je bila svjesna da se radi o teškom poslu te da joj je bilo jasno da će im taj potez život odvesti u drugom smjeru. Iako nije sudjelovala u njegovoj predsjedničkoj kampanji, na svakom skupu bila je uz njega i tako pokazala da njeno subjektivno mišljenje neće narušiti odnos sa suprugom. 

U kolovozu prošle godine, predsjednički je par posjetio Sjedinjene Američke Države. Volodimir se sastao s predsjednikom Joem Bidenom, a Olena je dala intervju američkim medijima. Tada je govorila o svom angažmanu u Ujedinjenim narodima, radu s ukrajinskim poduzetnicama i modnoj diplomaciji.

- Od trenutka kada sam postala prva dama Ukrajine shvatila sam ulogu koju mogu odigrati u podržavanju humanitarnih ciljeva, budući da su društveni ciljevi moja strast tijekom cijele karijere - kazala je u intervjuu za Diplomatic Courier. 

Sazvala je i 'Kijevski summit prvih dama i gospode'. Olena je tada istaknula kako njihove uloge možda nemaju političku moć, ali imaju moć u drugim sferama. U samo je nekoliko godina ostvarila jak diplomatski utjecaj, a posebno se istaknula u modnoj diplomaciji. Njezin stil bi se mogao opisati kao poslovna elegancija, a crne i bijele kombinacije njezin su zaštitni znak, kao i uredna plava kosa s blagim valovima.

- Način na koji se oblačite i predstavljate ne govori samo o vama, već predstavlja i vašu zemlju i ono što pokušavate postići. Predsjednik i ja uvijek želimo predstavljati Ukrajinu na pozitivan i snažan način. To je odraz naših akcija i vrijednosti. To je također način da promoviramo ukrajinske dizajnere i modnu industriju te svijetu kažemo više o Ukrajini, što možemo učiniti i što nudimo – kazala je u već spomenutom intervjuu.

Na društvenim mrežama i sada šalje ohrabrujuće poruke narodu.

- I danas neću paničariti i plakati. Bit ću smirena i samouvjerena. Moja djeca me gledaju. Bit ću pored njih. I pored mog muža. I s tobom. Volim te! Volim Ukrajinu! – napisala je u jednoj. Dodajmo i da su supružnici roditelji dvoje djece: kćeri Aleksandre (18) i sina Kirlila (9).

VIDEO Pogledajte tko je nominiran za Večernjakovu ružu u kategoriji TV osoba godine

 

Ključne riječi

Komentara 1

TA
Tajg
20:42 28.02.2022.

Komičar kao presjednik države, boksač gradonačelnik,stvarno veliki strategi. Ko može ovo civilno stanovništvo izvući iz vrtloga nasilja? Izgleda svi mi sječemo sebi granu na kojoj sjedimo. Sve radi par korumpiranih političara!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije