U 81. GODINI

Umro pjevač Gary Wright, imao je nekoliko poznatih hitova

Gary Wright
Foto: Profimedia
1/2
05.09.2023.
u 12:40

Najpoznatiji po hitovima Dream Weaver i Love is Alive, koji su oba dosegli drugo mjesto na Billboard Hot 100 ljestvici singlova, Wright je također bio skladatelj i producent te je često surađivao s Georgeom Harrisonom iz Beatlesa

Gary Wright, pjevač pop hitova Dream Weaver i Love is Alive, preminuo je u 81. godini.

Wrightov sin Justin rekao je za TMZ da je njegov otac umro u ponedjeljak kod kuće u Kaliforniji, a dijagnosticirana mu je i Parkinsonova bolest i demencija Lewyjevih tjelešaca.

Kantautorovi simptomi pogoršali su se prošle godine i teško  je govorio i kretao se, rekao je Justin.

Najpoznatiji po hitovima Dream Weaver i Love is Alive, koji su oba dosegli drugo mjesto na Billboard Hot 100 ljestvici singlova, Wright je također bio skladatelj i producent te je često surađivao s Georgeom Harrisonom iz Beatlesa.

Rođen u New Jerseyju 1943., Wright je imao karijeru kao dječji glumac u TV i radijskim reklamama, a nastupao je na Broadwayu u mjuziklu Fanny 1954. Također se pojavio u The Ed Sullivan Showu.

VEZANI ČLANCI: 

Nakon sviranja u srednjoškolskim bendovima, Wright je zaključio da je glazba "previše nestabilna" da bi se bavio profesionalno i umjesto toga se školovao za liječnika u SAD-u i Zapadnoj Njemačkoj. U Europi je napustio medicinu radi glazbe i 1967. postao glavni vokal u britanskom blues rock sastavu Spooky Tooth, prije nego što je 1970. započeo solo karijeru.

Iste godine Wright je svirao klavijature na Harrisonovom albumu "All Things Must Pass" iz 1970. Tijekom sesija njih dvojica uspostavila su prijateljstvo temeljeno na zajedničkom ukusu za glazbu i interesu za indijsku duhovnost. Wright je kasnije opisao Harrisona kao "svog duhovnog mentora". Svirao je na svim Harrisonovim solo albumima tijekom 1970-ih, kao i na drugim izdanjima koja je bivši Beatle producirao za Apple Records, uključujući dva singla Ringa Starra i pjesmu Ronnija Spectora. Wright se kasnije prisjetio da su ga zamolili da svira na albumu "Imagine" Johna Lennona iz 1971., ali nije mogao doći na snimanje. 

Wrightova solo karijera usporila se 1980-ih i 1990-ih, a glazbenici poput Jay-Z-ja, Tone-Loca i Eminema koristili su samplove i interpolacije iz njegove glazbe u svojim pjesmama. Obrada njegove pjesme "Love is " Chake Khan iz 1984. bila je hit. 

VIDEO: Melkior o tipovima gostiju: 'Uzeo si mi novce jedanput i više me nikad nećeš vidjeti' 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije