Večernjakova ruža 2021.

Važan iskorak najstarije i najprestižnije medijske nagrade! Od ove godine glasa se i za digitalnu ružu!

Foto: Borna Filic, Marin Tironi, Boris Scitar, Sinisa Hancic/Pixsell
1/10
03.01.2022.
u 15:23

Večernjakova Ruža time nastavlja svoju desetljećima drugu tradiciju u kojoj promptno odgovara na razvoj medijske scene

Večernjakova Ruža je prva i do danas najznačajnija i najuglednija medijska nagrada u Hrvatskoj. Ujedno je i nagrada bez koje je nemoguće napisati povijest medija u našoj zemlji jer, kako su se kroz desetljeća (prve su Ruže, naime, dodijeljene za sada već daleku 1994. godinu) razvijali i mijenjali mediji, razvijala se i mijenjala Večernjakova Ruža. O tome svjedoči i njena nova kategorija. Za 2021. godinu, drugu godinu koju je svijet proveo živeći u uvjetima pandemije koronavirusa, prvi put ćemo dodijeliti i digitalnu Ružu, nagradu za onog kreativca (ili kolektiv) koji je svojim djelovanjem na nekoj od digitalnih platformi obilježio godinu s kojom smo se upravo oprostili.

Foto: Pixsell kolaž
Večernjakova Ruža time nastavlja svoju desetljećima drugu tradiciju u kojoj promptno odgovara na razvoj medijske scene. Tako je već 1997. godine imala i dvije radijske Ruže, one koje su pripale najboljim radijskim autorima (bili su to Karmela Vukov Colić i Trpimir Vicković Vicko), a zbog tadašnje ekspanzije tamburaške glazbe te je iste godine dodijeljena i Ruža najboljem izvođaču tamburaške glazbe (grupi Gazde). 

Foto: Siniša Hančić/Pixsell
Također 2004. godine, u vrijeme velike ekspanzije novih televizijskih kuća, ali i u doba kad su se prvi put u velikom broju na domaćim televizijama pojavile domaće verzije stranih emisija, uz Ružu za najbolju TV emisiju, dodjeli smo i Ružu za najbolju licenciranu emisiju (bila je to kviz „Tko želi biti milijunaš?“), ali i prvi put Ružu za novo lice godine. Od 2013. godine, kada se Ruža slavodobitno vratila  na medijsku scenu nakon kratke pauze, ona se dodjeljuje u sedam glavnih kategorija: TV osoba godine, TV emisija godine, najbolji radijski voditelj, najbolja radijska emisija, glumačko ostvarenje godine, glazbenik godine i novo lice godine. 
Zbog svih dosadašnjih laureata, koji ne propuštaju u svojim životopisima istaknuti koliko Ruža čuvaju na svojim policama, povijesti i važnosti same nagrade i njene budućnosti važan je iskorak prema novih tehnologijama. Dakle, umjesto sedam veličanstvenih sada biramo osam najboljih kreativaca koji su svojim radom obilježili 2021. godinu. 

Foto: Borna Filic/Pixsell
VIDEO Pogledajte najbolje trenutke s dodjele Večernjakove ruže 

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije