U Liverpoolu

Velika Britanija će ponuditi 3000 ulaznica za Euroviziju raseljenim Ukrajincima

Umag: Pobjednici Eurosonga Kalush Orchestra nastupili na Sea Star Festivalu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
25.02.2023.
u 23:30

Današnja najava znači da će tisuće ulaznica biti ponuđeno onima koji su raseljeni zbog rata tako da mogu sudjelovati u događaju koji odaje počast njihovoj domovini, njihovoj kulturi i njihovoj glazbi, rekla je britanska ministrica kulture Lucy Frazer

Britanska vlada osigurat će tri tisuće ulaznica raseljenim Ukrajincima za ovogodišnju Euroviziju u Liverpoolu jer lanjska pobjednica Ukrajina nije mogla dobiti domaćinstvo festivala zbog ruske invazije koja je počela prije godinu dana. Vlada je također rekla da će osigurati deset milijuna funti (otprilike 11,2 milijuna eura) kako bi pomogla organizirati Eurovizije u ime Ukrajine, koja je pobijedila na natjecanju 2022. i koja bi stoga trebala biti domaćin ove godine.

"Današnja najava znači da će tisuće ulaznica biti ponuđeno onima koji su raseljeni zbog rata tako da mogu sudjelovati u događaju koji odaje počast njihovoj domovini, njihovoj kulturi i njihovoj glazbi", rekla je britanska ministrica kulture Lucy Frazer.

"Kao i uvijek, stojimo uz ukrajinski narod i njihovu borbu za slobodu", dodala je. Sjeverni engleski grad Liverpool bit će domaćin Eurovizije 2023., a Velika Britanija je na prošlogodišnjem natjecanju završila druga. Britanski javna radiotelevizija BBC će organizirati događaj, koji na televiziji u pravilu gleda gotovo 200 milijuna ljudi, a u Velikoj Britaniji zadnji put je održan 1998. Ukrajina se automatski kvalificirala za finale natjecanja.

Prošle godine na Euroviziji u talijanskom Torinu je pobijedio ukrajinski bend Kalush Orchestra s pjesmom "Stefania", koja je spoj rapa i tradicionalne narodne glazbe, a pjesma je posvećena majci frontmena benda Oleha Psiuka.

"Molim vas sve da pomognete Ukrajini. Pomozite Mariupolju. Spasite Azovstal odmah" kazao je frontmen benda nakon nastupa prošle godine u Torinu.  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Telegramu je tada uoči nastupa predstavnika svoje zemlje objavio video podrške.

''Uskoro će na Euroviziji cijeli kontinent i cijeli svijet čuti naš jezik i našu riječ. Vjerujem da će ta riječ biti pobjeda. Europo, glasujte za Kalush, koji nastupaju pod rednim brojem 12. Podržimo naše sunarodnjake. Podržimo Ukrajinu'' kazao je Zelenski u videu. 

VIDEO Ukrajina više nije na prvom mjestu na kladionicama, sada je to Švedska

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije