Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EMOTIVNA REAKCIJA

VIDEO Predstavnica Irske u suzama: 'Mi smo Eurovizija, nebinarni su pobijedili'

68. Eurovision Song Contest - Final ESC 2024
Jens Büttner/DPA
12.05.2024.
u 11:59

Nakon završetka priredbe Bambie je dala izjavu za medije u kojoj se dotakla cjelokupnog eurovizijskog iskustva, ali i oplela po EBU-u, odnosno Europskoj radiodifuzijskoj uniji.

Ovogodišnje izdanje Eurovizije je završeno, a naš Baby Lasagna završio je na drugom mjestu. Pobjednik je Švicarac Nemo Mettler s pjesmom "The Code". Švicarcu je više naklonjen bio stručni žiri, odnosno pobijedio je po glasovima žirija 37 država, dok je Marko imao više naklonjenu publiku.

Nakon Švicarske i Hrvatske slijede Ukrajina, Francuska i Izrael, a šesto mjesto zauzela je predstavnica Irske Bambie Thug s ukupno 278 bodova od publike i žirija. Kontroverzna Irkinja pozornost je privukla odvažnom izvedbom pjesme 'Doomsday Blue', svojim ekscentričnim stilom oblačenja te činjenicom da se deklarira kao vještica i nebinarna osoba. Nakon završetka priredbe Bambie je dala izjavu za medije u kojoj se dotakla cjelokupnog iskustva u Švedskoj, ali i oplela po EBU-u, odnosno Europskoj radiodifuzijskoj uniji.

@irishexaminer Bambie Thug speaks to media after placing sixth in the Eurovision Song Contest and speaks about the “pressure” they have felt to “change things” during the contest. They said they are proud of Nemo for winning as a non-binary person. They said it has been “so hard and so horrible” behind the scenes. “We are what the Eurovision is. The EBU is not what the Eurovision is. Fuck the EBU, I don’t even care anymore. Fuck them.” #BambieThug #Eurovision #Ireland #Eurovision2024 #Nemo #Macroom #Cork #Malmö ♬ original sound - Irish Examiner

-  Sretna sam zbog Nemove pobjede i jako sam ponosna na sve nas u top 10 koji se borimo protiv svega što se događalo iza scene. Bilo je teško i strašno. Ponosna sam i samo želim reći - mi smo Eurosong, EBU nije Eurosong, uopće me ne zanimaju. Tu je zajednica, ljubav, moć svih nas. Svijet je rekao svoje, queersi dolaze, nebinarni su pobijedili - rekla je kroz suze predstavnica Irske.

GALERIJA: VIDEO Predstavnica Irske izjavila: 'Ja sam posebna jer sam queer i vještica'

68. Eurovision Song Contest - Final ESC 2024
1/7
 

 

Komentara 9

Avatar majkuvam
majkuvam
12:28 12.05.2024.

Da li je moguće neke od učesnika Eurosonga angažirati kao strašila za voćnjake?

Avatar Hadezeovac iz Šumadije
Hadezeovac iz Šumadije
12:23 12.05.2024.

Sad sam tek skužio koliko je hrvatski jezik diskriminatoran prema nebinarnim osobama. Uopće nemamo riječi kojim bi mogli opisati pojavnost Nema. Nije Švicarac jer nije muško, nije Švicarka jer nije žensko, nisu ni Švicarci jer se to odnosi na više muških osoba...možda bi bilo najbolje reći za Nema da su švicarstvo.

Avatar unačelu
unačelu
12:41 12.05.2024.

Hmmm...kako pisac teksta zna da je pobijedio švicarac....kad ni " švicarac" još ni sam nije siguran šta je...jel švicarac....il možda švicarka, il ništa od navedenog🤔

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije