KISELO TIJESTO

VIDEO Zanimljivo i fino! Marijana Mikulić podijelila recept za kruh koji peče za svoju obitelj

Foto: Instagram
1/16
06.10.2024.
u 09:00

Naime, kako su dućani nedjeljom zatvoreni, a redovi ispred mjesta gdje se ipak prodaje kruh nedjeljom sve duži, Mikulić je odlučila podijeliti recept za kruh koji sama sprema u svom domu.

Glumica Marijana Mikulić na Instagramu često dijeli svoje recepte, a ovaj put je odlučila napraviti nešto posebno. Naime, kako su dućani nedjeljom zatvoreni, a redovi ispred mjesta gdje se ipak prodaje kruh nedjeljom sve duži, Mikulić je odlučila podijeliti recept za kruh koji sama sprema u svom domu.  - Puno upita za kruh. Pa stavljam moju bazu - započela je Mikulić uz video u kojem je pokazala kako peče kruh. - Mjere su mi: Brašno/voda/kvasac u omjeru 3/2/1. Npr 300gr brašna, 200 vode, 100 kvasca. Sol stavljam cca 8gr na ovu količinu. Moj starter je pirov. Kruh radim većinom pir, pa miješam integralno pirovo i bijelo pirovo brašno, ali znam staviti i bijelog za vise mjehurića/rupica.

Napisala je i što je važno znati kod pripreme ovog kruha. 
- Važno je znati da je ovo kruh za koji od hranjenja kvasca do pečenog kruha prođu 24h . Postupaka pripreme kruha s kiselim kvascem je milijun. Mene je u taj svijet uvela @jmestrovic prije 4.5 godine. Online uputama kako uzgojiti kvasac, kako raditi kruh. Sama sam istraživala dalje, sto neuspjelih kruhova. Skoro dvije godine pauza. I kad sam htjela nastaviti otišla sam na radionicu kod @janjolinka te iz naftalina izvukla svoju knjigu @sourdough_mania i krenula. I ne mogu stati. Čudesan mi je taj sourdough svijet. I opet ću na radionicu kod Janje, ovaj put cjelodnevnu. Uzima jako puno vremena. Ali toliko je predivno i opuštajuće. Meditativno. Savjetujem svima pokušati. Nadam se da sam malo barem pomogla. Jedem, molim, volim. Isto želim i svima vama - zaključila je Mikulić.

VEZANI ČLANCI:

Suprug glumice Marijane Mikulić prošle godine je dobio stipendiju Alexander von Humboldt zbog čega je godinu dana proveo u Njemačkoj, točnije u Berlinu. Njezin suprug Josip, inače predavač na jednom zagrebačkom fakultetu, nedavno se vatio kući, a Marijana je otkrila koju slasticu mu priprema i podijelila je recept s pratiteljima na Instagramu. "Vraća mi se Šime iz Dojčlanda. Skuhala san ručak. Ispekla galette. Sad još samo slijedi adaptacija na ponovni suživot", napisala je uz objavu na Instagramu gdje je objavila video pripreme galette i napisala je recept. Galette:
150 g rižino brašno
150 g pirovo integralno
Čajna žlica kokosovog šećera
Prstohvat soli
100 g maslaca na kockice narezanog
70 g sourdough kvasca
5 čajnih žlica vode
Malo limuna
2 čajne žlice octa
Sve brzo umiješati. Razvaljati na papiru za pečenje. Premazati džemom. Posuti voćem. Ja sam koristila jabuke i borovnice (malo ih polila limunom i posula cimetom). Postupak/redoslijed pogledati u videu. Peći na 200C nekih 35-40min, ovisi od jačine pećnice. Kada joj se suprug Josip dobio stipendiju pohvalila ga je na Instagramu.

GALERIJA Nevjerojatna figura pjevačice Sabrine Salerno (56), čiji hit 'Boys' su svi obožavali

1/13

"Godinama se želio prijaviti ali nikada nije bilo pravo vrijeme za ići vani. I evo, prijavio se, i DOBIO!! Nakon toga je ištemao pod u potkrovlju. I svu šutu iznio van. Ja mislim da samo u Hrvatskoj humboltovci ovako žive. I zato sam sretna da si dobio tu j*** stipendiju. Ovdje si ionako osvojio sve što je moguće (bez stranačke pripadnosti) osvojiti. Ako ne znate, zguglajte koliko Hrvata ikada je dobilo ovu stipendiju!! Čestitam ti mužinjo!! Berlin volimo te i veselimo ti se", napisala je tada glumica na Instagramu.

VIDEO Herojski čin Bon Jovija: Prišao je ženi koja je stajala na rubu mosta i pružio joj ruku

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
11:21 06.10.2024.

Dotičnica je sveznalica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije