TV KRITIKA

Voditelj Dnevnika svoj bi posao trebao moći obavljati i bez alpinističkih vještina

Foto: Promo
1/4
22.07.2024.
u 21:50

Pri dizajniranju ove posljednje inačice studija Dnevnika HTV-a netko je zamislio povišenje na koje se voditelji i voditeljice moraju penjati i silaziti s njega dok najavljuju najnovije vijesti. U studiju prevladava ogromno plavetnilo i voditelji se penju na tu stepenicu da bi se u malom prozorčiću vidjela ilustracija teme koje slijedi, a ponekad i neka 3D čudesa

Reprize, sve televizije, tri kaktusa

U ovom kratkom razdoblju između nogometnog Eura i početka Olimpijskih igara vidi se sve bogatstvo ljetnih shema triju najvećih nacionalnih televizija. Kada sam na HTV-u vidio “Potjeru” i “The Voice”, na idućem kanalu utakmicu s nekih davno završenih Olimpijskih igara, a na ostalim nacionalnim televizijama samo sapunice ili prastare filmove, što me drugo moglo uhvatiti nego potpuna šiza. Srećom, većina nas ne ovisi samo o onome što prikazuju tri nacionalne televizije i imamo još sto kanala preko IPTV-a, ali to nije nikakvo opravdanje za pustoš koju vidimo u ovim ljetnim mjesecima. Još prije koju godinu u ovom razdoblju HTV nas je znao počastiti programom uživo iz neke jadranske sredine, gdje bi se predstavilo to mjesto, i bilo bi u sklopu takvih emisija za svakoga ponešto. Nema potrebe da sada idemo još dalje u prošlost pa se sjetimo i Jadranskih susreta. Doduše, HTV je imao jedan prijenos tu večer, s natjecanjem ženskih klapa u Omišu, ali na Drugom programu, dok su na Prvom ostale reprize. I tako, kako nismo imali što gledati na osam kanala triju nacionalnih televizija, vidjeli smo barem da Max Sport ima prijenos pripremne utakmice vaterpolo reprezentacije uoči Olimpijskih igara, ali i da ima zanimljivih autorskih emisija na lokalnim televizijama.

LJETNI ĐIR, MREŽA TV, dvije ruže

Tog sam petka, s carevanjem repriza, tako srećom na Mreža TV naletio na emisiju “Ljetni đir” koju bih očekivao da mi servira HTV, a koja se bavi turističkim događanjima, što na obali, što na kontinentu. U ovom je dijelu godine svakako zanimljivo vidjeti što se događa u našim sredinama, što se može posjetiti, a rekao bih i kako je, nažalost, mnogim našim sugrađanima ovo jedini način da dožive kako se uživa na obali jer si, s ovim cijenama smještaja, sve manje Hrvata može priuštiti ljetovanje. U emisiji “Ljetni đir” vidjeli smo nekoliko zanimljivih priloga, primjerice s promjenama u Noći punog mjeseca u Zadru te zanimljivu Brežićku noć u Povljani na Pagu, a posebno treba pohvaliti da smo vidjeli i događanja iz Banovine i Slavonije jer je posljednjih godina i na kontinentu itekako živo u ljetnim mjesecima. Nema Mreža TV neki skupocjeniji blještavi studio niti se voditeljica vozi i snima najave priloga s niza različitih lokacija, ali u ovoj pustoši ljetne sheme ovo je više nego dovoljno i zanimljivi prilozi s turističkih destinacija su sve što se traži.

VEZANI ČLANCI

COOLTURIST, NOVA TV, jedna ruža

Ima i Nova TV emisiju koja se bavi turističkom ponudom Lijepe naše, ali “Coolturist” ide vikendom u jutarnjem terminu. Ruža ovom prilikom ide za voditeljicu Petru Gajšak koja je praktički sinonim za smiješak na TV ekranima, ne sjećam se je li dotična voditeljica ikad viđena bez smiješka na licu. Redoviti pratitelji showbizz emisija Petre će se sjetiti kao jedne od novinarki ugašenog RTL-ova magazina “Exkluziv”, a kasnije kao suvoditeljicu za vrijeme rukometnih prvenstava na tom istom RTL-u. Ovog vikenda smo u “Coolturistu” gledali reportaže iz Gorskog kotara i Slavonije, tako da i ovdje ide plus što ne gledamo samo morske hit destinacije nego vidimo što nam se od aktivnog turizma nudi na kontinentu. Voditeljica Gajšak se za potrebe priloga često i okušala u aktivnostima koje se pružaju turistima pa se ovaj put i sama spustila raftingom u Gorskom kotaru.

DNEVNIK, HTV 1, jedan kaktus

Pri dizajniranju ove posljednje inačice studija Dnevnika HTV-a netko je zamislio povišenje na koje se voditelji i voditeljice moraju penjati i silaziti s njega dok najavljuju najnovije vijesti. U studiju prevladava ogromno plavetnilo i voditelji se penju na tu stepenicu da bi se u malom prozorčiću vidjela ilustracija teme koje slijedi, a ponekad i neka 3D čudesa. Bilo je pitanje vremena kad će netko usred Dnevnika pasti, a to se nažalost ove subote dogodilo Zrinki Grancarić, koju moram pohvaliti jer se super snašla. Brzo se digla i sa smiješkom prokomentirala da je živa. Ženama u studiju HTV-a još više prijeti pad jer nose štikle, neće se valjda od njih očekivati da stoje u ravnim cipelama zbog ideje da se u emisiji uživo nepotrebno trebaju penjati gore-dolje? Uistinu smatram da voditelj Dnevnika svoj posao može obavljati bez potrebe za alpinističkim vještinama.

GALERIJA Huljić, Kutlić, Dino Jelusić...Pogledajte koje su sve slavne face stigle na vjenčanje Matije Cveka

1/65
Ključne riječi

Komentara 2

BR
brongostar
09:04 23.07.2024.

Od svih TV kuća HTV ima najgore voditelje dnevnika kao što su drobac i šimić mrzlečki

CR
crocro
06:59 23.07.2024.

Svi TV centri se nadmeću koji će izgraditi veći studio iz kojega se vodi Dnevnik. To je besmislica pokazivanja mišića ili u prijevodu hoće reći: "Mi smo najveći i najjači". Pa je tako smiješno gledati kako HTV pokazuje veličinu studija. Voditeljica dnevnika stoji u jednom dijelu studija a onda kada najavi dnevnik, hoda "pješice" do stola koji je smješten na 12-13 sekundi hodanja i tako se pokazuje koliko je to veliki prostor, "pa neka se konkurencija usudi napraviti veći studio, jer mi će mo napraviti još veći studio, pa ćemo si napraviti jednu tramvajsku stanicu od mjesta najave dnevnika do deska. To bi onda bio dodatni problem jer bi se voditelji trebali ustajati i dolaziti na posao dodatnih 5 minuta koliko traje vožnja od mjesta najave dnevnika do deska. Ovo je toliko smiješno i glupo jer je očito da se želi pokazati veličina i moć. Svi mijenjaju dekoracije i vizualne efekte i to je u redu jer je dosadno gledat godinama jedno te isto, ali graditi mega prostor za dnevnik samo da se drugima pokaće moć, to je potpuno promašeno. Naročito kako se ta megalomanost želi prikazati pješačenjem s jednog dijela studija u drugi dio. Na sredini puta valjalo bi barem postaviti jednu stolicu da se voditeljica malo odmori na putu i u miru pojede makar mali sendvić i popije sok. A i to mora nositi u ruksaku pa nije zgodno da se vidi. Ali netko je odlućio točno o takvom scenariju. Svaka čast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije