OPTUŽILI JE DA JE MUŠKARAC

Zlatna alžirska boksačica tuži Elona Muska i J.K Rowling zbog govora mržnje

Boxing - Women's 66kg - Final
Foto: Peter Cziborra/REUTERS
1/17
14.08.2024.
u 19:10

Odvjetnik Imane Khelif od nadležnih je vlasti zatražio pokretanje kriminalističke istrage protiv J.K. Rowling, Elona Muska i brojnih drugih uključenih u cyber napade, a sve s ciljem zaštite ugleda njegove klijentice.

Alžirska boksačica Imane Khelif, osvajačica zlatnog odličja u kategoriji do 66 kilograma na Olimpijskim igrama u Parizu, posljednjih je nekoliko tjedana jedna od glavnih priča svjetske javnosti. Nastup 25-godišnje Alžirke na najprestižnijem globalnom sportskom natjecanju izazvao je kontroverze vezane uz pitanje rodne neravnopravnosti. Naime, zbog informacija o njezinoj povišenoj razini muških hormona u krvi mnogi su ustvrdili kako bi Khelif trebalo zabraniti natjecanje sa ženama.

Društvene mreže danima su brujale o ovoj temi, a među poznatima koji su dolijevali ulje na vatru netrpeljivosti prema Imane bili su književnica J.K. Rowling i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, tehnološki mogul Elon Musk. Autorica serijala o Harryju Potteru tako je mečeve alžirske boksačice poistovjetila sa situacijom u kojoj "muškarac u javnosti tuče ženu", prozvala članove Međunarodnog olimpijskog komiteta i organizatore natjecanja, te zaključila kako je riječ o još jednom dokazu iskorištavanja žena od strane muškaraca. Pritom je pružila podršku poraženoj u borbi s Khelif, nazivajući Alžirku muškarcem koji uživa nanositi bol ženama. 

GALERIJA: Omiljena serija u Hrvata uskoro se vraća s novim intrigama, ali i emotivnim trenucima i dramatičnim pričama

Boxing - Women's 66kg - Final
1/37

Musk, inače vlasnik društvene mreže X, dijelio je na svom profilu takve i slične objave bez provjeravanja njihove istinitosti, za što itekako ima ingerenciju, na taj način izražavajući vlastito slaganje s kolektivnim napadom na zlatnu olimpijku. Sve ovo rezultiralo je time da Imane angažira pariškog odvjetnika Nabila Boudija da je zastupa u tužbi protiv internetskog zlostavljanja i govora mržnje. Tim povodom Boudi je od nadležnih vlasti zatražio pokretanje kriminalističke istrage protiv J.K. Rowling, Elona Muska i brojnih drugih uključenih u cyber napade, a sve s ciljem zaštite ugleda njegove klijentice. Rezultate ovog procesa tek treba pričekati, no poznato je da je u francuskom zakonu za govor mržnje predviđene i kazna zatvora.

VEZANI ČLANCI:

 

Podsjetimo, alžirska boksačica bila je jedna od dviju spornih borkinja na Olimpijskim igrama u Parizu kojoj su prilikom testiranja IBA-e otkriveni muški kromosomi. Dodatnu kontroverzu izazvala je njezina borba protiv Talijanke Angele Carini, koja je nakon svega 45 sekundi protiv Khelif predala borbu za osminu finala turnira do 66 kilograma. 

Carini je nakon poraza kleknula na pod i zaplakala. Khelif je došla do nje, ali Carini ju je ignorirala. "Ovo nije u redu", rekla je Talijanka svome treneru. Khelif je prošle godine tijekom Svjetskog prvenstva u New Delhiju diskvalificirana nekoliko sati uoči borbe za zlatnu medalju. Međunarodna boksačka federacija kao razlog je navela da nije zadovoljila kriterije, odnono da ima povišenu razinu testosterona, piše Times od India. Tada se pisalo da ima Y kromosom.

Problem se pojavio na Olimpijskim igrama, za razliku od IBA-e, Međunarodni olimpijski odbor koji vodi boksačke turnire na Olimpijskim igrama dopustio im je natjecanje, a ovo je objašnjenje: - Svi koji su natječu u ženskoj konkurenciji zadovoljili su propise. U njihovim putovnicama piše da su žene - rekao je glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog odbora Mark Adams. 

VIDEO: Nevjerojatni prizori iz Imotskog! Thompson održao samostalni koncert nakon dvije godine pauze

Komentara 5

MA
marcellus
20:34 14.08.2024.

3 rajh i staljin su bili bebe za ovo danas

JS
Johann Sebastian Stulla
20:59 14.08.2024.

Može Elonu samo nešto.

EJ
ejStef
19:26 14.08.2024.

Eh da, pomno su odabrali koga će tužiti - onog tko ima novaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije