Ove subote 6. svibnja ispisala se nova britanska povijest. Dogodila se prva krunidba u posljednjih 70 godina, a na njoj je titulu kralja službeno uzeo Charles III., koji je kraljem postao nakon smrti njegove majke, najdugovječnijeg monarha u povijesti, Elizabete II. koja je preminula 8. rujna prošle godine. A pripreme su u punom jeku bile još od siječnja, kada je biran i jelovnik za svečani ručak.
Kad je pitanje o hrani koju kralj i kraljica jedu, sjetimo se i našeg, domaćeg pekmeza koju su upravo Charles, tada još princ, i Camilla probali 2018. godine. Toliko im se svidio da su ga čak ponijeli i kući. A radi se o proizvodima konobe Kali koja se nalazi na Kvarneru, o kojoj smo pisali prošle godine.
Kad ste na Kvarneru, a gladni ste, konoba Kali je "zicer". Tu ne možete promašiti. Ma samo da pojedete raviole koje radi gospođa Zorica, a puni ih tartufima, tikvom, špinatom, sirom, medvjeđim lukom, ciklom ili ribom... Poznati su po tome da je sve u kuhinji domaće.
– Samo papar nije, to još u Hrvatskoj ne uzgajamo, sve je drugo domaće, štoviše, većina je iz našeg vrta – kaže veselo Ante Bistre (43). Radi cijela obitelj, majka Zorica, otac Krste dočekuje goste, sestra Jelena je u kuhinji, kao i šogor Tomislav. No priča je mnogo šira od terase ovog restorana. Proizvode smokvenjake, pekmeze od smokve, ocat od pomidora, ali i ocat od smokava(!), namaz od maruna, čajeve od maslina...
– Balzamični ocat od smokve berba je 2008. – govori za ocat za koji su dobili zlatnu medalju na međunarodnom sajmu inovacija, a dobili su i prestižni zlatni suncokret ruralnog turizma za najbolju tradicijsku ruralnu gastronomiju.
Njihovi proizvodi prodaju se u cijelom svijetu, stigli su na stolove u SAD-u, pa čak i do dvora engleske kraljice.
– Camilla i princ Charles probali su naš pekmez od smokve prije četiri godine na Borough Marketu, najstarijoj londonskoj tržnici, i ponijeli ga kući! Možda je stigao i do kraljice, ako ga prije nisu pojeli – kažu nam na terasi konobe Kali.
Vole se šaliti pa su jedno jelo nazvali po selu Kali – La pic KALIca della Prigorje, a riječ je o sjajnoj buzari. Uz raskošan riblji pjat za troje gladnih – 280 kuna. Odlično. Opušteno.
Podsjetimo, britanski kralj Charles III. i njegova supruga Camilla odabrali su "krunidbeni quiche" kao službeno jelo na svečanosti. Jelo od špinata, boba i estragona zapravo je francuski specijalitet i posluživat će se na stotinama zajedničkih ručkova diljem Britanije na dan krunidbe 6. svibnja.
U prigodi krunidbe Charlesove majke, kraljice Elizabete II., glavno jelo bila je "krunidbena piletina" s curryjem i majonezom koju Britanci i dalje jako vole. Palača je objavila da je quiche osobni izbor Charlesa i Camille, kraljice supruge te da se jelo "lako može prilagoditi različitim ukusima".
"Quiche je spravljen od hrskavog, laganog tijesta s delikatesnim okusom špinata, boba i svježim estragonom. Jede se hladno ili toplo uz zelenu salatu i kuhani mladi krumpir", stoji u receptu koji je objavila kraljevska obitelj na svojoj službenoj stranici uz video snimku pripreme.
VIDEO Oni su najslađi sudionici krunidbe, princeza Charlotte i princ George zamisliti u pratnji svojih roditelja
Najbolje su lignje punjene telećim bubrezima, u umaku od kadulje, suhih šljiva, sira iz mišine i gospine trave, umotane u list vinove loze i pečene ispod peke, bukovim drvom.