proizvod konobe Kali

Znate li koje je naše jelo oduševilo Charlesa i Camillu? Toliko im se svidjelo da su ga ponijeli u palaču

Christmas card of Britain's King Charles and Queen Consort Camilla
Foto: Sam Hussein/Buckingham Palace/RE
1/10
06.05.2023.
u 16:45

Njihovi proizvodi prodaju se u cijelom svijetu, stigli su na stolove u SAD-u, pa čak i do dvora engleske kraljice

Ove subote 6. svibnja ispisala se nova britanska povijest. Dogodila se prva krunidba u posljednjih 70 godina, a na njoj je titulu kralja službeno uzeo Charles III., koji je kraljem postao nakon smrti njegove majke, najdugovječnijeg monarha u povijesti, Elizabete II. koja je preminula 8. rujna prošle godine. A pripreme su u punom jeku bile još od siječnja, kada je biran i jelovnik za svečani ručak. 

Kad je pitanje o hrani koju kralj i kraljica jedu, sjetimo se i našeg, domaćeg pekmeza koju su upravo Charles, tada još princ, i Camilla probali 2018. godine. Toliko im se svidio da su ga čak ponijeli i kući. A radi se o proizvodima konobe Kali koja se nalazi na Kvarneru, o kojoj smo pisali prošle godine. 

Kad ste na Kvarneru, a gladni ste, konoba Kali je "zicer". Tu ne možete promašiti. Ma samo da pojedete raviole koje radi gospođa Zorica, a puni ih tartufima, tikvom, špinatom, sirom, medvjeđim lukom, ciklom ili ribom... Poznati su po tome da je sve u kuhinji domaće.

– Samo papar nije, to još u Hrvatskoj ne uzgajamo, sve je drugo domaće, štoviše, većina je iz našeg vrta – kaže veselo Ante Bistre (43). Radi cijela obitelj, majka Zorica, otac Krste dočekuje goste, sestra Jelena je u kuhinji, kao i šogor Tomislav. No priča je mnogo šira od terase ovog restorana. Proizvode smokvenjake, pekmeze od smokve, ocat od pomidora, ali i ocat od smokava(!), namaz od maruna, čajeve od maslina...

– Balzamični ocat od smokve berba je 2008. – govori za ocat za koji su dobili zlatnu medalju na međunarodnom sajmu inovacija, a dobili su i prestižni zlatni suncokret ruralnog turizma za najbolju tradicijsku ruralnu gastronomiju.

Njihovi proizvodi prodaju se u cijelom svijetu, stigli su na stolove u SAD-u, pa čak i do dvora engleske kraljice.

– Camilla i princ Charles probali su naš pekmez od smokve prije četiri godine na Borough Marketu, najstarijoj londonskoj tržnici, i ponijeli ga kući! Možda je stigao i do kraljice, ako ga prije nisu pojeli – kažu nam na terasi konobe Kali.

Vole se šaliti pa su jedno jelo nazvali po selu Kali – La pic KALIca della Prigorje, a riječ je o sjajnoj buzari. Uz raskošan riblji pjat za troje gladnih – 280 kuna. OdličnoOpušteno.

Podsjetimo, britanski kralj Charles III. i njegova supruga Camilla odabrali su "krunidbeni quiche" kao službeno jelo na svečanosti. Jelo od špinata, boba i estragona zapravo je francuski specijalitet i posluživat će se na stotinama zajedničkih ručkova diljem Britanije na dan krunidbe 6. svibnja.

U prigodi krunidbe Charlesove majke, kraljice Elizabete II., glavno jelo bila je "krunidbena piletina" s curryjem i majonezom koju Britanci i dalje jako vole. Palača je objavila da je quiche osobni izbor Charlesa i Camille, kraljice supruge te da se jelo "lako može prilagoditi različitim ukusima". 

"Quiche je spravljen od hrskavog, laganog tijesta s delikatesnim okusom špinata, boba i svježim estragonom. Jede se hladno ili toplo uz zelenu salatu i kuhani mladi krumpir", stoji u receptu koji je objavila kraljevska obitelj na svojoj službenoj stranici uz video snimku pripreme.

VIDEO Oni su najslađi sudionici krunidbe, princeza Charlotte i princ George zamisliti u pratnji svojih roditelja

 

Komentara 9

Avatar Medeni
Medeni
21:33 06.05.2023.

Najbolje su lignje punjene telećim bubrezima, u umaku od kadulje, suhih šljiva, sira iz mišine i gospine trave, umotane u list vinove loze i pečene ispod peke, bukovim drvom.

PO
poluvodič
17:39 06.05.2023.

Ja mislio ćevapi u somunu

NE
NervozniPoštar
22:25 06.05.2023.

meni je dobra njihova svinjetina na buzaru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije