PRIDRUŽIVANJE EU Potpredsjedniku se zamjera sve – od tajminga do neinformiranja

Sindikalci ljuti na Polančeca zbog dogovora s EU o brodogradilištima

18.06.2009.
u 18:09

Suludo je u recesiji prodavati škverove. Odluka o prodaji brodogradilišta na brzinu, za kunu, apsolutno je politička, donesena zato što se danas pregovara oko ulaska Hrvatske u EU – kaže ogorčeno Zvonko Šegvić, predsjednik Koordinacije brodograđevnih sindikata u RH i čelnik Nezavisnog sindikata Brodosplita. Ističe kako škverani više ne vjeruju potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu, koji već 4 mjeseca ne želi komunicirati s njima.

– Apsolutno smo protiv ovakve privatizacije, sve nekretnine Brodosplita su na pomorskom dobru, a ni natječaj za prodaju ne može se napraviti za 10 dana - naglašava sindikalni čelnik podsjećajući da je bilo dogovoreno da natječaj zajedno s Vladom izrade uprave škverova i sindikati. Na prostoru Brodosplita, na pomorskom dobru, po odluci Gradskog vijeća može biti samo brodograđevna djelatnost.

U 3. maju očekuju da privatizacija njihova škvera bude u skladu s programom restrukturiranja koji je već izrađen te da se o zadržavanju brodograđevne djelatnosti uopće ne dvoji – sve drugo, kaže predsjednik Uprave Željko Starčević, bilo bi vrlo upitno. Inače je prema prostorno-planskoj dokumentaciji prostor 3. maja namijenjen isključivo brodogradnji, što je ipak neka zaštita od investitora koji bi “gasili” brodogradnju.

– Najvažnije je da bude osiguran kontinuitet proizvodnje, koji za sada, bez obzira na poteškoće u likvidnosti, ostvarujemo – kaže Starčević optimistično najavljujući da su u završnoj fazi razgovori s bankama oko osiguranja dva kredita kojima bi riješili probleme normalnog poslovanja do kraja godine.

– Neprofesionalno je da Polančec o privatizaciji brodogradnje nije obavijestio sindikate brodogradilišta i uprave, nego o tome doznajemo iz novina – ogorčen je čelnik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić.

– Svatko tko se veseli privatizaciji brodogradnje posvađao se s mozgom. Riječ je o strateškoj grani, koja u Istri zapošljava 40 tisuća ljudi, a za mene je ovo, unatoč povoljnijoj privatizaciji Uljanika, početak jedne velike nizbrdice – kaže Bulić, Drži da se 25 posto dionica koje će se u Uljaniku vjerojatno radnicima prodavati po povoljnijim uvjetima, radnicima trebaju darovati.


Brodotrogiru najvažnija jamstva

O postignutim dogovorima o privatizaciji Brodotrogira ne znaju mnogo u upravi, kao ni u sindikatu.
– Ako sam dobro shvatio, riječ je o natječaju kakav je za Brodotrogir krajem prošle godine i dogovoren. Kao i sindikalci, i mi očekujemo Polančecov poziv, kako bismo iz prve ruke dobili više informacija o dogovorima s EU – kazao je Tramontana i naglasio kako je za trogirski škver važna potvrda jamstva na tri preprodana broda. (le)

Želite prijaviti greške?