VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

Epidemija gripe krajem siječnja ili početkom veljače

gripa
Foto: Filip Brala/PIXSELL
27.11.2014.
u 11:00

Oni koji nemaju pravo na besplatno cjepivo, moraju ga kupiti u ljekarni

Stigla je jesen i hladniji dani, a s njima su postale aktualne akutne virusne respiratorne infekcije poput prehlade i gripe. U tijeku je i sezona cijepljenja protiv gripe.

Rizične skupine

Kako smo doznali od epidemiologinje Ljiljane Plačko iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, ove godine je Zavod od Distribucijskog centra Imunološkog Zavoda iz Zagreba osigurao ukupno 20.000 doza besplatnog cjepiva protiv gripe.

Epidemiologinja Plačko istaknula je kako se posebno trebaju cijepiti, osobe starije od 65 godina, kronični srčani, bubrežni i plućni bolesnici, dijabetičari, transplantirane osobe, osobe sa patološkom pretilošću i druge osobe koje zbog svog stanja imaju povećani rizik od komplikacija izazvanih gripom te osobe zaposlene u zdravstvu kao i ostali zdravstveni djelatnici.

- Za te kategorije osiguranika cijepljenje je besplatno, dok ostale osobe koje se žele cijepiti mogu kupiti cjepivo u veledrogerijama i cijepiti se kod svog liječnika obiteljske medicine. Ako nisu u mogućnosti cijepljenje obaviti kod svog liječnika mogu se javiti nadležnoj ispostavi Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije - pojasnila je Ljiljana Plačko.

Naputak

Spomenimo i kako se do lani cjepivo moglo kupiti i kod liječnika obiteljske medicine, no kako to od ove godine nije slučaj. Svi liječnici obiteljske medicine dobili su naputak po kojem pacijente upućuju da kupe cjepivo u veleledrogerijama. Cijena mu se kreće oko 60 kuna. Epidemije gripe u Varaždinskoj županiji pojavljuju se obično krajem siječnja ili početkom veljače iduće godine, a broj oboljelih obično se kreće od 3.000 do 6.000 osoba.

- Budući da je u Varaždinskoj županiji lani od gripe oboljelo 2.720 osoba što predstavlja blagu epidemiju gripe i budući da niti ove godine nema većih novih antigenih mutacija virusa gripe koji cirkuliraju u svijetu, niti ove sezone ne trebamo očekivati epidemiju gripe većih razmjera - kazala je epidemiologinja Ljiljana Plačko, dodavši kako je cijepljenje najbolja preventivna mjera.

Komentara 1

Avatar mali322
mali322
11:24 27.11.2014.

A kad će snijeg kad sve već znate!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije