OTKRIĆA Tko su astronauti koji su trebali biti lansirani kao špijuni i kako su svemirska odijela s brojem 007 i 008 zaboravljena, u skladištu u Cape Canaveralu, razotkrila 40 godina skrivanu misiju

Skafanderi otkrili supertajnu 17 svemirskih Jamesa Bondova

raketa.jpg
import
11.06.2005.
u 19:01

Dva modra svemirska skafandera, označena brojevima 007 i 008, otkrila su u četvrtak 2. lipnja desetljećima čuvanu američku vojnu tajnu. Skafandere su pronašli Dann E. Oakland i Henry Butler, djelatnici osiguranja i protupožarne zaštite, u rutinskoj provjeri zaključanog nekorištenog odjeljka skladišta u raketnoj bazi američkog ratnog zrakoplovstva Cape Canaveral na Floridi.

Skladište su lako otvorili glavnim ključem, a nered i prašina koje su ugledali svjedočili su da tu desetljećima nitko nije ulazio. Svemirsko su odijelo našli na podu u odjeljku za koji nisu imali ključ, pa su u njega morali provaliti. Na začuđujuće dobro očuvanom skafanderu s rednim brojem 008 bilo je našiveno i prezime Lawyer. Bilo je šivano za zrakoplovnog potpukovnika Richarda Lawyera. Nalaz su prijavili, a sutradan NASA je skromnim priopćenjem objavila kako odijela pripadaju programu MOL, koji nikad nije bio realiziran.

Gemini kao kulisa
MOL je kratica za Manned Orbital Laboratory, orbitalni laboratorij s ljudskom posadom. No, taj se svemirski program nikada nije odlijepio od zemlje, a modra astronautska odijela nikada nisu ugledala svjetlo dana. S razlogom. Bio je to supertajni špijunski svemirski program američkog zrakoplovstva, kojemu je NASA davala samo tehničku i tehnološku podršku.

Svemirski špijuni 007 i 008 bili su samo dvojica iz skupine od 17 pilota unovačenih za najtajniju svemirsku misiju. Program Gemini, koji je tekao usporedno, pokazuje se, bio je kulisa za program MOL. Poslije ispaljivanja astronauta u orbitu i zatvaranja programa Mercury, Gemini je s dvočlanim posadama bio tek program pokusa manevriranja i spajanja svemirskih brodova, a pravi cilj bio je nadzor potencijalnoga neprijatelja iz orbite.

Za program MOL imenovana je posada i konstruktorska ekipa, odobreni su budžeti; sve je 1965. godine bilo spremno za supertajnu misiju koja je trebala biti vojni odgovor na sovjetski izazov, svemirsku stanicu Almaz u prosincu 1964. godine. Početak programa MOL glavnom stožeru najavio je ministar obrane Robert McNamara još u prosincu 1963. Hladnoratovska zamisao, MOL je trebao zamijeniti špijunski avion U-2 koji je leteći na velikoj visini bio nedostupan protuzračnoj obrani neprijatelja sve dok ga nisu srušili. Špijunska orbitalna stanica s ljudima trebala je biti mnogo sigurnija promatračnica. No, u trenutku kad je tehnički sve bilo spremno da zaista i krene u svemir, MOL je već bio tehnički zastario.

General Schriver, koji je McNamarinu ideju razradio, zamislio je da se uz program Gemini razvije usporedni tajni vojni program sa stalnom špijunskom postajom na koju bi se modificiranom kapsulom Gemini dovozila opskrba i posade. Životni prostor postaje trebao je biti cilindar, opremljeni treći stupanj Boeingove rakete Titan III B u kojoj se u skučenom prostoru našlo čak i mjesta za razvijanje filmova. Program je otkazan 1969. godine i prije nego što su ispaljeni prvi špijuni iz baze Vandenberg. Amerikanci su te godine mnogo naprednijim Apollom, sa tri člana posade, pobijedili u utrci na Mjesec.

Uspjelo u filmu
Nakon što je 1974. godine Apollo zaustavljen, preostali kapaciteti tog programa iskorišteni su na isti način kako se namjeravalo s MOL-om i Geminijem: izmišljena je "znanstvena" svemirska postaja Skylab. Rusi su iste te godine u orbitu poslali tajnu postaju Almaz. No, prvo spajanje Saljuta (kojim je zapovijedao slavni Pavel Popovič) s tom postajom nije bio uspio ni poslije 12 dana napora u orbiti, kad se shvatilo kako je iz još nenaseljene stanice nepovratno "pobjegao" zrak. I još tri tajne misije osposobljavanja sovjetske stanice do kraja 1976. godine nisu uspjele: Sojuz 21 mučio se punih 49 dana u orbiti, a Sojuz 23 nije uspio ni pristati uz tu "nepostojeću" sovjetsku postaju.

Tvorce oba tajna vojna projekta, i američkog i sovjetskog, šokirao je godine 1979. film Moonraker iz serijala o Jamesu Bondu s Rogerom Mooreom, koji je u filmsku priču uveo špijunske svemirske postaje. Washington i Kremlj vjerovali su kako o njima nitko ništa ne zna. Priča britanskog filma otvoreno je navijala u prilog tome da SAD i SSSR surađuju u svemiru umjesto da ratuju!

Želite prijaviti greške?