Završio ljetni rok upisa

Evo koliko đaka na jesen kreće u srednje škole

15.03.2013., Zagreb - Ministar prosvjete i sporta Zeljko Jovanovic predstavio je i pustio u rad online servis za upis u srednju skolu. Preko internet stranice upisi.hr vrsiti ce se upisi u srednje skole. Tea Pribolsan ucenica 8. razreda, OS Vjenceslav Nov
09.07.2014.
u 10:15

Gimnazije najpopularnije, u strukovne škole, koje traju tri godine upisuje se sve manje djece putuju u školu

Jučer točno u podne završio je izbor obrazovnih programa za buduće srednjoškolce. Na internetskoj stranici upisi.hr oni su prijavili škole u kojima bi voljeli nastaviti obrazovanje, a 11. srpnja, na konačnoj ljestvici poretka, vidjet će i mogu li se i gdje upisati. Koliko je slobodnih mjesta ostalo za jesenski rok, znat će se 23. srpnja.

Nema više pragova

U Zagrebu će srednje škole najesen popuniti između 11 i 12 tisuća srednjoškolaca, od toga četvrtina, objašnjava Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, onih koji dolaze iz Zagrebačke ili drugih županija.

- Mjesta u školama bit će za sve. Doduše, vjerojatno neće svatko uspjeti upisati svoj prvi izbor, ali dovoljno ima mjesta da svaki budući srednjoškolac pronađe neko mjesto za sebe - objasnio je Lovrić te dodao kako prvi pokazatelji prijava programa srednjoškolskog obrazovanja govore o tome da je većina đaka ipak odabrala gimnazijske programe. Za obrtnička zanimanja, odnosno ona koja traju tri godine, odlučuje se sve manje djece.

- Donekle je to i očekivano, s obzirom na nove pragove za upise koje je od ove godine odredilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta - rekao je pročelnik Lovrić referirajući se na ukidanje minimalnih bodovnih pragova za upis u gimnazije i strukovne škole. Prema novim pravilima, učenici više neće trebati "proći" prag od 56 bodova za gimnazije, odnosno 44 boda za strukovne škole, već će ključan biti prosjek zaključnih ocjena na dvije decimale od četvrtog do osmog razreda osnovne.

Još neke od novosti koje su uvedene za upis u srednje škole od ove godine jesu ukidanje dodatnih bodova učenicima koji su paralelno s osnovnom školom završili glazbenu ili plesnu školu, učenicima sportašima, onima koji su učili drugi strani jezik, a učenicima sa zdravstvenim teškoćama umjesto dva boda, dodijelit će se jedan pri upisu u srednju školu. Također, umjesto deset srednjoškolskih programa, učenici su na svoju listu, otvorenu na internetskoj stranici upisi.hr, mogli prijaviti njih šest.

Trend se nastavlja

- Kriteriji su ove godine drugačiji, ali otkad je uvedena državna matura, trend je da se sve više djece odlučuje na upis u gimnazije. Naši razredi bit će sigurno puni već u ljetnom roku - objasnila je Milica Medak, ravnateljica gimnazije Lucijana Vranjanina koja u školskoj godini 2014./2015. upisuje četiri razreda opće, dva prirodoslovno-matematičke i jedan jezične gimnazije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije