Pišući o blagdanskim običajima, zabilježila sam i priču gospođe Marice
Degoricije kako su u njezinu rodnom selu Krapju a i u mome
Okešincu! na Badnjak stavljali slamu pod i na stol, pod laneni
stolnjak. Održava u zagrebačkome domu simbolički sve starinske običaje
osim slame, jer ju je sram kupovati uvoznu talijansku. Pet deka
20 kn. Nije zbog cijene. Kad nemamo svoje, ne treba mi ni ta, govori
ponosna Posavka.
Nemam pojma za koliko smo eura uvezli slame, ali je skupa s obzirom na
to da se svi skanjuju kolike smo silne tisuće i stotine eura potrošili
na slamu, sijeno, svježe i osušeno lišće itd. Trebalo je na nečemu, sve
cent po cent, sve čvarak po čvarak, nabožati onih 1,2 milijardi eura na
uvozu poljoprivrednih proizvoda. Imali smo već tako "rodnih" godina. I
ništa iz toga nismo naučili. Nama se još rijetko što isplati.
Većina razgovora o proizvodnji hrane, posebice primarne, počinje od te,
zdvojne konstante. Upravo je začudno da se tko poduzetniji ne lati
popisa onoga što olako uvozimo, pa krene proizvoditi banalije na kojima
bi se moglo zaraditi ohoho. Poput, primjerice, industrijskog voća
koje ostavljamo gnjiliti po grabama ili slame i kukuruzovine koju
palimo po poljima da je ne bismo morali zaoravati. A sve pozivajući se
još i na čistoću zemlje i na ekoproizvodnju.
Kad bismo te podatke spojili s nedavno objavljenim
službenim statističkim podacima o tome koja je djelatnost i koliko
isplativa te na čemu se najviše zarađuje, vjerojatno bismo dobili popis
onoga što bi se moglo raditi te što bi uloženi trud moglo uzvraćati.
I na tome se popisu, istina, najunosnijom još jednom pokazala
trgovina, ali sigurno bi se mogla odabrati i područja unutar nje, kao i
unutar proizvodnje. Besmisleno je što trenutačno svi "kud i mali Mujo"
hrle proizvoditi domaće pekmeziće, lijepo upakirane, ali često neukusne
do nejestivog jer se misli da je sve što je fino nezdravo, a što je
"bakino"i "mamino" da je zdravo.
Ne trgnemo li se, očekujem da će, ne učinimo li to sami, uskoro stranci
ukrižati naše podatke i da će nam prodavati i savjete što i kako da
radimo da bismo zaradili. A onda, bez mnogo "slame", već s velikom
sigurnošću možemo naslutiti i što će nam posavjetovati!
VRT ZEMALJSKI