SLATINA - Zahvaljujući neposlovnosti osječkih bankara, koji su čak i proizvodnju 'Slavonskog kulena' u radnoj jedinici 'Mesoprerada' u Slatini, nekada najveće svinjogojske 'Farme Senkovac', proglasili neprofitabilnom, sedmočlana skupina mladih slatinskih poduzetnika i stručnjaka otkupila je vlasničke udjele.
Na temeljima tradicijskih običaja i suvremenih znanja, od propale 'Mesoprerade' izgradili su uzornog proizvođača za čije se kulene i kobasice danas otimaju kupci u trgovačkim lancima: 'Spaar', 'Kaufland', 'Metro', 'Plodine' i drugima. Slatinski 'Slavonski kulen', koji se proizvodi po visokom HACCAP standardu i nosi oznaku kvalitete 'Izvorno hrvatsko' sve više se traži i u ekskluzivnim restoranima u Zagrebu i u hotelima na Jadranu.
Receptura kulena iz stoljetnog iskustva slavonskih majstora
- Priznata receptura našeg kulena i 'Slatinske kobasice' proizlazi iz iskustva đurđenovačkog majstora Josipa Balaža, Slatinčana Đoke Mikića i našeg višedesetljenog iskustva u mesarstvu.
U kulen stavljamo najkvalitetnije meso, papriku poznatog belomanastirskog proizvođača Ferenca Salaja, a proizvodnja sirovina, kao i proizvodnja kulena, odvija kroz strogi nadzor sustava HACCAP. Jedini smo koji kulen proizvodimo pod zaštićenim imenom 'Slavonski kulen' dok svi drugi proizvođači kulen proizvode pod nekim svojim imenom, kaže voditelj proizvodnje Dragan Predrevac koji više od 30 godina radi u mesnoj industriji.
Na tržištu Hrvatske svaki deseti kulen dolazi iz Slatine
Od ukupno 120 tona kulena godišnje proizvodnje u Hrvatskoj 'Mesoprerada' sada proizvodi nešto više od 10 posto. U izgradnju novih komora i nabavku opreme ulaže se daljnjih 4 milijuna kuna, pa će se proizvodnja kulena povećati na više od 25 tona 'Slavonskog kulena' godišnje za koji su Slatinčani ovih dana dobili visoko priznanje za kvalitetu s pravom na oznaku 'Izvorno hrvatsko'.
Foto: Dragutin Šantoši
Njihovi proizvodi 'Domaća slatinska kobasica' i 'Slatinski kulen' dobili su pravo oznake 'Hrvatska kvaliteta'. - Slične suhomesnate proizvode, na industrijski način, od smrznutog mesa i s aromama, proizvode i drugi hrvatski proizvođači, a mi kulen radimo sa 'zrelim' mesom i na klasičan način, rekao je direktor Goran Kovač potvrđujući da će ove godine tvrtka na tržište plasirati više od 300 tona suhomesnatih proizvoda, te preraditi 25 tisuća komada tovnih svinja, 1000 goveda i oko 700 komada junad, izjavio je direktor Goran Kovač.
Zaposlenici su naše najveće bogatstvo
Današnji suvlasnici: Goran Kovač, Darko Lisinski, Dragan Predrevac i Božo Plazonić u 'Mesopreradi' zapošljavaju šezdesetak radnika koji, u dobro organiziranoj proizvodnji, redovito dobivaju plaće.
- Naše najveće bogatstvo su naši zaposlenici, s prosjekom starosti od 34 godine, koji svoja znanja i rad bespoštedno ulažu u naše kvalitetne proizvode. Za uspjeh su svakako zaslužni i naši dobavljači i kupci s kojima imamo izvrsnu suradnju. Plaće su redovite, ali unatoč uspjehu ne dijelimo velik dividende već zaradu ulažemo u nove pogone i nove strojeve, kaže direktor Goran Kovač.