Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brazilski izbornik

Aco Petrović večeras u prepunim Stožicama testira Dončića i Slovence

Goran Kovačić/PIXSELL
28.06.2024.
u 09:30

Na najjačem od svih predolimpijskih turnira, Slovenija će igrati s Dončićem a Grčka s Antetokounmpom no i unatoč tome Hrvatska će imati svoje izglede a koliki su oni to je nemoguće prognozirati, ističe bivši hrvatski izbornik Aco Petrović

Premda Sesarovih izabranika u toj priči neće biti, večeras se u Ljubljani (20 sati, Stožice) igra relativno važna utakmica za hrvatsku mušku košarkašku reprezentaciju. Naime, Luka Dončić će igrati svoju prvu ovoljetnu utakmicu za Sloveniju, za našeg prvog suparnika na olimpijskih kvalifikacijama, a Slovence u punom sastavu testirat će Aleksandar Petrović sa svojim Brazilom.

A on je, za boravka u Hrvatskoj, bio zadovoljan s radnim dijelom priče reprezentacije koju trenerski predvodi .

- Kvalitetno smo iskoristili ovo razdoblje. Doduše, s određenim igračima Brazil je u utrci s vremenom da kroz doziranu minutažu dođemo do njihova optimuma. Huertas nam se priključio u utorak a Neto igra prve minute nakon ozljede. Protiv Poljske je igrao 12 minuta, protiv Hrvatske doziranih 17 minuta a da se igrala utakmica biti ili ne biti bilo bi i 30 minuta. No, vodio sam računa da svi osjete teren.

Svoju prvu utakmicu na kvalifikacijskom turniru u Letoniji, Brazil također igra 2. srpnja i to protiv Crne Gore protiv koje je Petrović, prije sedam godina na Eurobasketu, vodio Hrvatsku. A Crnogorci se neku večer nisu proslavili u pripremnoj utakmici s Grčkom (75:102).

- Nisu, ali su zato pobijedili Bahame 93:80. U ovakvim utakmicama vi i protiv slabije rangiranih suparnika morate imati 40 minuta defenzivnog intenziteta u nadi da ćete ritam utakmice doći k vama i da ćete za to vrijeme prelomiti utakmicu. To govorim za sve, pa tako i za kvalifikacijske turnire, tko bude defenzivno stabilan taj će kroz 40 minuta prelomiti utakmicu. Na tom našem turniru u Rigi, domaća Letonija bit će favorit ali će imati ogroman pritisak. Sjetimo se samo kakav je Hrvatska kao domaćin kvalifikacijskog turnira imala u Splitu 2021. godine. Dakle, naša prilika postoji i treba ju zgrabiti.

Koliko je brazilski izbornik skrivao taktičke detalje u probi s Hrvatskom?

- Puno. Nismo koristili neke alternativne obrane koje ćemo raditi u odnosu na njihova razigravača Perryja. Imamo čitav dijapazon obrambenih stvari jer moramo se pripremiti i za Nikolu Vučevića koji je protiv Grčke puno više prijetio tricom nego što je dominirao unutarnjom igrom. Ako Crna Gora želi dobiti bilo koju natjecateljsku utakmicu to je dvojac koji, zajedno, mora biti na 40-45 koševa pa je svakom jasno na čemu mora biti defenzivni fokus njihovih suparnika. A kada bismo bismo mi našeg razigravača Neta uspjeli dovesti s ovih 18 minuta na nekih 30 onda bi nam to bio veliki vjetar u leđa.

Evo kako je Petrović pak sagledao hrvatsku reprezentaciju kojoj je on bio izbornik u više navrata, posljednji put u veljači 2023. godine.

- U obje utakmice na opatijskom turniru Hrvatska je bila dobra no ima peh da ide na najjači predolimpijskih turnira. Jer, u Ateni su četiri reprezentacije visoke svjetske razine a tu je i atipični Novi Zeland koji vam, ako za njega niste spremni, može kreirati velike probleme.

A Novi Zeland će biti Hrvatskoj drugi suparni a prvi će biti Slovenija. A nakon toga, ako prođemo u polufinale, netko između Grčke i Dominikanske Republike.

- Hrvatska je u solidnom stanju, petorka je iznimno moćna no treba računati i na okruženje u kojem će se turnir igrati. A tamo Hrvatska neće imati vjetar u leđa od strane sudaca. Slovenija će igrati s Dončićem a Grčka s Antetokounmpom no i unatoč tome Hrvatska će imati svoje izglede a koliki su oni to je nemoguće prognozirati.


 


 


 


 


 


 


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije