23 IMENA

Analiza Dalićeva popisa: Dva su iznenađenja, nagovještava veliku rošadu

Split: Zlatko Dalić na konferenciji za medije nakon utakmice
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/11
30.10.2023.
u 13:40

Iznenađenja su pozivi povratnicima, Marku Pjaci, kojega pet godina nije bilo na popisu, te već 32-godišnjem napadaču Osasune Anti Budimiru.

Manchester City, Ajax i – Rijeka. To su u ovom trenutku jedini klubovi koji na Dalićevom popisu koji imaju dvojicu reprezentativaca, što je najveće priznanje ipak – treneru Riječana Željku Sopiću. On je ipak lider Hrvatske lige i u tom smislu na pozive Labroviću i Pjaci treba gledati kao na nagradu onome tko ih je doveo u reprezentativnu formu.

Najviše pak igrača vatrenima daju klubovi talijanske Serije A (Sassuolo, Lecce, Bologna, Atalanta) i njemačke Bundeslige – Union Berlin, Bayer, Wolfsburg i Hoffenheim.

Iznenađenja su pozivi povratnicima, Marku Pjaci, kojega pet godina nije bilo na popisu, te već 32-godišnjem napadaču Osasune Anti Budimiru. On je u ovoj sezoni postigao četiri pogotka u španjolskom prvenstvu, što bi mu trebala biti najbolja preporuka za izbornika. Ante je i osvajač bronce u Kataru, dakle poznaje okruženje, tih je, marljiv, skroman i omiljen je među suigračima. No istodobno, Budimir je u 17 nastupa za Hrvatsku postigao samo jedan jedini pogodak, protiv Turske u prijateljskoj utakmici. Ne budu li Petković i Kramarić potpuno fit, Budimir će morati ponijeti teret prve špice, što je doista pomalo šokantna situacija, budući da Budimir još od SP-a u Kataru nije kod Dalića bio u nikakvim kombinacijama. Mislio je da je već otpisan.

Pjaca pak ponovno ulazi u igru kao alternativa Luki Ivanušecu na lijevome krilu, a s obzirom na snagu naših suparnika (Latvija 132. mjesto, Armenija 95.), realno je da dobije minutažu, prvi put nakon 15. studenoga 2018. godine, kada je u Ligi nacija protiv Španjolske odigrao jednu minutu.

Zanimljivo, Pjaca je uz igrače s ovoga popisa, Livakovića, Vidu, Modrića, Kovačića, Brozovića i Kramarića, bio osvajač svjetskoga srebra u Rusiji prije pet godina, već ima 24 nastupa za vatrene (1 pogodak), a od posljednjeg nastupa za vatrene promijenio je čak pet klubova: Fiorentinu, Anderlecht, Genou, Torino, Empoli i Rijeku.

- Doveli smo se u situaciju da u skupini više ne ovisimo sami o sebi, no plasman na Euro i dalje imamo u svojim rukama. Naravno, nadamo se izbjeći dodatne kvalifikacije, no nećemo razmišljati o Walesu jer na njihove rezultate ne možemo utjecati. Moramo se isključivo fokusirati na sebe i naše utakmice, odraditi svoj posao maksimalno i uzeti šest bodova kao što smo učinili u rujnu. Razočarali smo u listopadu i sada moramo ponizno, odlučno i zajedno popraviti taj dojam - istaknuo je izbornik Dalić za stranicu HNS-a, te dodao:

- Razumljivo je da nakon dvije loše utakmice malo promijenimo popis i priključimo nekoliko novih igrača koji su to zaslužili svojom formom. Poslali smo i devet pretpoziva, pa ćemo u iduća dva tjedna vidjeti koga još možemo ili trebamo aktivirati, ovisno o zdravstvenom stanju i formi. Nadamo se boljoj medicinskoj slici nego što je bio slučaj u listopadu kako bismo u što boljem sastavu dočekali ove važne utakmice u kojima ćemo, duboko vjerujem, kvalitetno reagirati i pokazati da je listopad bio iznimka. Uostalom, ova momčad je u posljednjih godinu dana osvojila dvije velike medalje te dvije lošije utakmice nisu poljuljale moju veliku vjeru u našu kvalitetu, mogućnosti i zajedništvo.

Izbornik je u odnosu na rujanski popis – koji mu je donio samo brige - odlučio poštedjeti čak petoricu igrača; Barišića, Vlašića, Brekala, Belju i Musu. Izostavljanjem Barišića, te pozivom preporođenome Pongračiću – Dalić nagovještava rošadu kakvu nismo vidjeli još od lipnja: da Gvardiol ponovno zaigra na poziciji lijevoga braniča. Na toj poziciji ionako igra u Manchester Cityu. Kad smo već kod Pongračića, njegova karijera doista je oživjela u Lecceu, 11-plasiranoj momčadi talijanske lige. Prosjek ocjena mu je 6.99, a nastupio je u deset utakmica. Pongračić također nije uljez u reprezentaciji, ima pet nastupa, pa je jedini debitant danas vratar Labrović. Koji je pak možda i rekorder po broju utakmica odgledanih s klupe – ima ih čak 12.

Hrvatska bi – po svojoj snazi – u kakvoj god formi bila, trebala u studenome dobiti obje utakmice, i čekati rasplete utakmica Velšana.

U najgoremu scenariju, osvajanje trećega mjesta u skupini donijelo bi našoj reprezentaciji nastup u dodatnim kvalifikacijama za EP, 21. i 26. ožujka sljedeće godine. Prema današnjem stanju na ljestvicama kvalifikacijskih skupina, Hrvatska bi kao prvoplasirana iz poretka Lige nacija igrala protiv četvrtoplasirane, a to je u ovom trenutku – Izrael. Drugi par činili bi Italija (2.) - Poljska (3.). Hrvatska bi sigurno prvu, polufinalnu utakmicu igrala na domaćem terenu, a možda i finalnu – ako nam je dodijeli ždrijeb. A gdje, u Zagrebu, ili bi se dogodio povratak u Split? Uglavnom, iz raznih aspekata gledano, natjecanje u ožujku svakako bi trebalo izbjeći. I zato trebamo zdušno navijati za - Turke.

 

Komentara 8

RS
rasta sev
15:36 30.10.2023.

Opet Dalić ima neki svoj pogled na situaciju u koju se sam doveo, Marko Pašalić iz Rijekke trebao bi u svakoj utakmici sobiti bar poluvrijeme da zabije poneki gol jer ima najviše šanse zato.

AB
abram
14:40 30.10.2023.

Martin Baturina je i sinoć pokazao da je zaslužio poziv prije svih.

MA
Maui
16:59 30.10.2023.

Konačno je progledao u vezi Vlašića, Barišića i Muse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije